Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKONOMIKA (1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

26) Загальна характеристика інноваційних процесів.

Інновація – новостворені і/або вдосконалені конкурентоздатні технології, продукція або послуги, а також організаційно – технічні технології рішення виробничого, адміністративного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру та якість виробництва і соц..сфери.

Розумінні інноваційні процеси, що мають місце в будь-якій склад ній виробничо-госпо­дарській системі, є сукупністю прогресивних, якіс­но нових змін, що безперервно виникають у часі та просто рі.

Результатом інноваційних процесів є новини а зап­ровадження Їх у господарську практику визнається за нововведення. Інноваційні процеси започатковуються певними галузями науки, а завершуються у сфері ви­робництва, сприяючи прогресивним змінам останнього.

Класифікація інноваційних процесів: технічні, організаційні, економічні, соціальні, юридичні.

Джерелами формування іннов.процесів є досягнення вітчизн. і заруб. наукових досліджень та розробок, сучасні потреби вир-ва і людини.

27) Нтп, його загальні пріоритети та напрямки

НТП – постійний процес створення нових і вдосконалення наявних технологій, засобів вир-тва та кінцевої продукції з використанням досягнень науки. Форми НТП-еволюціний та революційний.

До приоритетних напрямків належать: застосування прогресивної бази технологій; системи машин для легкої та харчової промисловості, багатоопераційні верстати з ЧПК, робототехнічні й роботоконвеєрні комплекси, гнучкі автоматизовані системи, персональні комп’ютери; застосування нових синтетичних, керамічних, композиційних, надчистих матеріалів із завданими властивостями; комплексна автоматизація на базі впровадження САПР, ГВС, АСУТП, АСУВ.

28) Організаційний процес

Організаційний прогрес виступає як узагальнена характери­стика процесу використання організаційних факторів розвитку та підвищення ефектив ності вир-ва. Його суть полягає в удоскона -ленні існуючих та застосуванні нових мето- дів і форм органі­зації виробництва і праці, елементів господарського механізму в усіх ланках управління економікою.

Особливості орг.процесу:

1)забезпечує реалізацію створюваних НТП потенц. можливостей інтенсифікації виробничо-трудових процесів.

2) створення і впровадження техніки й технології, застосування нових констр. матеріалів та освоєння нових виробів призводить до зниження трудомісткості їх виготовлення

Напрями орг..процесу:

загальносистемний

внутрішньвиробничий

29) Характеристика техніко-технологічної бази під-ва

Техніко-технологічна база (ТТБ) підприємства виробничої сфери — системна сукупність найбільш активних елементів виробництва, яка визначає технологічний спосіб одержання продукції (виконання робіт, надання послуг), здійснюваний за допомогою машинної техніки (устаткування, приладів, апаратів), різноманітних транспортних, передавальних, діагностичних та інформаційних засобів, організованих у технологічні системи виробничих підрозділів і підприємства в цілому.

Технологічна складова:

операції з видобутку, обробки, розміщення, складування, контролю та інших складових частин вироб.процесу

сукупність способів і прийомів переробки ресурсів та одержання готової продукції

комплекс технол. документ. загального і спеціального призначення

Технічна складова:

енергетична база

виробничі машини і устатк, трансп.засоби

техн.база інформ. процесів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]