Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все билеты.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

31. 1. .Системи опрацювання тексту. Вікно текстового процесора ms word, отримання довідки

Одним із найпоширених застосувань засобів комп'ютерних інформаційних технологій є створення та опрацювання різноманітних текстових документів. Введення реферату, заповнення бланку, створення листа для відправлення електронною поштою, введення вихідного тексту програми на одній із мов програмування є створенням та опрацюванням текстового документа. Залежно від типу документа та його призначення використовуються різні програмні засоби, які містять, відповідно до типу засобу, документа, набір послуг опрацювання текстових документів.

Класифікації програмних засобів опрацювання текстових документів.

Прості текстові редактор Спеціалізовані текстові редактори Багато функціональні текстові редактори Розрізняють два класи групи програм опрацювання текстових документів: текстові редактори і текстові процесори. Текстовий редактор — програми, які створюють текстові файли без елементів форматування, тобто що не дозволяють виділяти частини тексту різними шрифтами, кольором та інше. Редактори такого виду використовуються при введенні текстів комп'ютерних програм, документів для яких наперед невідомо у якому середовищі буде здійснюватися його подальше опрацювання. Текстовий процесор

програмний засіб, для створення та опрацювання документів з елементами форматування тексту, використання графічних зображень та і інших об'єктів, що не відносяться до класичного поняття "текст". Розглянемо основи роботи у програмі текстового процесора Microsoft Word. Основне призначення Word – це професійне створення, редагування та макетування текстових документів. Word має широкі можливості для розміщення в документі графічних об’єктів, таблиць, діаграм. Програма Word зручна для роботи з великими документами, тому що в ній є засоби створення колонтитулів, ієрархічних заголовків, змісту тощо.

Перерахуємо основні дії, які можна виконати з допомогою текстового процесора:

створити текст використовуючи різні гарнітури шрифтів;

задати розміри і вигляд символів (товсті, підкреслені, курсив);

задати потрібне розташування елементів тексту на сторінці;

вилучити частину тексту, перенести текст в інше місце або в інший документ за допомогою буфера обміну;

замінити у документі одні літери, слова чи букви іншими;

пронумерувати у документі сторінки і скласти зміст;

усунути граматичні і синтактичні помилки;

видрукувати текст. Режими роботи MS Word

У Word використовується п'ять основних режимів перегляду документу на екрані монітора.

"Розмітка сторінки" - забезпечує таке посторінкове зображення документа на екрані, яке він матиме на папері

після друкування. Тільки в цьому режимі можна переглянути на екрані рисунки, ілюстрації, діаграми і т. ін.

"Читання в повноекранному режимі" - призначений для читання документа з екрана комп'ютера. У повноекранному режимі читання також є параметр перегляду документа так, як він би виглядав надрукованим

"Веб-документ" - у ньому на екрані в збільшеному масштабі відображається тільки текст документа, решта елементів середовища Word (меню, панелі, смуги прокрутки тощо) вимикаються.

"Структура" - у цьому режимі на екрані відображається тільки ескіз усього документа, тобто ієрархія його частин і заголовків. Вибираючи та переміщуючи рівні ієрархії, можна рухатися по тексту документа і змінювати положення його окремих фрагментів.

"Чернетка" - призначений для прискореного переглядання та друкування документів, які містять великі обсяги форматування.

Перемикання режимів здійснюється за допомогою послуги меню Вигляд або кнопок, розташованих у лівому нижньому куті вікна документа: Розмітка сторінки, Читання в повноекранному режимі, Веб-документ, Структура, Чернетка.

32. Прикладні програми Windows та робота з ними

Введення

Основне призначення операційних систем - забезпечення взаємодії людини, обладнання та програм. Від операційних систем не потрібно наявності коштів, призначених для виконання конкретних прикладних задач, - для цього є прикладне програмне забезпечення. Тим не менш, в операційну систему Windows входить обмежений набір прикладних програм, за допомогою яких можна вирішувати деякі прості повсякденні завдання, поки на комп'ютері не встановлені більш потужні програмні засоби. Такі програми, що входять в постачання Windows, називають стандартними прикладними програмами. З огляду на особливу простоти їх прийнято також розглядати в якості навчальних. Знання прийомів роботи зі стандартними додатками дозволяє прискорити освоєння спеціалізованих програмних засобів.

Windows ХР - перша операційна система Microsoft з повністю інтерфейсом. Історія Windows бере свій початок в 1986 році, коли з'явилася перша версія системи. Вона являла собою набір програм, що розширюють можливості існуючих операційних систем для більшої зручності в роботі. Графічний інтерфейс дозволяє працювати з об'єктами комп'ютера не за допомогою команд, а за допомогою наочних і зрозумілих дій над значками, які позначають ці об'єкти. Можливість одночасної роботи з кількома програмами значно підвищила зручність і ефективність роботи.

1. Кнопка Пуск

Можна сказати, що майже будь-яка робота в Windows ХР починається з натискання кнопки Пуск, вона розташована в лівій частині панелі завдань і призначена для відкриття однойменного меню, яке часто називають головним меню Windows. За допомогою головного меню можна запускати різні завдання, відкривати документи налаштовувати систему, користуватися довідковою інформацією, виконувати різні дії з вікнами вже запущених програм. Запуск програм та робота з вікнами здійснюються за допомогою комп'ютерної миші та клавіатури.

Щоб відкрити меню, необхідно натиснути мишею на кнопці Пуск. У центральній частині меню справа і зліва розташовуються команди. Зліва команди призначені для запуску різних програм. Команди у верхній частині дозволяють запустити важливі і часто використовувані програми, такі як Internet Explorer і Outlook Exdivss. Ці програми призначені для роботи в Інтернеті. Команди, розташовані нижче, призначені для запуску програм, з якими ви недавно працювали. Як тільки ви запустите яку-небудь програму, команда для її запуску з'явиться в лівій частині головного меню. При цьому програми, які ви давно не запускали, можуть бути прибрані з меню.

Праворуч у центральній частині меню розташовані команди перегляду вмісту важливих папок вашого комп'ютера, а також команди налаштування системи. З їх допомогою ви можете отримати довідкову інформацію, переглянути раніше створені документи і виконати багато інших дій.

У нижній частині меню розташовані команди для завершення роботи Windows. З їх допомогою можна призупинити роботу комп'ютера, перевантажити комп'ютер або вимкнути його. Крім того, можна закінчити роботу на комп'ютері поточного користувача, щоб дати можливість попрацювати іншій людині.

Блокнот - це найпростіший текстовий редактор, який можна використовувати в якості зручного засобу перегляду текстових файлів. Для створення текстових документів його застосовують рідко (тільки для невеликих записок), але дану програму зручно використовувати для відпрацювання навичок роботи з клавіатурою.

2.2 Графічний редактор Paint

Графічними називають редактори, призначені для створення і редагування зображень (малюнків)

Paint - найпростіший графічний редактор. За своїми можливостями він не відповідає сучасним вимогам, але в силу простоти та доступності залишається необхідним компонентом операційної системи. Розібравшись з принципами управління цією програмою, легше освоювати інші, більш могутні засоби роботи з графікою.

Програма запускається командою Пуск Програми Стандартні Paint.

2.3 Текстовий процесор WordPad

Текстові процесори, як і текстові редактори, служать для створення, редагування та перегляду текстових документів. Однак вони виконують ще одну важливу функцію - форматування документів.

Програма WordPad - це сучасний, відносно простий текстовий процесор. Текстовий процесор WordPad має набагато більше можливостей, ніж редактор Блокнот. WordPad замінив редактор Write, що входив в комплект поставки більш ранніх версій Windows. Текстові процесори, крім виконання основних функцій текстових редакторів по створенню і редагуванню текстових документів, виконують ще одну функцію - форматування документів. Форматування - обробка документів з застосуванням декількох шрифтових наборів, використанням методів вирівнювання тексту, вбудовуванням в текстовий документ об'єктів іншої природи, наприклад малюнків, а також контролем за обтіканням графіки текстом.

2.4 Калькулятор

Запустити програму Калькулятор можна, вибравши однойменну команду в меню Стандартні стартового меню. Програма Калькулятор може бути використана двох варіантах: у вигляді стандартного калькулятора, що виконує основні арифметичні операції, і у вигляді інженерного калькулятора з додатковими функціями.

Переключатися з використання одного варіанта калькулятора на інший можна безпосередньо в процесі роботи; дані при цьому зберігаються. Калькулятор може обмінюватися даними з іншими прикладними програмами традиційним для Windows способом (з використанням буфера проміжного зберігання).

2.5 Стиснення даних

Програма Стиснення даних призначена для підвищення щільності запису даних на жорсткий диск. В її основі лежить принцип усунення надмірності інформації. Надмірністю мають майже всі файли даних, раніше не ущільнені іншими засобами. В даний час у зв'язку з доступністю жорстких дисків великих розмірів застосування цього засобу не рекомендується, оскільки при його використанні підвищується трудомісткість обслуговування операційної системи і її відновлення у разі неполадок.

2.6 Агент стиснення

Програма Агент стиснення призначена для додаткового ущільнення файлу стисненого томи. Вона працює досить повільно, але її роботу можна автоматизувати за допомогою програми Призначені завдання. Всі налаштування цієї програми можна задати заздалегідь і виконувати за розкладом.

2.7 Системний Монітор

Системний Монітор - програма, призначена для візуального або протокольного спостереження за функціонуванням комп'ютера і операційної системи. Вона дозволяє контролювати завантаження процесора, розподіл оперативної пам'яті, обмін даними між дисками та інші параметри обчислювальної системи.

Результати спостереження можна відображати на екрані у вигляді графіків або записувати в протокольний файл. Дослідження комп'ютера за допомогою програми Системний Монітор дозволяє знаходити "вузькі місця" в продуктивності комп'ютерної системи, порівнювати між собою варіанти настройки апаратних і програмних засобів.

33.Діаграма - це малюнок, фігура, яка надає графічне зображення співвідношенню між величинами.

Для створення діаграми простіше всього скористатися відповідним майстром. Щоб вказати майстру діаграм джерело даних, виділіть прямокутну область комірок, в яких знаходяться результати розрахунків. Будь-яка діаграма складається з елементів, до яких відносяться такі об'єкти, як область побудови діаграми, осі, координатна сітка, маркери даних, заголовки. Клацанням миші можна виділити будь-який елемент, а клацанням правої кнопки - розкрити його контекстне меню. Окрім набору стандартних елементів, які практично завжди присутні на діаграмі, Excel дозволяє додавати різні додаткові компоненти, що усилюють наочність діаграми і що підвищують її інформативність. До таких допоміжних елементів відносяться підписи рядів даних. Початкові числові дані для діаграми слід виділяти разом з рядком і стовпцем заголовків таблиці, щоб відповідні назви автоматично з'являлися в легенді і на осі категорій діаграми.

Виконується команда Вставка\Діаграма. Відкриється перше вікно діалогу майстра діаграм, в якому потрібно вказати тип діаграми, задаючий її оформлення, і конфігурацію елементів, що відображають дані.

У списку Тип вибирається потрібний пункт або інша відповідна категорія типів діаграм.

У розділі Вид клацається по потрібному, задаючи підтип діаграми.

З метою попередньої оцінити майбутнього виду діаграми, не виходячи з вікна майстра , натискується кнопкою миші Просмотр результата. У вікні діалогу замість списку підтипів з'явиться зовнішній вигляд майбутньої діаграми. Після відпускання кнопки миші вікно діалогу повернеться в колишнє положення. Завершується цей етап натиснення кнопки Далі

Наступне вікно діалогу майстра, дозволяє вибрати або скоректувати джерело даних. Оскільки при запуску майстра в аркуші вже був виділений деякий діапазон даних, він автоматично вибирається як джерело даних. Зверніть увагу, що майбутня діаграма, загальний вид якої відображається у вікні діалогу, може містити зайвий ряд даних, що з'явився через наявність у виділеній області порожнього рядка. Щоб скоректувати джерело даних, клацніть на кнопці, розташованій в правій частині поля Диапазон. Вікно майстра згорнеться в один рядок, відкривши доступ до листа Excel.

Виділяється додаткова група комірок і мишкою розвертається вікно діалогу.Перемикач Ряди дозволяє групувати ряди даних по рядках або стовпцях таблиці. Для переходу до вікна діалогу Параметри діаграми, натискується кнопка Далі.

Вводяться тексти в поля Назва діаграми, Вісь Х (категорій) і Вісь Y(значень). При необхідності за допомогою інших вкладок цього вікна діалогу набудовуютя осі, лінії сітки, легенду, підписи даних і режим відображення таблиці даних. Завершується робота у вікні клацанням на кнопці Далі.

Вказується розміщення діаграми на робочому або окремому аркуші і у текстове поле імені нового аркуша введиться назва аркуша. Для завершення роботи з майстром діаграм клацається на кнопці Готово.

Примітка: При розміщенні діаграми на окремому листі програма задає їй розмір, рівний площі вікна документа Excel. Якщо при зміні, розмірів вікна масштаб діаграми не міняється, потрыбно виконати команду Сервіс\Параметри\Встановити прапорець Масштабувати діаграму за розміром вікна. Інакше розміри діаграми зберігатимуться незмінними.