Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історія української культури1.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Мандрик Я.І., Пуйда Р.Б.

ІСТОРІЯ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Івано-Франківськ

2011

УДК: 008(075.8)(09)(477)

ББК: 63.3(4 Укр.) – 7я73

МВ 02070855 - - 2011

Рецензенти:

О. С. Жерноклeєв, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника;

В.П. Педич, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та політології Івано-Франківського національного університету нафти і газу;

Рекомендовано методичною радою університету

(протокол № 12__від_21___ _квітня_2011р.)

Мандрик Я.І., Пуйда Р.Б. Історія культури України: Навчальний посібник / Я. І. Мандрик, Р.Б. Пуйда. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2011. – 418 с.

Посібник побудований згідно навчальної програми і відповідає вимогам вищої школи. Він містить: робочі програми для загальноуніверситетських навчальних спеціальностей та для спеціальностей ЕКП, ОА, ФН; плани семінарських занять; екзаменаційні питання; рейтингову систему оцінювання знань; конспект лекцій та тематику контрольних робіт для студентів-заочників, рекомендовану літературу.

Навчальний посібник допоможе студентам, широкому колу читачів у поглибленні знань з історії культури України.

© Мандрик Я.І., Пуйда Р.Б., 2011

© ІФНТУНГ, 2011

Переднє слово

Історія культури України вивчає культурні надбання українців, як титульної нації, та інших народів, що проживали і проживають на території нинішньої України. Об'єктом дослідження є пам'ятки духовної та матеріальної культури, створені впродовж століть і зафіксовані в тих чи інших формах. Пам’ятки розглядаються по історичній вертикалі як цілісне явище, а також за регіональними ознаками. Враховуються взаємозв'язки з культурними досягненнями сусідніх народів, оскільки жодний етнос, нація не можуть розвиватися в ізоляції, поза загальним історичним процесом.

Національна культура — це осмислення місця нації у загальному процесі розвитку людства, а для українського народу — історичне досягнення, яке утверджує його як самодостатню структуру у співдружності етнічних спільнот і визначає належне місце і роль в історичному контексті, без міфологізації, на діалектичних засадах.

Демократизація суспільства, його трансформація гостро поставили проблему вивчення та осягнення своєї історичної спадщини, в якій культурні набутки займають чільне місце. Сьогодні питання розвитку культури не тільки культурологічне, а й політичне, адже це один із вагомих чинників утвердження державності і, відповідно, визнання світовою спільнотою молодої держави — України, яка починає свій шлях.

Сучасна українська суспільна думка розглядає культуру як нагальну потребу і дієвий аспект самоусвідомлення і самоутвердження себе як народу, нації, що має глибокі історичні корені, і як такого, що зробив великий внесок у загальний розвиток історично-культурного процесу Європи. Адже культура — це національний світ буття, який надає значущості всім подіям розвитку історії.

До цього часу матеріали з історії культури України розпорошені по багатьох першоджерелах, що утруднює роботу з ними, тому автор зосередив увагу на ключових питаннях розвитку культурних процесів українського народу, щоб дати можливість читачеві, і, в першу чергу, молоді, глибше та ґрунтовніше осягнути історію культури України.

На вивчення курсу «Історія української культури» відведено 18 лекційних, 18 семінарських годин для всіх спеціальностей, за винятком «Економіка підприємства», «Облік і аудит», «Фінанси», де кількість семінарських годин подвоюється і складає 36.

Для студентів заочної та дистанційної форми навчання ця кількість годин є однаковою і становить: - 6 годин лекцій, 4 – семінарських занять. На самостійне опрацювання відведено, відповідно, 36, 90 і 62 години.

Оцінювання здійснюється за модульним контролем, написанням контрольних робіт на Факультет заочного та дистанційного навчання та на іспитах.

Курс поділено на три модулі, відповідно, на яких студент отримує 40, 40 і 20 балів.

Підсумкові бали і оцінки виводять згідно з положенням про рейтингову систему оцінювання знань студентів.

Робоча програма дисципліни «історія української культури»

Напрям підготовки Всі напрями (крім ЕКП, ОА, ФН)

Денна форма навчання Заочна форма навчання

Курс 1-2 1-2

Семестр 1-4 1-4

Всього годин 72/2 кредити 72/2 кредити

В тому числі:

Лекцій 18 6

Семінарів 18 4

Самостійної роботи 36 62

Контрольна робота - 1

Семестровий контроль іспит іспит