Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
os_polnaya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

Windows xp

Windows XP (кодова назва при розробці — Whistler; внутрішня версія — Windows NT 5.1) — операційна система сімейства Windows NT від компанії Microsoft. Вона була випущена 25 жовтня 2001 року і є розвитком Windows 2000 Professional. Назва XP походить від англ. experience (досвід, враження, від прикметника професійний). Назва увійшла до практики використання, як професійна версія.

На відміну від попередньої системи Windows 2000, яка поставлялася як в серверному, так і в клієнтському варіантах, Windows XP є виключно клієнтською системою. Її серверним варіантом є випущена пізніше система Windows Server 2003. Windows XP і Windows Server 2003 побудовані на основі одного і того ж ядра операційної системи, в результаті їх розвиток і оновлення йде більш менш паралельно.

Windows Vista

У травні 2007 року корпорація Microsoft вивела на український ринок україномовні операційну систему Windows Vista і програмне забезпечення Office System 2007[1]. Раніше для продуктів компанії існували лише додаткові мовні модулі (патчі) локалізації, а повнофункціональні україномовні версії комерційних продуктів були відсутніми.

Процес локалізації продуктів, що почався майже два з половиною роки до моменту виведення на ринок готового продукту, мав низку складнощів з перекладом, і в цілому в нових продуктах використано 350 нових термінів.

Станом на травень 2007 українські і російські версії продуктів пропонуються за однаковою ціною, продукти доступні в мережі партнерам компанії, а в роздрібних продажах з'являться протягом червня.

Загалом Майкрософт відзначає, що спочатку найбільший попит україномовні продукти матимуть у державних органах, а також в галузі освіти.

У процесі локалізації продуктів корпорація Microsoft співпрацювала з українськими державними установами, відповідальними за термінологію, і представниками академічного сектора України, що дозволило створити єдину термінологічну базу. Українські версії програм Windows і Office стали результатом унікального співробітництва корпорації Microsoft з українськими державними установами, які відповідають за термінологію, і представниками академічного сектора країни.

Для створення українізованих версій продуктів Microsoft залучилися фахівці НАНУ, Наукове товариство імені Тараса Шевченка, вузи зі сходу й заходу України. Це дозволило створити єдину термінологічну базу, яка буде зрозумілою на всій території України.

У робочу групу, яка займалася перекладом і адаптацією Windows Vista і 2007 Office System, увійшли представники як українського офісу Microsoft, так і головного офісу компанії, декілька підрядників і державних організацій. Роботу з перекладу інтерфейсу за замовленням корпорації Microsoft виконували дві компанії: компанія Логрус — локалізація, компанія Lionbridge — перевірка і налаштування.[2]

Windows 7(див.80) Родина ос для кишенькових комп'ютерів

Підтримуються процесори StrongARM і деякі інші.

  • Windows CE

  • Microsoft PocketPC

  • Microsoft Windows Mobile

Хмарні обчислення: Windows Azure

Восени 2008 Майкрософт оголосив про власну платформу у хмарних обчисленнях (англ. cloud computing), і анонсував абсолютно нову операційну систему для розподілених обчислень в інтернеті — Windows Azure. Концепція хмарних обчислень являє собою використання обчислювальних потужностей, дискового простору і каналів зв'язку "обчислювальної хмари" для виконання трудомістких завдань. Навантаження між комп'ютерами, що входять в цю хмару, розподіляється автоматично. Більшість "хмарних" застосунків для клієнта працюють в браузері.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]