Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lyubimyy_ekzamen.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

48. Авторський договір: поняття, характеристика та види.

Майнові права автора можуть бути передані іншій особі, при цьому дана особа стає суб'єктом авторського права. На підставі ст. 31 зазначеного закону автор може передавати свої майнові права будь-якому іншій особі повністю або частково шляхом укладання авторського договору. Закон також про необхідність визначення майнових прав при укладанні авторського договору, причому за загальним правилом вважається, що майнові права прямо не визначені за договором, вважаються не переданими. Авторський договір носить цивільно-правовий характер, це взаємна консенсуальная і возмездная угода.

Авторський договір - це двостороння угода, відповідно, з якою автор передає або зобов'язується передати покупцеві своїх прав на використання твору в межах і на умовах, погоджених сторонами. Всі права прямо не передані за авторським договором, є не передані.

ЦК України в ст. 1107 встановив, що розпорядження майновими правами інтелектуальної власності здійснюється на підставі таких договорів:

1) ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності;

2) ліцензійний договір;

3) договір про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності;

4) договір про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності;

5) інший договір щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Розглянемо докладніше види авторських договорів.

У літературі пропонується наступна класифікація авторських договорів:

  • Залежно від виду творів, щодо яких укладається договір:договір на створення та використання літературних, художніх, аудіовізуальних та інших творів.

  • У залежності від предмета договору:

а) Договір на готовий твір.

б) Договір на створення твору.

  • У залежності від обсягу переданих прав:

а) Договір про передачу невиключних прав. Права, куплені у тому договорі покупцем, є відносними: вони діють лише до продавця не дають покупцю ніяких прав щодо припинення використання твору третіми особами.

б) Договір про передачу виняткових прав. За договором про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності одна сторона (особа, що має виключні майнові права) передає другій стороні частково або в повному обсязі ці права відповідно до закону та на визначених договором умовах.

Предметом авторського договору є майнові права автора. Відповідно до ст. 15 Закону України «Про авторське право та суміжні права» до майнових прав відносяться:

а) виключне право на використання твору;

б) виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами.

Майнові права автора можуть бути передані іншій особі відповідно до положеннями статті 31 Закону, після чого ця особа стає суб'єктом авторського права. Виключне право на використання твору автором дозволяє йому використовувати твір у будь-якій формі і будь-яким способом. Виключне право автора на дозвіл або заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти:

1) відтворення творів;

2) публічне виконання і публічне сповіщення творів;

3) публічну демонстрацію і публічний показ;

4) будь-яке повторне оприлюднення творів, якщо воно здійснюється іншою організацією, ніж та яка здійснила перше оприлюднення;

5) переклади творів;

6) переробка, адаптація, аранжування й інші зміни творів;

7) включення творів як складових частин до збірників, антологій, енциклопедій тощо;

8) розповсюдження творів шляхом першого продажу, відчуження іншим способом або шляхом здачі в майновий найм, в прокат або шляхом іншої передачі у продаж примірників твору;

9) публічне представлення своїх творів.

10) здавання в майновий найм і (або) комерційний прокат після першого продажу, відчуження іншим способом оригіналу або примірників аудіовізуальних творів, комп'ютерних програм, баз даних, музичних творів у нотній формі, а також творів, зафіксованих у фонограмі чи видиогорамме або у формі, яку зчитує комп'ютер;

11) імпорт примірників творів.

Даний перелік не є вичерпним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]