Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_Dolgoruk_EA__Новак.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
708.61 Кб
Скачать
  1. Порядок аналізу обсягів виробництва та реалізації продукції.

Аналіз д-сті підпр. потрібно розпочинати з вивч. обсягу ви-цтва, бо від цього залежить розвиток еконо. країни, задовол. потреб насел.прод., яку випускає п-мство.

Обсяги та темпи зростання виробництва продукції, її якість суттєво вплив. на величину витрат та фін. результати діяльності підпр.. Обсяги виробництва виражаються в натур., умовно-натур. та вартісних (в оптових цінах) вимірниках.

Осн. показниками, що характер. обсяги виробництва прод., є товарна та валова прод..

Аналіз обсягу виробництва слід розпочинати з вивчення динаміки валової і товарної продукції. Розраховують базисні та ланцюгові темпи зростання та приросту цих показників. Визнач. також середньорічний темп зростання (приросту) валової та товарної продукції, який розрах.за середньо-геометричною або середньоарифметичною зваженою. Середній темп зростання по середньо-геометричній:

Ť = n-1vТ1 x Т2 x…xТn,

де Т1,2,...,n – ланцюгові темпи зростання.

Аналізують також виконання плану виробн.. прод. за звітний період шляхом порівняння планових показників з факт.і визначення відповідних середніх величин та індексів.

У процесі аналізу необхідно також вивчити зміну обсягів реалізації продукції. Аналіз реалізації рекоменд.проводити за кожний місяць, квартал, півріччя, рік. У ході його виконання фактичні дані порівнюються з плановими, попередніми періодами, розрахов.процент виконання плану, абсолютні відхил. від нього, темпи зростання та приросту за аналізований відрізок часу, абсол. Знач. одного відсотка приросту.

Обсяг абсолютного приросту і є обсягом впливу, для вивчення якого складається баланс товарної продукції:

Аналізуючи реалізацію продукції, необхідно вивчити виконання договірних зобов’язань щодо поставок. Невиконання договорів тягне за собою штрафні санкції та втрату ринків збуту продукції. Необхідно визначити виконання плану поставок у розрізі покупців та видів продукції. Розраховується коефіцієнт виконання договірних зобов’язань:

Кд = [(загальний плановий обсяг відвантаження за договорами) – (невиконання поставок за окремими договорами)] / (загальний плановий обсяг відвантаження за договорами).

  1. Порядок аналізу фінансового стану підприємства.

Фінансовий стан підприємства — це показник його фінансової конкурентоспроможності, тобто кредитоспроможності, платоспроможності, виконання зобов’язань перед державою та іншими підприємствами.

Фінансовий стан підприємства характеризує забезпеченість власними оборотними коштами, оптимальне співвідношення запасів товарно-матеріальних цінностей з потребами виробництва, своєчасне проведення розрахункових операцій, платоспроможність.

Для оцінки фінансового стану підприємства найважливішими вважаються показники:

— платоспроможності і ліквідності - характеризують фінансові можливості підприємства щодо погашення заборгованості, покриття підприємством позичкових коштів;

— прибутковості — дають можливість порівняти отриманий прибуток з вкладеним капіталом, тобто міру ефективності авансованого у виробництво і реалізацію капіталу;

— ділової активності — характеризує кругообіг засобів підприємства;

— фінансової стійкості — характеризує співвідношення власних і залучених коштів.

Фінансовий стан підприємства може бути стійким, нестійким, кризовим. Здатність підприємства своєчасно здійснювати платежі, фінансувати свою діяльність на розширеній основі свідчить про стійкий фінансовий стан. Стійкий фінансовий стан підприємства залежить від результатів виробничої, комерційної і фінансової діяльності.

1 Структурно-динамічний аналіз коштів підприємства за ступенем ліквідності

Аналіз фінансового стану підприємства є необхідною умовою ефективного управління формуванням, розміщенням та використанням ресурсів підприємства.

Фінансовий стан характеризується величиною, складом і структурою активів, власного капіталу і зобов’язань, відповідні співвідношення яких обумовлюють фінансову стійкість та платоспроможність підприємства.

2Аналіз фінансового стану ми починаємо з аналізу структури і динаміки коштів підприємства.

Для проведення аналізу активів підприємства розраховуємо абсолютні відхилення та темпи росту.

3Тепер на основі даних балансу проводимо аналіз структури та динаміки коштів (активів) підприємства за ступенем ліквідності і заповнюємо наступну таблицю. «Структурно-динамічний аналіз коштів (активів) підприємства за ступенем ліквідності»

4Наступним кроком аналізу фінансового стану підприємства є дослідження структури та динаміки джерел формування коштів за даними пасиву Балансу

5Далі ми проводимо реструктуризацію пасиву балансу за видами джерел коштів – власні та залучені.

Джерела коштів підприємства складаються з джерел коштів, джерел залучених коштів та доходів майбутніх періодів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]