Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekz_market.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
568.58 Кб
Скачать

31. Поняття мерчандайзингу. Особливості планування торгівельного залу.

Мерчендайзинг — сукупність методів і технік, об'єднаних з метою активізувати роль товару в процесі продажу з допомогою оптимізації його представлення та оточення і тим самим підвищити його рентабельність.

♦ мерчендайзинг — це система організації продажу товару та управління ним;

♦ мерчендайзинг — це маркетинг в пункті роздрібного продажу товарів;

♦ мерчендайзинг — це мистецтво (технологія) викладання товарів;

♦ мерчендайзинг — це система заходів, які здійснюються в межах магазину і спрямовані на те, щоб покупцеві було зручно, приємно та вигідно здійснювати покупки тощо.

Комплекс мероприятий производимых в торговом зале и направленных на продвижение того или иного товара, марки, вида или упаковки называется мерчандайзингом.

Результатом мерчандайзинга всегда является стимулирование желания потребителей выбрать и купить продвигаемый товар.

Правила мерчандайзинга:

Правило присутствия

Необходимый ассортимент продукции, присутствующий на складе магазина, должен быть представлен в торговом зале.

Позиции, представленные на витрине, должны быть доступны в продаже.

Правило сроков хранения и ротации товара на полке

При пополнении запаса в торговом зале товар, поступивший со склада, должен ставиться назад, а уже имеющийся на полке товар - передвигаться вперед. При этом надо проверить сроки хранения.

  Правило определения места на полках

При распределении торговых площадей специалисты начинают с того, каждому товару выделяется место в соответствии объемом продаж. Так если в отделе продажи тм "Торчин" составят 45%, ей будет выделено 45% общей площади на торговом оборудовании.

  Правило приоритетных мест

Товары, приносящие наибольшую прибыль и имеющие наилучшие показатели продаж, должны находиться на лучших местах в торговом зале и на торговом оборудовании.

  Принцип помощи покупателю

Задача рекламы в магазине - обеспечить встречу покупателя с товаром. Покупатель, рассматривающий  товар, более склонен к покупке, если он получит о товаре необходимую ему информацию.

  Правила размещения ценников

Цена продукта должна быть обозначена четко и хорошо видна покупателю, ценник е должен закрывать упаковку товара. Ценники должны быть расположены так, чтобы покупателю было предельно ясно, какой ценник к какому продукту относится.

Правило чистоты и аккуратности

Полки, продукция, и рекламные материлы должны содержаться в чистоте и неповрежденном виде.

Главное правило эффективного мерчандайзинга: он должен быть результатом совместных усилий производителя, дистрибьютора и продавца. План по проведению мерчандайзинга может быть осуществлен только в том случае, если он учитывает интересы всех трех участников, и, при этом, ставит во главу угла потребности покупателя.

У складі функцій управління технологічними процесами значна увага має бути приділена забезпеченню раціональної технологічної планування торгового залу магазина. Раціональна технологічна планування торгового залу передбачає таке його зонування та розміщення обладнання, яке дозволяє забезпечити максимальні зручності покупцям при русі, огляді та виборі ними товарів, не допускати черг у місцях вибору товарів та розрахунку за них; раціонально використовувати торговельну площу; створити сприятливі умови праці для торгово-оперативного персоналу.

Вимоги, що пред'являються до планування магазину:

  • Торгові зали мають бути технологічно пов'язані з приміщеннями для підготовки товарів до продажу.

  • Комори та приміщення для підготовки товарів до продажу не повинні бути прохідними.

  • Приймальні слід розташовувати поблизу приміщень для зберігання товарів.

  • Приміщення для прийому, зберігання і підготовки товарів до продажу повинні забезпечувати найкоротші шляхи руху товарів у торговельний зал.

  • Планування магазину повинна створювати для покупців умови безперешкодного вибору товарів у мінімально короткий термін; служити для оптимального використання площ, створення необхідних умов працівникам магазину для раціональної організації оперативних процесів.

  • Планування має забезпечити максимальний огляд викладених товарів і сприятиме кращій видимості асортименту, стимулювати вчинення імпульсивних покупок, мінімізувати час пошуку потрібних товарів і відстань, яку потрібно подолати для того, щоб придбати всі намічені товари.

Розробляючи технологічну планування магазина, необхідно передбачати, що за своїм призначенням площа торговельного залу магазину підрозділяється на наступні основні зони:

  • площа, займана обладнанням для викладення і демонстрації товарів включає настановну площа устаткування, призначеного для безпосереднього розміщення товарів, а також обладнання, що забезпечує процес їх вибору (примірочні кабіни, дзеркала і т.п.);

  • площа, займана вузлами розрахунків (така площа зонується в тих магазинах, де розрахункові операції не здійснюються безпосередньо на робочому місці продавця). Включає площу для встановлення касових кабін та організації робочого місця касирів, а в магазинах самообслуговування і площа установки столів упаковки.

  • площа проходів для покупців. Включає площу для проходів покупців між обладнанням, а також зону, прилеглу до входу в торговий зал і виходу з нього.

Здійсненню технологічного планування повинна передувати розробка в масштабі принципового плану-схеми розміщення обладнання в торговому залі з урахуванням його загального розміру та конфігурації; площі, займаної колонами, сходовими клітками, ескалаторами, ліфтами; габаритів устаткування.

Якщо в магазинах з індивідуальним обслуговуванням покупців, продажу товарів за каталогами та взірцями технологічна планування торгового залу носить, як правило, індивідуальний характер, то в магазинах самообслуговування вона повинна суворо підкорятися певній системі.

Системи розміщення обладнання в торговому залі

Залежно від типу будинку, розмірів і конфігурації торговельного залу в цих магазинах застосовуються такі системи:

1. Лінійна система розстановки обладнання. Вона дозволяє чітко формувати потоки руху покупців, створює кращі умови для групування і розміщення товарів, забезпечує високу оглядовість всього торгового залу. Варіюючи довжину ліній, можна регулювати рівень концентрації покупців на різних ділянках торгового залу.

У торгових залах прямокутної конфігурації шириною від 7 до 12 м доцільно застосовувати лінійну систему з поздовжнім розміщенням устаткування, а при ширині 13-24 м найбільший ефект дає лінійна система з поперечним розміщенням устаткування. У великих магазинах самообслуговування, ширина торгового залу в яких перевищує 24 м, доцільно застосовувати змішану систему розстановки устаткування, комбінуючи при цьому його поздовжнє і поперечне лінійне розміщення. Лінії острівних гірок мають бути досить довгими, але не перевищувати 6 м, їх необхідно розбивати проходами. Ідеальна довжина: 4 м біля стін, 3 м - в середині залу і 2 м - у прикасовій зоні. Велика довжина ліній гірок призводить до зайвої концентрації в лініях покупців, що ускладнює процес їх руху. При розміщенні торгового обладнання слід прагнути до того, щоб колони виявлялися в межах ліній і не потрапляли в проходи для покупців.

2. При боксової системі розміщення обладнання торговий зал розділений на відділи, ізольовані один від одного. «Петля» хороша тим, що підходить для торгових закладів всіх форматів - від найбільших до найменших. В останньому випадку по периметру стін ставляться високі стелажі, а в центрі залу - невисока обладнання. Відвідувач, по-перше, бачить весь зал цілком, а по-друге, може легко обійти це обладнання.

3. Змішана планування - встановлення обладнання в магазині з використанням комбінацій лінійної і боксової планувань.

4. Виставкова планування - застосовується при продажу товарів за зразками. Великогабаритні товари розміщуються на спеціальному обладнанні, утворюючи виставку товарів.

5. Вільне планування - припускає розстановку устаткування без певної геометричної системи відповідно до форми торгового залу.

Технологічна планування і розподіл площ магазину є частиною стратегії управління та створюють середовище функціонування торгового підприємства. Планування повинна бути пов'язана із загальним чином магазину і сприяти створенню індивідуальності. Планування магазину повинна забезпечити рівновагу між зручністю перебування покупця в магазині, вчиненням покупок і прагненням запропонувати якомога більше товару. При плануванні необхідно враховувати рух і поведінку покупців в магазині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]