Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_1-60_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
779.78 Кб
Скачать

60. Умовиводи(«у»), їх види

Умовивід – це форми мисленя, у якій з одного чи кількох істинних суджнь на основі певних павил виводи виводять нове судження.Структура: засновок, висновок, логічний звязок між засновками та висновками. «У» буде правильним, якщо в ньому виконуюються основні закони логіки. Види: 1.Дедуктивний «У» – це «У», у якому висновок зроблено обов’язково із засновків, яі виражають знання достатньо великого ступеня загальності і які самі є знанням меншого степеня загальності. А) Безпосередні «У» наз дедуктивні «У», які виводять з одного засновку. Б) Категоричний силогізм - вид дедуктивного «У», в якому з 2ох категоричних суджень, зв’язаних середнім терміном (М), при додержані правил обов’язково випливає висновок

2.Індуктивний умовиводи – це опосередковані умовиводи у яких з одиничних суджень – засновків – виводять часткове або й загальне судження – висновок.

А)повна індукція – різновид індуктивного умовиводу, в якому на підставі знання про належність певної ознак кожному предметові класу робиться висновок про належність цієї ознаки всім предметам цього класу

Б)неповна індукція - індуктивний «У», в якому висновок про весь клас предметів робиться на підставі знання тільки деяких предметів цього класу.

3.Умовиводи за аналогією – це продуктивний умовивід, у якому на підставі подібності предметів в одних ознаках робиться висновок про їхню подібність в інших ознаках.

А)проста аналогія-на підставі подібності предметів за одними якими-небудь ознаками роблять висновок про їх подібність в інших ознак.

Б) строга аналогія - ґрунтується на знанні залежності ознак предметів, що порівнюються

В)нестрога – в ній робиться висновок без знання про зв’язок подібних ознак.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]