Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все билеты.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

49. Поняття про форматування тексту, рівні форматування.

Програма текстового процесора ділить текст на складові: сторінки, абзаци, символи Кожному з цих елементів властиві певні ознаки, так званий формат. Формат елемента тексту (сторінки, абзацу, символу) – це властивості даного елемента. Процес задання форматів у програмах обробки тексту називається форматуванням. Або по іншому форматування тексту це – процес установлення параметрів фрагменту тексту, що визначають зовнішній вигляд тексту в цьому фрагменті. Перед зміною параметрів фрагменту тексту його слід виділити. Якщо фрагмент тексту не буде виділений, то змінюватися будуть поточні параметри (параметри тексту, що буде вводитися з поточної позиції).

У програмі текстового процесора застосовуються різноманітні способи задання форматів. Від виконання форматування залежить зовнішній вигляд документа. Крім того, правильно задані формати полегшують подальшу роботу з документом. Найшвидшими засобами форматування є кнопки панелі інструментів та передбаченні комбінації клавіш. Більш точне настроювання форматів виконується за допомогою діалогових вікон. Усі прийоми форматування у Word можна розділити на три групи: Форматування символів – використовується для окремих літер, слів, текстових фрагментів і полягає у виборі гарнітури і розміру шрифту, написання (курсив, напівжирний тощо),кольору шрифту, відстані між символами тощо; Форматування абзацу – задає параметри розміщення абзацу відносно полів аркуша та сусідніх абзаців, визначає міжрядковий інтервал абзацний відступ; Форматування сторінок – задає орієнтацію сторінок, розмір паперу, поля.

2. Форматування символів

Змінити зовнішній вид (параметри) символів можна за допомого кнопок панелі інструментів Форматування або викликавши послугою головного меню Формат Шрифт вікно налагодження параметрів шрифта Шрифт Для створення стилю заголовка документа виконайте такі дії:

1. Виділити необхідний фрагмент тексту для форматування символ, слово, речення, абзац або увесь текст.

2. Використовуючи елементи управління панелі Форматування можна вибрати 1) у випадаючому списку (1) назву шрифта; 2) у випадаючому списку (2) розмір шрифту; 3) за допомогою кнопок (3-5) вид шрифту.

3. Форматування абзацу

Кожен абзац визначається відступом зліва від лівого краю сторінки, відповідно відступом з права. міжрядковим інтервалом, способами вирівнювання тощо. Налагодження параметрів абзацу можна здійснити використовуючи команди панелі інструментів форматування та горизонтальної лінійки.

50. Використання програми «Калькулятор»

Програма «Калькулятор» дає змогу виконувати прості обчислення, такі як додавання, віднімання, множення та ділення. Програма «Калькулятор» також має додаткові можливості програмування, наукових розрахунків і ведення статистики.

Обчислення можна виконувати натисненням кнопок калькулятора або вводом із клавіатури. Також можна використовувати цифрову клавіатуру для вводу цифр і операторів, натиснувши клавішу Num Lock. Щоб отримати додаткові відомості про використання клавіатури з калькулятором, див. Сполучення клавіш.

Вікно програми «Калькулятор»

Щоб відкрити програму «Калькулятор», натисніть кнопку Пуск; у полі пошуку введіть калькулятор, а потім клацніть Калькулятор у списку результатів.

Відкрийте меню Перегляд та виберіть потрібний режим.

Під час переключення режимів поточне обчислення стирається. Журнал обчислень та чисел, збережених за допомогою клавіш пам’яті, залишається.

Натисніть клавіші калькулятора, щоб виконати потрібне обчислення.

51.

(Диспетчер завдань) в операційних системах сімейства Microsoft Windows - утиліта для виводу на екран списку запущених процесів і споживаних ними ресурсів (зокрема статус, процесорний час і споживана оперативна пам'ять). Також є можливість деякої маніпуляції процесами.

(Панель задач )( англ

taskbar) — приложение, которое используется для запуска других программ или управления уже запущенными, и представляет собой панель инструментов

. В частности используется для управления окнами

приложений. Панель задач может быть компонентом операционной системы (например, она присутствует в операционных системах Microsoft Windows

, начиная с версии Windows 95

), элементом среды рабочего стола

(например, в KDE

или GNOME

) или отдельной сторонней программой.