Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKONOMIKA (1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

12)Визначення чисельності окремих категорій персоналу

Обл.чис.працівників – к-ть працівників, які прийняті на роботу більше ніж на один день та знаходяться на обліку в даному під-ві.

Явочна чисельність – кількість працівників, які з*явилися на роботу на конкретну дату.

Розрахунок чисельності персоналу починається із складання балансу робочого часу одного працівника. Він складається з календарного фонду часу (в т.ч. вихідні та святкові), номінального (в т.ч. невиходи: чергова, декретна відпустка, відпустка за навчанням, лікарняні, з дозволу адмін., викон. держ. обов’язків) , з ефективного фонду часу.

Трудомісткість – витрати часу на вир-тво одиниці продукції.

Норма виробітку – к-ть продукції, що виготовл. одним працівником за одиницю часу.

Чисельність основних робітників визначається: Тр*Обсяг виг пр. / еф.фонд часу * коеф.в.н.

Чисельність доп.робітників = Обсяг доп.роб.*к-ть змін/норму обсл.

Для розрах. обл.. чисельності визначають коефіцієнт переведення явочної чисельності в облікову=100/100-ВН, ВН=ДН/Тном.*100

Чисельність кер, спец, і служб. розрах. згідно з типовими штатними розкладами.

13)Характеристика матеріальних активів

Під матеріальними активами підприємства (організації) заведено розуміти сукупність усіх ресурсів матеріального характеру, що завжди фіксуються в щорічному його (її) балансі за виключенням первинних активів. До складу матеріальних активів входять переважно виробничі фонди й майно соціального призначення.

Засоби вир-тва поділ. на основні та оборотні фонди.

Основні фонди — це засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживній формі, а їх вартість переноситься конкретною працею на вартість продукції, що виробляється, (на платні послуги) частинами в міру спрацювання.

Оборотні фонди — частина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять всю свою вартість на вартість продукції, що виробляється (на вартість платних послуг).

Економічна сутність і матеріально-речовий зміст основних та оборотних фондів служать визначальними характеристиками щодо окреслення їхнього значення у здійсненні відтворювальних процесів, функціонуванні та розвитку будь-якого виробництва

16) Ефективність відтворення та використання основних фондів

Показники ефективності використання поділяюь на загальні та конкретні. До загальних належить фондовіддача, яка відображає кі-ть продукції, яка виробляється однією грн. вартості основних виробничих фондів(ВП/ОсФ сер.р), фондомісткість, яка визначає в-ть основних фондів на 1 грн. виробленої продукції(ОсФсер.р/ВП), фондоозброєність показує озброєність одного працівника основними виробничими фондами (ОсФ сер.р/Ч), рентабельність ( прибутковість ОсФ(Пр/ОФсер*100)) та часткові показники: коеф. інтенс. та екстенс. завантаження устатк.

Система показників, яка може вичерпно характеризувати ефективність основних фондів, охоплює два блоки: перший — показники ефективності відтворення окремих видів і всієї сукупності засобів праці; другий — показники рівня використання основних фондів в цілому і окремих їхніх видів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]