Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
406.02 Кб
Скачать

Тема 12:Інфраструктура підприємства.

1.Структура і види інфраструктури підприємства.

2.Система технічного обслуговування.

3.Капітальне будівництво.

4.Способи ведення будівельно-монтажних робіт.

1.Інфраструктура (від лат. Infra – нижча,під та structura – побудова, розміщення) – це сукупність складових частин будь-якого об’єкта, що мають підпорядкований (допоміжний) характер і забезпечують умови для нормальної роботи об’єкта в цілому.

Інфраструктура підприємства – комплекс цехів, господарств і служб підприємства, які забезпечують необхідні умови для функціонування підприємства в цілому.

Розрізняють виробничу та соціальну інфраструктуру. До виробничої інфраструктури підприємства належать підрозділи, які не беруть безпосередньо участі у створенні профільної продукції, але своєю діяльністю створюють умови, необхідні для роботи основних виробничих цехів (допоміжні та обслуговуючі цехи,дільниці і господарства, комунікаційні мережі, засоби збирання та обробки інформації, природоохоронні споруди).

Соціальна інфраструктура забезпечує задоволення соціально-побутових і культурних потреб працівників підприємства (заклади громадського харчування, установи охорони здоров ‘я, спортивні споруди, дитячі дошкільні заклади, заклади освіти, заклади культури та відпочинку, житлово-комунальне господарство).

2.Необхідними умовами нормального перебігу виробничих процесів на підприємстві є:постійне підтримування в робочому стані машин та устаткування, інших засобів праці, своєчасне забезпечення робочих місць сировиною, матеріалами, інструментами, енергією, виконання транспортних операцій та інших робіт. Усе це має здійснювати ефективно діюча система технічного обслуговування виробництва.

У межах системи технічного обслуговування виробництва виконуються такі функції:

1.ремонт технічного, енергетичного, транспортного та іншого устаткування, догляд за ним і налагоджування

2.забезпечення робочих місць інструментом і пристосуваннями як власного виробництва, так і придбаними у спеціалізованих виробників

3.переміщення вантажів, виконання вантажно-розвантажувальних робіт

4.забезпечення підрозділів підприємства електричною й тепловою енергією, паром, газом, стиснутим повітрям тощо

5.своєчасне забезпечення виробничих цехів сировиною, основними та допоміжними матеріалами, паливом

6.складування та зберігання завезених матеріальних ресурсів, а також напівфабрикатів, окремих складальних дільниць, готових виробів.

3.Капітальне будівництво – процес створення нових, реконструкції, розширення і технічного переоснащення діючих виробничих та інфраструктурних об’єктів підприємств або інших первинних суб’єктів господарювання.

До сфери капітального будівництва відносяться:

1.спорудження будівель та об’єктів виробничого та невиробничого (соціального) призначення

2.монтаж виробничого і невиробничого устаткування та інших засобів праці й соціальної діяльності

3.проектно-пошукові та інші підготовчі роботи, зв’язані зі спорудженням нових і реконструкцією функціонуючих об’єктів виробничого і соціального призначення

4.капітальний і відновлювальний ремонт будівель і споруд виробничого та соціального призначення.

4.Капітальне будівництво(розширення,реконструкція) об’єктів будь-якого призначення може здійснюватися двома способами: підрядним і господарським.

Підрядний спосіб будівництва – здійснення робіт постійно діючими будівельними і монтажними організаціями, які виконують відповідні роботи для різних замовників за договорами підряду.

Господарський спосіб будівництва означає виконання всього комплексу робіт самим забудовником власними силами.