Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
406.02 Кб
Скачать

Тема 18:Антикризова діяльність підприємства.

1.Реструктуризація підприємства.

2.Санація.

3.Банкрутство підприємства.

1.Рест­руктуризація підприємства - здійснен­ня організаційно-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на зміну структури підприєм­ства, управління ним, форм власності, організацій­но-правових форм, як здатність привести підприєм­ство до фінансового оздоровлення, збільшити обсяг випуску конкурентоспроможної продукції, підвищи­ти ефективність виробництва.

Метою проведення реструктуризації є створення повноцінних суб'єктів підприємницької діяльності, здатних ефективно функці­онувати за умов переходу до ринкової економіки та виробляти кон­курентоспроможну продукцію, що відповідає вимогам товарних ринків.

За оперативної реструктуризації підприємства (організації) розв'язуються дві основні проблеми: забезпечення ліквідності та суттєве поліпшення результатів його (її) діяльності. Період опера­тивної реструктуризації триває приблизно 3—4 місяці.

Комплекс заходів з оперативної реструктуризації містить передовсім заходи з зниження всіх видів витрат (без одержання будь-яких суттєвих інвестицій) і швидкого збільшення обсягу збу­ту продукції та обороту капіталу.

Стратегічна реструктуризація підприємства (організації) за­безпечує довготермінову його (її) конкурентоспроможність. Для досягнення такої конкурентоспроможності необхідне визначення стратегічної мети підприємства, розробка стратегічної концепції розвитку, а також напрямів та інструментів реалізації цієї мети.Організаційно-правовий вид реструктуризації характери­зується процесами комерціалізації, корпоратизації, зміни організа­ційної структури та власника державних підприємств.Технічну реструктуризацію пов'язано із забезпеченням тако­го стану підприємства, за якого воно досягає відповідного рівня виробничого потенціалу, технології, «ноу-хау», управлінських на­вичок, кваліфікації персоналу, ефективних систем постачання й логістики, тобто всього того, що дає підприємству змогу виходити на ринок з ефективною та конкурентоспроможною продукцією.Економічна життєздатність досягається, коли продукція підприємства, його капітальні та поточні витрати, рівень продажу й цінова політика забезпечують такий рівень економічної рента­бельності підприємства, що відповідає сучасним умовам господа­рювання. Управлінську реструктуризацію зв'язано з підготовкою та перепідготовкою персоналу з орієнтацією на конкурентоспромож­не функціонування підприємства, зміну його організаційної струк­тури, менеджменту, технологічної, інноваційної та маркетингової політики. «Усебічна» реструктуризація охоплює розробку нової організа­ційної структури, відповідної продуктової, трудової, технічної та технологічної політики, зміни в менеджменті, організації тощо. Реструктурування підприємства в такий спосіб триває здебільшого до трьох років.

2. Санація (лат. — оздоровлення, лікування) — це система заходів, спрямованих на запобігання банкрутству підприємств чи великих промислових об'єднань, банків, інших державних та бізнесових структур. Умовами санації можуть бути:

 випуск нових акцій або облігацій для залучення грошового капіталу;

 збільшення банківських кредитів і надання урядових субсидій;

 зменшення процентних виплат на облігації, випущені підприємством, та відстрочка їх погашення;

 реструктуризація короткострокової заборгованості в довгострокову; ліквідація нерентабельного підприємства і створення на його базі нового; зміна форми власності підприємства;

 структурна перебудова виробництва, у тому числі можливість переходу на випуск більш рентабельної продукції, поділ, злиття або створення дочірніх підприємств; зміна ринків збуту;

 зміна сировинної бази; інші заходи, спрямовані на оздоровлення фінансове неспроможного підприємства.

3.Банкрутство – визнана арбітражним судом здатність боржника відновити свою платоспроможність і задовольнити визнані судом вимоги кредиторів на інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.

Причинами банкрутства можуть бути зовнішні (недосконалість законодавчої системи, високий рівень інфляції, кризові явища в інвестиційній політиці і т.д.) і внутрішні (недосконалість системи стратегічного планування, нераціональне управління, недосконалість механізму ціноутворення і т.д.) чинники.

Симптоми банкрутства:

1.склад попиту на продукцію і зменшення обсягів виробництва

2.втрата клієнтів і покупців

3.зниження прибутковості виробництва

4.збільшення величини неліквідних оборотних коштів

5.неритмічність виробництва

6.низький рівень використання виробничого і зниження рівня продуктивності праці

7.скорочення робочих місць

8.збільшення витрат на виробництво та реалізацію продукції

9.припинення поточних платежів і систематичне порушення термінів погашення зобов’язань

10.зменшення потоку грошових коштів від здійснення операції

11.падіння ринкової ціни цінних паперів і скорочення виплачуваних дивідендів

Стадії погіршення економічного стану:

1.приховане банкрутство (зовнішня непомітність погіршення економічного стану)

2.фінансова нестійкість (порушення грошових потоків, нестача оборотних коштів)

3.явне (реальне) банкрутство (неспроможність підприємства сплачувати свої борги)

Етапи порушення справи про банкрутство:

а)встановлення факту неплатоспроможності боржника

б)документальне підтвердження вимог кредитора, який ініціює порушення справи про банкрутство

в)оцінка майна боржника

г)виявлення всіх можливих кредиторів

д)обґрунтування можливості реструктуризації або санації

е)реструктуризація підприємства або санація

є)визнання боржника банкрутом