Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_Dolgoruk_EA__Новак.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
708.61 Кб
Скачать
  1. Порядок аналізу оборотного капіталу підприємства.

На оборотні кошти і в цілому на весь фінансовий стан підприємства впливають виробничі відносини між підприємствами акціонерної форми власності і власними підприємствами.

Основною метою аналізу оборотного капіталу є визначення рівня забезпеченості підприємства оборотними активами і виявлення резервів підвищення ефективності їх функціонування.

Ефективність використання оборотних активів вимірюється швидкістю їх обороту. Чим швидше оборотні активи проходять усі стадії кругообороту (постачання, виробництво, реалізація), тим більше можна одержати продукції на кожну функціонуючу гривню, тим більшим може бути обсяг виробництва за рахунок ефективнішого використання оборотних засобів.

Показники оборотних активів можуть розраховуватися за таблициєю: 1) Виручка від реалізації, 2) Середній залишок оборотних активів, 3) Тривалість обороту (дні), 3) Одноденний оборот. Беруться дані за минулий та звітний рік і знаходиться відхилення (+, -).

За даними ф1, ф2 «Баланс», «Звіт про фінансові результати і їх використання» визначаються і аналізуються такі показники оборотності обігових коштів:

1. Коефіцієнт оборотності (Ко) — це число оборотів, що їх роблять обігові кошти за період, який аналізується. Цей коефіцієнт характеризує розмір обсягу виручки від реалізації в розрахунку на одну гривню обігових коштів.

Він визначається за формулою: К = Р / СО, де: Ко — коефіцієнт оборотності; Р — виручка від реалізації; СО — середній залишок обігових коштів за період, що аналізується.

2. Тривалість одного обороту в днях (По) визначається за формулою: По=Д / Од, де: По — тривалість одного обороту в днях;

Д — число днів періоду, що аналізується (90,360); Од — оборотність обігових коштів.

3. Коефіцієнт завантаження коштів в обороті (Кз). Він показує суму обігових коштів, що авансуються на 1 грн. виручки від реалізації і визначається за формулою:

Кз = СО / Р  100, де: Кз — коефіцієнт завантаження коштів в обороті; СО — середній залишок обігових коштів, грн.; Р — виручка від реалізації продукції, грн.; 100 — переведення грн. в коп.

Методика аналізу оборотності обігових коштів полягає в порівнянні показників оборотності обігових коштів підприємства за поточний рік з аналогічними показниками за минулий рік. Таким чином, виявляються тенденції поліпшення або погіршення. Ця інфор­мація корисна для акціонерів, можливих інвесторів, потенційних покупців, постачальників і т. інш.

  1. Порядок аналізу ліквідності та платоспроможності підприємства

Ліквідність та платоспроможність підприємства є критеріями оцінки його фінансового стану у короткостроковій перспективі. Ліквідність підприємства - це його спроможність перетворювати свої активи в гроші для покриття всіх необхідних платежів у міру настання їх строку.

Ліквідність підприємства визначається на основі ліквідності його балансу.

Аналіз ліквідності балансу полягає в порівнянні коштів по активу, згрупованих за ступенем спадання ліквідності з зобов’язаннями по пасиву, об’єднаними за ступенем срочності їх погашення.

Ліквідність підприємства можна оперативно визначити за допомогою коефіцієнтів ліквідності:

  1. Поточний коефіцієнт ліквідності. Показує, скільки гривень поточних активів підприємства припадає на одну гривню поточних зобов’язань.

  2. Коефіцієнт швидкої ліквідності. Коефіцієнт, схожий на поточний, але він не містить важкореалізовувані активи.

  3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності. Відношення найбільш ліквідних активів до всієї суми короткострокових зобов’язань. Показує, що частина короткострокових позикових зобов’язань може бути погашена негайно.

Однією з повсякденних турбот фінансової служби підприємства є забезпечення повної платіжної готовності, зниження якої часто спричиняється до великих непродуктивних витрат підприємства у вигляді пені за прострочку платежів. Для оцінки платоспроможності на підприємстві складається платіжний баланс (календар) на будь-яку дату (табл. 8.8).

Якщо сальдо в активі платіжного балансу, то це означає неплатоспроможність підприємства. Відомо, що оцінка рівня платоспроможності дається за даними балансу на основі характеристики ліквідності оборотних коштів, тобто з урахуванням часу, необхідного для перетворення їх на готівку.

Підвищення рівня платоспроможності підприємства залежить від поліпшення результатів його виробничої та комерційної діяльності. Водночас надійний фінансовий стан залежить також і від раціональної організації використання фінансових ресурсів. Тому за умов ринкової економіки здійснюється не тільки оцінка активів і пасивів балансу, а й поглиблений щоденний аналіз стану й використання господарських засобів. Інформаційною базою для такого аналізу є дані управлінського обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]