Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИСТОРИЯ КУЛЬТУРЫ!!!.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
188.13 Кб
Скачать

31. Полемічна літератураі її предстаники

Під час прийняттярусичамихристиянськоївіри (988 рік) булоп'ятьметрополій: Александрійської, Єрусалимської, Константинопольської, Антиохійської і Римської. Усівонималиавтономію, але залишалисяєдиноюхристиянськоюцерквою з верховенством Римського престолу. Але дуже скоро розбіжності в проведенні служб і трактованииБіблії привели до розколухристиянства на православ'я і католицизм. Не раз і Східна, і Західна церкви висувалиідеї союзу (унії), проте, здолатирозколміж Константинополем і Римом так і не вдалося. Почаласяполеміка «греків з римлянами», яка в Україніособливоїгостротипридбалавсередині XVI століття. Галичские і Волинськіземлізнаходилися у складіПольсько-литовськоїдержави, і православніукраїнцівипробовувалиусілякіутиски, а культурне і духовнежиття, яке булотіснопов'язане з церквою, приходила в занепад.

Письменники-полемістиМелетійСмотрицький у творі «Тренос», Захар Копистенський у «Палінодії», ІванВишенський у «Раді про очищення церкви» виступалипротивтручанняпольського уряду у справиправославноїукраїнської церкви, викривалийогополітику за принципом «чимгірше, тимкраще». Справа в тому, щоправославнісвященики, якіпризначалися сеймом, часто булинедостатньоосвіченими, відрізнялисясумнівнимиморальними і особистіснимиякостями. Один з такихсвящеників, КирилоТерлецький, постав перед судом за вбивство і зґвалтування. Мали місцездирство грошей у парафіян, розпродаж церковного майна і земель.Внаслідокцього, як і за задумувалиті, хто проводив такуполітику, дискредитація і як наслідок, витісненняправославної церкви католицькоюбуло б неминучим.

Полемічналітература стала важливоюідейноюзброєю в боротьбі за соціальне та національневизволенняукраїнського народу та сприялапіднесеннюнаціонально-визвольногоруху.

32. Національно-визвольна війна 1648-1654 р.Р. Та відродження укр. Культури

За своєю суттю це була антифеодальна всенародна визвольна війна,головною рушійною силою якої виступало селянство, а потім силою і лідером – козацтво, яке вело за собою і всі інші стани феодального суспільства України. Ця війна була досить довготривалою, набула великого розмаху і мала рішучій характер. ЇЇ очолював видатний діяч і воєначальник Богдан Хмельницький, син українського дрібного шляхтича, чигиринського сотника. Близький до широких мас козацтва, він розумів її думи і прагнення – і тому він разом з групою запорожців, своїх сподвижників, з`явився на Запоріжжі і почав безпосередню підготовку до повстання. Хмельницький вів його дуже обережно.

Лівобережна Україна сталася на переломі XVIII-XIX ст. колискою українського національного відродження. Спогад колишньої козацької вольниці жив тут не тільки в піснях та легендах, як на Правобережжі. Поміщики були ж тут нащадками колишньої козацької старшини, а серед селянської маси жила чисельна козацька верства вільних селян; козацька старовина збереглася ще в судівництві і в побуті. І саме з тих залишків старої, вільної України, мусила відродитися ідея нової вільної України.

Хоч Українська держава загинула під ударами московського деспотизму, всі її здобутки залишилися в спадщину наступним поколінням. І коли наприкінці XVIII ст. багатьом здавалось, що українське національне життя завмерло назавжди, саме на основі національно-державних традицій попередніх часів почалося нове відродження національної самосвідомості українського народу.