Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Groshi_ta_kredit_shpora-1.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

13. Роль грошей у розвитку економіки: кільк. І якісний аспекти.

Роль грошей пов'язана з їх функціями. Якщо функція грошей – це їх конкретна «робота» щодо обслуговування руху вартості на певному етапі процесу відтворення, то роль грошей – кінцевий результат цієї «роботи», її наслідок для сусп-ва.

Роль грошей визначається рівнем розвитку товарного вир-ва та адекватних йому сусп. відносин. Вона не може бути реалізована там, де для цього немає відповідних умов.

У проблемі ролі грошей у розвитку економіки можна розрізняти якісний і кількісний аспекти.

В якісному аспекті роль грошей виявляється у тому, що сама їх наявність, саме грошове середовище, в якому діють ек. агенти, позитивно впливає на розвиток сусп. вир-ва. По-перше, знімаються фізичні межі вир-ва, що визначаються особистими потребами самих виробників. По-друге, реалізація вир. продуктів за гроші, замість бартеру, значно спрощує, прискорює і здешевлює доведення їх до споживачів. По-третє, завдяки грошам ринок набуває заг. характеру, його механізм стає могутнім важелем ек. прогресу, передусім завдяки конкуренції, стимулюванню ефективного вир-ва та ек. споживання – вир., держ., особистого.

Кількісний аспект ролі грошей полягає в тому, що через зміну кількості грошей в обороті можна активно впливати на ек. процеси, зокрема на результати діяльності ек. агентів як виробників і як споживачів.

Основні напрямки успішного використання ролі гр. у трансформаційній економіці:

1. максимальне переведення на ринкові засади всіх сфер ек. відносин. Грошова форма повинна реально опосередковувати всі процеси розширеного відтворення, забезпечувати здійснення їх на еквівалентній основі.

2. Переорієнтація цілей ек., грошової, політики із забезпеченням інтересів центру на інтереси безпосереднього виробника.

3. забезпечення вільної, гарантованої капіталізації гр. доходів усіх суб’єктів ек. відносин усіма методами , сумісними з нашими соц. Пріоритетами. Це сприятиме зростанню інвестицій.

4. оздоровлення гр. обігу, забезпечення високої, сталої вартості гр. одиниці.

14. Еволюція ролі грошей в економіці України.

У міру поглиблення ринкової трансформації економіки У. помітно зростає роль грошей в її розвитку. Поступово укр. гривня перетворилась у справді заг. еквівалент. Кожний; хто має гроші, може вільно купити будь-який потрібний товар на внутр. ринку. Це істотно підвищило заінтересованість ек. суб'єктів у тому, щоб більше заробляти грошей і ек. їх витрачати. Стало значно легше капіталізувати гроші, вклавши їх у цінні папери та банківські депозити. Запровадження часткової конвертованості гривні істотно підвищило роль грошей у розвитку зовнішньоек. відносин, в інтеграції економіки У. у світову економіку. Грошово-кредитна політика зайняла ключове місце в механізмі держ. регулювання економіки. Динаміка цін стала відчутно реагувати на регулюючі заходи Нацбанку У. в грошовій сфері.

Досвід країн з розвинутою ринковою економікою не тільки свідчить про величезну роль грошей, а й показує основні напрями успішного викор-ня їх у трансформаційній економіці нашої країни,

По-перше, це max переведення на ринкові засади всіх сфер ек. відносин. Грошова форма повинна реально опосередковувати всі процеси розширеного відтворення, забезпечувати здійснення їх на еквівалентній основі.

По-друге, переорієнтація цілей ек., у тому числі грошової, політики із забезпечення інтересів центру на інтереси безпосереднього виробника, окремих колективів, регіонів тощо.

По-третє, забезпечення вільної, гарантованої капіталізації грошових доходів усіх суб'єктів ек. відносин усіма методами, сумісними з нашими соц. пріоритетами.

По-четверте, оздоровлення грошового обігу, забезпечення високої, сталої вартості грошової одиниці.

У міру подальшої трансформації економіки У. в ринковому напрямку, розвитку банківської системи, формування ринків цінних паперів, кредитного та валютного ринків, оздоровлення держ. фінансів і нац. грошей, послаблення кризових явищ в економіці роль грошей в ек. житті У. неухильно зростатиме.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]