Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Groshi_ta_kredit_shpora-1.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
954.37 Кб
Скачать

26. Швидкість обігу грошей, її сутність, порядок визначення, фактори впливу та роль в макроек. Стабілізації.

Швидкість обігу грошей – це частота переходу гр. від одного ек. суб’єкту до іншого. Швидкість обігу грошей вимірюється в оборотах. Існує загальний підхід до розрахунку швидкості обігу грошей виходячи із рівняння обігу Фішера:

V=P*Q/M

P - рівень цін Q – фіз.. обсяг товарів та послуг

М – маса

В даному випадку швидкість обігу грошей характеризую в першу чергу інтенсивність використання запасу грошей в гр. обороті для оплати товарів та послуг.

Швидкість обігу гр.. є показником інтенсивності руху грошей і відповідно вона не є абсолютною величиною, а має постійно змінюватись (уповільнюватися або прискорюватися)

Швидкість обігу грошей має різні наслідки зміни, які проявляються в зміні маси гр.., рівня відсоткової ставки, валютного курсу та рівня цін.

Найголовнішим, виходячи з даної формули, є взаємозв’язок між масою грошей та швидкістю їх обігу.

Для того, щоб компенсувати нестачу маси грошей достатньо прискорити швидкість обігу грошей. Швидкість обігу гр.. можна розрахувати і іншими способами і в кожному випадку будемо мати своє значення швидкості обігу гр..

V=HД/M1 – швидкість обігу гр. в оплаті нац. доходу.

На швидкість обігу гр.. впливає 2 гр. чинника:

1) чинник платоспроможного попиту, до них відноситься:

- попит на гроші

- розвиток структури споживання

- культурні потреби населення

Вони впливають пропорційно на швидкість обігу грошей.

2) Чинники, що діють з боку пропозиції, до них відносяться:

- розвиток суспільного виробництва (кількість та якість товарів)

- розвиток ринкових відносин

- розвиток ринкової інфраструктури

Різні економічні школи по різному ставились до швидкості обігу грошей:

1 Кількісна теорія гр.. Вважала, що від швидкості обігу грошей можна абстрагуватися, тому що швидкість є незмінною

2 Кейнсіанська. Вважала, що швидкість обігу гр.. впливає на ек. процеси, вона може змінюватися, є чутливою до відсоткової ставки, але її не можна прогнозувати.

3 Монетаристська теорія, засновник Фрідман. Він довів, що швидкість обігу гр.. змінна, її можна прогнозувати, і регулювати через зміну маси гр..

27. Закон грошового обігу.

Грошовий обіг не є простим повторенням обігу товарів і підпорядковується своєму специфічному закону. Сутність його полягає в тому, що протягом даного періоду для обігу необхідна лише певна, об'єктивно обумовлена маса купівельних і платіжних засобів. Якщо формалізувати суть цього закону, то вона може бути виражена рівнянням: Мф=Мн, де Мф – фактична маса грошей в обігу, а Мн – об'єктивно необхідна для обігу їх маса. Якщо Мф перевищує Мн – значить в обігу з'явилися зайві гроші, і навпаки, якщо Мф менше від Мн – їх нестача.

Якщо виходити з принципу моніз-му в трактуванні сутності грошей, єдності процесу їх обігу, то необхідно визнати, що величина Мн включає в себе всі форми грошей, які обслуговують потреби обігу, а вимоги закону грошового обігу поширюються на всю його сферу – готівкову і безготівкову.

Кількість грошей, у середньому необх. для обігу протягом певного часу (Мн), прямо пропорційна масі товарів і рівню їх цін та обернено пропорційна середній швидкості обігу грош. одиниці. Цю залежність можна виразити формулою: , де -– сума цін товарів, що реалізуються за певний період, сер. кількість оборотів грошової одиниці за цей же період.

Якщо врахувати всі фактори, що діють на грошову масу, то величину Мн можна виразити так: , де – сума продажів товарів і послуг у кредит; – заг. сума платежів, строк оплати яких настав; – сума платежів, які погашаються шляхом зарахування боргів.

Величина Мн як об'єктивний центр, навколо якого змінюється Мф, за всіх умов визначається одними й тими ж факторами, що надає закону грошового обігу загального значення. Скрізь, де є гроші і грошовий обіг, об'єктивно діє і цей закон – закон вирівнювання Мф до рівня Мн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]