Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все билеты.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

38. Системи обробки текстової інформації

Сучасний текстовий редактор являє собою програмний продукт, який забезпечує користувача ПК засобами створювання, опрацювання та збереження документів будь-якої природи та ступеня складності.

Різноманіття типів документів викликало різноманіття текстових редакторів.

За класифікуючу ознаку, за допомогою якої можна розділити всю множину текстових редакторів на декілька груп, візьмемо тип об’єктів, які обробляються.

Редактори простих текстів призначені для утворення та редагування текстів, наприклад текстів програм (MultiEdit, Brief, Norton Editor, QuickEditor).

Редактори документів призначені для роботи з документами. У структуру документа можуть уходити таблиці, графічні образи, які можуть створюватись в інших програмах. Серед редакторів, призначених для роботи з текстовими документами, можна виділити Лексикон, Ami Pro, MultiEdit, Micro­­soft Word.

Видавничі системи використовуються для підготовки великих складних документів (книг, альбомів, журналів, газет). Прикладами видавничих систем є Corel Ventura Publisher, Adobe PageMaker, QuarkXPress. Робота з видавничими системами передбачає використання редакторів документів на етапі попередньої підготовки матеріалів. Видавничі системи потрібні для верстки тексту, яка полягає в розміщенні тексту документа за сторінками, вставлянні малюнків, використанні різних шрифтів у документах, уже створених за допомогою редакторів текстів.

Редактори наукових текстів забезпечують підготовку та редагування наукових текстів, які містять велику кількість формул, графіків тощо (наприклад, TgX, MathOr).

Введення і редагування тексту

Створення документа передбачає введення тексту — тобто процес його набору за допомогою клавіатури комп’ютера. При цьому текст заноситься у відеопам’ять та відображається на екрані монітора. Курсор указує позицію на екрані, де буде відображатися символ.

Основний стандарт редагування передбачає такі операції:

• уведення символьної інформації (за допомогою алфавітно-цифрової клавіатури);

• переміщення набраним текстом (за допомогою клавіш управління курсором);

• вилучення та вставка символів (за допомогою клавіш Dеlеte, BackSpace, Insert).

У текстових редакторах реалізована можливість роботи з рядками: розділення рядка на два, об’єднання рядків, вилучення рядка та вставка порожнього рядка.

Більшість текстових редакторів дозволяє працювати з блоками (фрагментами) тексту: виділяти блок, копіювати, знищувати, переміщати в інше місце тексту або в спеціальний буфер («кишеню») і т. д.

У багатьох текстових процесорах редагування дозволяє здійснювати контекстний пошук та заміну символів, друк усього файла або його частини і т. д.

39. Редагування і форматування тексту в MS Word

Під редагуванням розуміється внесення будь-яких змін до набраний текст.

Змінити колір тексту можна кількома способами:

Виділіть текст, який потрібно змінити. На вкладці головна в групі Шрифт натисніть кнопку Колір тексту і виберіть потрібний колір.

Для виконання більшості операцій з обробки тексту, редагований фрагмент слід попередньо виділити. Після виділення фрагмента операцію можна виконати наступним чином:

1. за допомогою команд меню;

2. за допомогою команд контекстного меню;

3. за допомогою кнопок на панелі інструментів "Стандартна";

4. використовуючи ліву кнопку миші;

5. використовуючи праву кнопку миші;

Для того щоб скопіювати фрагмент тексту в іншу точку документа, необхідно:

1. Виділити фрагмент тексту.

2. На вкладці "Головна" вибрати команду "Копіювати" або клацнути на командній кнопці "Копіювати". У результаті копія виділеного фрагменту буде поміщена в буфер обміну Windows.

3. Використовуючи клавіші переміщення курсору, встановити курсор в ту точку документа, після якої повинен бути вставлений фрагмент, скопійований в буфер обміну на попередньому кроці.

4. На вкладці "Головна" вибрати команду "Вставити" або клацнути на командній кнопці "Вставити".

Для того щоб зберегти зміни, внесені до документа, потрібно клацнути на командній кнопці "Зберегти".

Під форматом друкованого тексту розуміється розташування рядків, розміри полів і сторінок.

Параметри формату встановлюються перед введенням тесту, і надалі автоматично витримується текстовим редактором.

Також є можливість змінювати формат тексту. Для цього потрібно встановити нові параметри і вибрати команду "Переформатувати текст".

Форматування тексту полягає в зміні його зовнішнього вигляду, за рахунок зміни вирівнювання, використання різних шрифтів і їх накреслень.

При форматуванні символів можна задати наступні параметри:

гарнітуру,

накреслення,

розмір,

товщину,

колір,

анімацію,

інтервал,

ефекти - верхній і нижній індекс,

підкреслення,

закреслення.

Для форматування декількох абзаців або всього документа необхідно виділити їх і задати параметри форматування:

відступи,

вирівнювання,

інтервали,

положення на сторінці.

На панелі інструментів "Форматування" знаходяться кнопки, що забезпечують форматування символів та абзацу.

За активної кнопці можна визначити, яке вирівнювання задано для поточного абзацу.

Під маркованим або нумерованим списком розуміють послідовність рядків, в яких містяться дані одного типу. Списки полегшують читання і розуміння тексту.

Word дозволяє надати абзацам форму списку, де кожен абзац буде позначений певним маркером або номером.

У маркірованих списках перераховуються пункти, пов'язані з однією темою. У нумерованих списках перераховуються пункти, наступні один за одним в певному порядку.

Кожен пункт списку є окремим абзацом і має свій маркер або номер. У меню Правка вибрати команду Копіювати або натиснути, використовуючи праву кнопку миші.