Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адаптовані лекції для моїх заочників.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Лекція 9 етика ділового спілкування

  1. Поняття «етики» та «етикету».

  2. Етика поведінки працівника.

  3. Етикет ділового спілкування.

  1. Поняття «етики» та «етикету»

Естетика поведінки виражає потребу людини в красі спілкування. Вона тісно пов’язана з вимогами моралі, які називають етикою. Норми етики передбачають певний стиль поведінки людей, їх взаємовідносин. Норми етики забезпечують людям можливість покладатися один на одного, берегти нерви і час. А це дуже важливо в умовах сучасного життя з його напруженим ритмом і значним навантаженням на психіку.

З етикою тісно пов’язаний етикет. Це сукупність правил поведінки, які стосуються зовнішнього прояву ставлення до людей: форми звертання і привітання, поведінки в громадських місцях, манер, одягу.

Стриманість у виявленні своїх почуттів, витримка, спокій – це вірні ознаки добре вихованої людини. Добитися влади над собою може кожен. Потрібні лише бажання і сила волі. А вони мають з’явитись, якщо людина перебуває у сфері ділових стосунків, має справу з підприємцями урядовцями, політиками, для яких справжня діловитість часто виступає головним фактором людського виміру.

Етикет не ускладнює, а спрощує і нормалізує повсякденне життя. Його правила ґрунтуються на таких моральних категоріях, як ввічливість, порядність, практичність. Знання правил етикету сприяє розвитку почуття такту, поваги до інших людей навіть в умовах протистояння і суперечки, нарешті відкриває можливість зберегти власну гідність.

  1. Етика поведінки працівника

У будь-якій ситуації людина повинна залишатися людиною, тобто поводитись етично. Тож дотримання етичних норм у повсякденній діяльності сприяє вдосконаленню нас як людських істот і вдосконаленню суспільства як сприятливого середовища для існування людей.

Все, що завдає шкоди людям, може розглядатися як зло. Подібно все, що сприяє вдосконаленню людей, є добром. Але в житті розрізнення добра і зла не завжди достатньо чітке. Підприємець, який звільнив некомпетентного працівника, завдав шкоди сім’ї звільненого. Але це сприяло поліпшенню ситуації на підприємстві і добробуту інших працівників.

Намагаючись розв’язати цю проблему, спеціалісти з ділової етики сформулювали деякі принципи:

1. Принцип відповідальності. Кожен несе відповідальність за обрані мету і засоби її досягнення. Якщо мета і засоби її досягнення є добрими самі собою, то побічні негативні наслідки допустимі. Цей принцип не означає, що мета виправдовує засоби. Не можна виправдати зумисне вбивство невинної людини, навіть якщо це допоможе врятувати тисячі інших життів.

Слід також розглядати наявність альтернативних засобів досягнення мети. Якщо потрібного результату можна досягти іншим шляхом, який дозволить уникнути шкідливих наслідків, варто вибрати саме цей шлях.

2. Принцип відповідності – свідомо допускається зло для досягнення добра. Роботодавець знизив заробітну плату робітникові за постійні спізнення з надією, що це допоможе йому виправитися.

3. Принцип обов’язку – ніхто не зобов’язаний чинити добрі дії, якщо шкідливі наслідки переважають добрі наслідки. Ніхто не зобов’язаний допомагати людині, яка не бажає допомогти сама собі. Це нагадує примусове лікування алкоголіків.

4. Принцип обмеження прав. Нелегко визначити точні межі прав. Людина має право на працю лише тоді, коли вона підписала відповідну угоду. Право на навчання обмежене конкурсом і можливістю навчання оплатити.

5. Співучасть у злі – поширений випадок порушення етики бізнесу. До співучасті у злі людина може бути залучена випадково, проти своєї волі. Секретар, яка друкує неправдиві звіти, є співучасником неетичних дій. Але до цього її підштовхують неетичні дії керівника установи. Якщо людина не може запобігти злу, вона повинна зменшити його.

6. Неясність ситуації – не виправдовує неетичну поведінку. Роздуми та аналіз можуть допомогти позбутися неясності.