Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все билеты.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

34. Системний блок (корпус)

Системний блок стаціонарного ПК — прямокутний каркас, в якому розміщено всі основні вузли комп'ютера: материнську плату, адаптери, блок живлення, один-два накопичувачів на гнучких магнітних дисках (НГМД), один (іноді більше) накопичувач на жорсткому магнітному диску (НЖМД), динамік, дисковод для компакт-дисків або іншінакопичувачі, органи керування. Серед органів керування, що, як правило, встановлюють на передній панелі можуть бути: вимикач електроживлення; кнопка загального скидання RESET; кнопка "сну", яка дає змогу знизити енергоспоживання, коли комп'ютер не використовується; індикатори живлення та режимів роботи.

Із тильного боку системного блока розташовано штепсельні рознімні з'єднання — порти для підключення шнурів живлення і кабелів зв'язку із зовнішніми (встановленими поза системним блоком) пристроями. В середині системного блока розміщено плати сполучення пристроїв із центральним процесором (ЦП) та іншими пристроями на материнській платі (адаптери, або контролери, і плати розширення). Найпоширенішими є такі формати системного блока (корпуса): вежа (tower), міні-вежа (mini-tower) і плоский (desktop), хоча бувають і надплоскі (slim,ultraslim) корпуси та ін.Корпуси типу вежі відрізняються від інших тим, що системний блок установлюють на меншу грань, внаслідок чого материнська плата розташовується вертикально, а вставлені в неї плати — горизонтально. Досить великі га¬баритні розміри вежі дають змогу розмістити в ній більшу кількість блоків та плат, ніж у міні-вежі. Такий корпус частіше використовують для монтажу потужних серверів або робочих станцій, часто встановлюючи його на підлогу.

Міні-вежа легко встановлюється на стіл або у спеціальне відділення комп'ютерного стола.

Плоский системний блок установлюють на стіл найбільшою гранню, він, як правило, служить підставкою для монітора; материнська плата при цьому розта¬шовується горизонтально, а вставлені в неї плати — вертикально.

Багато сучасних корпусів мають формат АТХ. Вони |відрізняються дещо більшими габаритними розмірами, '" Іншим розташуванням внутрішніх компонентів, більш "інтелектуальною" системою живлення, рознімними |з'єднаннями для миші та клавіатури стандарту РS/2.

35. Текстовий редактор - це прикладна програма, що дозволяє створювати текстові документи, переглядати, змінювати, роздруковувати, а також редагувати їх.

А також текстовий редактор дозволяє:

здійснювати перегляд вмісту документів на екрані

роздруковувати документ

змінювати формат документа

Сучасний текстовий редактор представляє собою програмний продукт, що забезпечує користувача ПК засобами створення, обробки та зберігання документів рівній мірі складності.

Останнім часом текстові редактори витісняються текстовими процесорами, які дозволяють не тільки набирати "чистий", неформатований текст, а й оформляти його: довільно розміщувати на сторінці, виділяти шрифтами і так далі.

Класифікація:

1. Редактори текстів - призначені для створення редагування нескладних текстів і текстів програм.

2. Редактори документів - призначені для роботи з документами, структурно складаються із вкладених розділів, сторінок, абзаців і так далі.

3. Редактори наукових текстів - забезпечують підготовку та редагування наукових текстів, що містять велику кількість математичних формул, графіків і т.д.

4. Видавничі системи - використовуються для підготовки великих складних документів (книги, альбоми, журнали й т.д.).

Текстовий процесор завжди знаходиться в одному з двох режимів - вставка або заміна.

2. Робота з текстовим редактором

Введення - це основний режим роботи текстового редактора, проводиться

за допомогою клавіатури.

Основні режими роботи текстових редакторів:

набір тексту

редагування тексту

орфографічний контроль

пошук по контексту і заміна

робота з файлами

друк тексту

допомогу

Набирається на клавіатурі текст відображається у робочому столі редактора на екрані. Місце активного впливу на робоче поле відзначається курсором, переміщається по екрану.

Курсор - коротка, як правило, миготлива лінія, що показує позицію робочого поля, в яку буде поміщений введений знак або елемент тексту.

Редагування - це внесення змін до введений текст.

Редагування виконується при подачі користувачем команд текстового редактора.

Щоб видалити один або декілька символів, використовуються клавіші Del і Backspace.

Виділений фрагмент може бути:

рядковим

блоковим

лінійним.

Форматування - це здатність текстового процесора виробляти оформлення документа.

Абзац - це фрагмент тексту, процес введення якого закінчився натисканням на клавішу введення Enter.