Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
406.02 Кб
Скачать

Тема 16: Результативність діяльності підприємства.

1.Формування доходу підприємства.

2.Прибуток підприємства та його формування.

1.Дохід є основним джерелом покриття, здійснених підприємством витрат та формування прибутку. Це один із найголовніших показників, що впливає на фінансовий стан підприємства.

Підприємство отримує доходи як від звичайної діяльності, так і в результаті надзвичайних подій.

Звичайна діяльність – це будь-яка діяльність підприємства, а також операції, що її забезпечують (виробництво та реалізація продукції, розрахунки з постачальниками і т.д.).

Надзвичайна діяльність – операції, які не відбуваються часто (пожежі, стихійні лиха, техногенні аварії і т.д.).

Дохід від операційної діяльності складається з доходу від основної діяльності та інших операційних доходів (оренда, дохід від зростання курсу валюти).

Доходи підприємства від іншої діяльності:

1.дохід від участі в капіталі

2.інші фінансові доходи

2.В умовах ринкових відносин важливе значення має спроможність підприємства працювати прибутково.

Прибуток підприємства – це та частина доходу підприємства, яку отримує підприємство від реалізованої продукції.

Формування прибутку підприємства:

Дохід(виручка) від реалізованої продукції - ПДВ,АЗ,інші податки =чистий дохід – собівартість від реалізованої продукції = прибуток валовий(балансовий) – (адміністративні витрати + витрати на збут + інші витрати) = прибуток від операційної діяльності + доходи – витрати = прибуток від звичайної діяльності до оподаткування – ставка податку на прибуток = чистий прибуток підприємства

З чистого прибутку підприємство сплачує борги іншим підприємствам, а вся інші сума розподіляється на фонд нагромадження та фонд споживання.

Чистий прибуток підприємства – це та частина коштів, яка дає можливість розпоряджатися прибутком на свій власний розсуд.

Приклад. Підприємство реалізувало 20000 одиниць продукції. Ціна виробництва одного виробу становить 75 грн. Виробнича собівартість одиниці реалізованої продукції становить 58 грн. Адміністративні витрати та витрати на збут продукції становлять 215 тис. грн.. і 110 тис. грн.. Інші операційні витрати – 17 тис. грн.. Доході від оренди – 12 тис. грн.. Визначити ЧД,ВП, прибуток від оперативної діяльності, прибуток від звичайної діяльності до спадкування, суму податку, чистий прибуток.

Тема 17: Показники оцінки фінансового стану підприємства.

1.Показники оцінки фінансового стану підприємства.

2.Рентабельність та її види.

1.До показників, які характеризують фінансовий стан підприємства відносять:

1.показники фінансової стійкості – підприємство вважається фінансово-стійким, якщо воно спроможне забезпечити формування запасів за рахунок власних коштів

а)коефіцієнт автономії – характеризує незалежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування

ВК – власний капітал та прирівняний до власного

П – загальна сума пасиву

б)коефіцієнт співвідношення власних та залучених джерел коштів – відображає забезпеченість заборгованості підприємства власними джерелами

ДЗ – довгострокові зобов’язання

ПЗ – поточні зобов’язання

2.показники ліквідності:

Ліквідність характеризує спроможність майна підприємства швидко перетворюватись у грошові кошти для погашення поточного зобов’язання.

ГК – грошові кошти

3.показники ділової активності – характеризують ефективність використання джерел фінансування його діяльності

- ресурсовіддача

ЧД – чистий дохід

А – активи

2.Рентабельність – відносний показник ефективності діяльності підприємства.

Показники рентабельності:

1.рентабельність окремих видів продукції

- ціна

- собівартість

2.рентабельність виробництва

- вартість основних фондів

- вартість оборотних засобів

3.розрахункова рентабельність

- чистий прибуток

Приклад. Розрахувати показники рентабельності по підприємству, якщо обсяг випуску продукції 12 000 одиниць. Ціна за одиницю продукції – 24 грн. Собівартість – 20 грн. Прибуток від реалізації підсобного господарства 4000 грн. Збитки від позареалізаційних операцій 2000 грн. Середньорічна вартість основних фондів – 122 тис. грн.., основних засобів – 38 тис. грн..

Приклад. Визначити балансовий прибуток і показники рентабельності виробництва, якщо обсяг реалізованої продукції 490 тис. грн. Повна собівартість реалізованої продукції – 350 тис. грн.. Прибуток від реалізованої іншої продукції 100 тис. грн.. Інші позареалізаційні доходи 1250грн. ,збитки – 5000 грн., середньорічна вартість основних фондів – 880 тис. грн.., основних засобів – 180 тис.грн.