Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKONOMIKA (1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

8)Сутність та функції процесу управління

Управління – постійний систем-ний вплив на його дія-ть для забезпечення узгодженої роботи та досягнення позитивного кінцевого результату, це особлива форма економ. відносин, що має свою логіку розвитку, зміну і розвиток концепцій

Функція управління – це будь-яка дія, що здійснюється в системі управління і спрямована на зміну стана об*єкта управління відповідно до поставленої мети.

Управління виконує такі функції:

планування(визначення мети розвитку суб’єкта господар. та засобів її досягнення)

організація (дія-ть, спрямована на створення та розвиток об’єкта управл.)

контроль(процес перевірки виконання прийнятих рішень та оцінки досягнутих за певний період результатів, порівняння досягнутого з очікуваним)

мотивація (процес стимулювання трудового колективу або окремого працівника до дія-ті, що забезпечує досягнення найкращих результатів)

9)Методи управління дія-тю під-ва

Управління – постійний систем-ний вплив на його дія-ть для забезпечення узгодженої роботи та досягнення позитивного кінцевого результату, це особлива форма економ. відносин, що має свою логіку розвитку, зміну і розвиток концепцій

Методи управл.-способи впливу на окремих працівників та трудових коштів вцілому, які необхідні для досягнення цілей під-ва.

Методи впливу:

ЕКОНОМІЧНІ – це матеріальна зацікавленість людини у виробничих процесах (рівень з/п, премії, службова квартира, оплата відпустки)

СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ-це змістовний та творчий характер праці, можливість прояву ініціативи, моральне заохочення, просування)

ОРГАНІЗАЦІЙНІ – реалізуються через мотиви примусового характеру, їх поділяють на регламентні( полягають у формуванні структури та ієрархії управління делегування повноважень та відповідальності надання методичної, інструктивної та іншої допомоги виконавцем) та розпорядні (охоплюють оперативну роботу на під-ві)

17)Загальна характеристика оборотних коштів під-ва

Оборотні кошти — частина виробничих коштів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять всю свою вартість на вартість продукції, що виробляється (на вартість платних послуг).

Оборотні фонди підприємства мають матеріально-речову й вартісну форми. У практиці планування та обліку господарської діяльності до складу оборотних фондів включають: виробничі запаси; незавершене виробництво та напівфабрикати власного виготовлення; витрати майбутніх періодів. Виробничі запаси становлять найбільшу частину оборотних фондів. Незавершене виробництво — це предмети праці, обробку (переробку) яких не завершено підприємством

19) Показники ефект.Викор. Оборотних фондів.

Ефективніше використання оборотних фондів передбачає передовсім розв’язання конкретних завдань з економії сировини, матеріалів, палива, електроенергії. Раціональне та економне витрачання окремих елементів оборотних фондів підприємств має непересічне економічне значення.

Для оцінки використання ОбК викор такі показники як коеф. оборотності (РП/ОК), який характ. к-ть оборотів, що здійснюють ОбК за певний період часу. , коеф. завант.(ОК/РП), тривалість 1 обороту(ДП/Коб) та рентабельність(Пр/ОК*100)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]