Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
os_polnaya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

24. Характеристика та функції операційних систем спеціального призначення.

(смотри вопрос 23) У спеціалізованих ОС на відміну від універсальних последователь¬ность виконання логічних і обчислювальних операцій задається про¬граммой, яка зберігається в пам'яті системи.

25. Класифікація інтерфейсів операційних систем Класифікація інтерфейсів. Інтерфейс - це, перш за все, набір правил. Будь-які правила, їх можна узагальнити, зібрати в "кодекс", згрупувати за спільною ознакою. "Вид інтерфейсу" - це об'єднання по подібності способів взаємодії людини і комп'ютерів. Можна запропонувати наступну схематичну класифікацію різних інтерфейсів спілкування людини і комп'ютера. Сучасними видами інтерфейсів є: - Командний інтерфейс;. - WIMP - інтерфейс (Window - вікно, Image - образ, Menu - меню, Pointer - покажчик); - SILK - інтерфейс (Speech - мова, Image - образ, Language - мова, Knowlege - знання).См.27 вопрос.

26. Характеристика та функції командного, віконного та мовного інтерфейсів операційних систем.

Командний інтерфейс - вигляд інтерфейсу, коли людина подає "команди" комп'ютера, а комп'ютер їх виконує і видає результат людині. Командний інтерфейс реалізований у вигляді пакетної технології та технології командного рядка. 1). Пакетна технологія. Цей вид технології з'явився першим. Вона існувала вже на релейних машинах Зюса і Цюзе (Німеччина, 1937 рік). Ідея її проста: на вхід комп'ютера подається послідовність символів, в яких за певними правилами вказується послідовність запущених на виконання програм. Після виконання чергової програми запускається наступна і т.д. В якості цієї послідовності може виступати, наприклад, bat-файл, послідовність натискання клавіш на маелектріческой друкарської машинки (типу CONSUL). Машина також видає свої повідомлення на перфоратор, алфавітно-цифрове друкуючий пристрій (АЦПУ), стрічку друкарської машинки. Така машина являє собою "чорний ящик" (точніше "білий шафа"), до якого постійно подається інформація і яка також постійно "інформує" світ про свій стан (див. малюнок A.2?.) Людина тут має мале вплив на роботу машини - він може лише призупинити роботу машини, змінити програму і знову запустити ЕОМ. Згодом, коли машини стали ПОМОЩНАЯ і могли обслуговувати відразу декількох користувачів, вічне очікування користувачів типу: "Я послав дані машині. Жду, що вона відповість. И ответит ли вообще?" - Стало, м'яко кажучи, набридати. До того ж обчислювальні центри, слідом за газетами, стали другим великим "виробником" макулатури. Тому з появою алфавітно-цифрових дисплеїв почалася ера по-справжньому користувацької технології - командного рядка. 2). Технологія командного рядка. При цій технології як єдиного способу введення інформації від людини до комп'ютера служить клавіатура, а комп'ютер виводить інформацію людини за допомогою алфавітно-цифрового дисплея (монітора). Цю комбінацію (монітор + клавіатура) стали називати терміналом, або консоллю. Команди набираються в командному рядку. Командний рядок являє собою символ запрошення і миготливий прямокутник - курсор. Обидві ці технології реалізуються у вигляді командного інтерфейсу - машині подаються на вхід команди, а вона як би "відповідає" на них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]