Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKONOMIKA (1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

23) Визначення необхідного обсягу та джерел фінансування виробничих інвестицій

Реальні інвестиції – процес вкладання капіталу в осн.засоби, немат.активи та запаси для поліпшення умов праці та побуту працівників.

Процес прогнозування (планування) капітальних вкладень на під­приємствах охоплює два послідовно здійснювані етапи: перший — обчислення необхідного обсягу реальних (виробничих) інвестицій на розрахунковий період (рік, кілька років); другий — визначення конкретних джерел їхнього фінансування.

Для забезпечення ефективної господарської діяльності підприємства важливим є також обгрунтоване визначення конкретних джерел фінансування виробничих інвестицій.

Джерела поділ. на внутрішні та зовнішні.

24) Оцінка ефективності інвестицій

Для оцінювання ефективності інвестиційних проектів використовуються прості (статистичні) і динамічні (дисконтування) методи. Прості (статистичні) методи поділяються на методи розрахунку норми прибутку і терміну окупності. Розрахунок норми прибутку. Чистий прибуток (дохід) проекту порівнюється з інвестиційними витратами. Показує, яка частина інвестиційних витрат повертається у виді прибутку на протязі одного інтервалу планування. Розрахунок терміну окупності проекту. Загальний обсяг інвестиційних витрат порівнюється із сумою чистих надходжень від операційної діяльності. Коли ці потоки порівнюються, можна розрахувати період, необхідний для відшкодування витрат. Розрахунок індексу доходності (ІД). Цей показник визначається як відношення поточної вартості майбутніх доходів до початкових витрат. Характеризує відносну прибутковість проекту. Розрахунок внутрішньої норми доходності (ВНД). Під ВНД розуміють таку ставку дисконтування, при якій ЧПД проекту рівний нулю, тобто коли всі витрати окупляться. Для того щоб відобразити зменшення абсолютної величини чистого доходу від реалізації проекту в результаті зниження «цінності» грошей з часом, використовують коефіцієнт дисконтування.

25) Чинники підвищення ефективності використання капітальних вкладень

формування сприятливого інвестиційного іміджу через організацію та участь в міжнародних виставках, ярмарках, інвестиційних проектах, публікації в міжнародних друкованих виданнях відповідного профілю;

сприяння розвитку інвестиційної інфраструктури (інвестиційних фондів, аудиторських та страхових компаній);

покращання інформаційного забезпечення іноземних інвесторів про потенційні можливості інвестування;

підтримка малого підприємництва, оскільки малий та середній бізнес

всебічний аналіз ринкових можливостей підприємства, яке планує залучити інвестиційні ресурси;

підготовка підприємства до залучення інвестицій, що базується на розробці інвестиційної стратегії підприємства та позиціонування його на ринку;

розроблення інвестиційного проекту у вигляді детального бізнес-плану;

практична реалізація бізнес-плану інвестиційного проекту, а саме пошук потенційних інвесторів та розподіл джерел фінансування інвестиційного проекту, організація виконання інвестиційного проекту та контроль за виконанням основних планових показників проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]