Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.101-109.111.118.127-128.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
866.3 Кб
Скачать

10. Визначення операційної системи.

Операці́йна систе́ма — це базовий комплекс програмного забезпечення, що виконує управління апаратним забезпеченням комп'ютера або віртуальної машини; забезпечує керування обчислювальним процесом і організує взаємодію з користувачем.

Операційна система звичайно складається з ядра операційної системи та базового набору прикладного програмного забезпечення.

Поняття операційної системи напряму пов'язане з такими поняттями, як:

Файл - іменований впорядкований набір даних на пристрої зберігання інформації; операційна система забезпечує організацію файлів в файлові системи.

Файлова система - набір файлів (можливо порожній), організованих за наперед визначеними правилами. Якщо організація файлів в файлову систему відбувається з використанням каталогів, то така файлова система називається ієрархічною.

Програма - файл, що містить набір інструкцій для виконання. В якості виконавця інструкцій програми можуть виступати:

центральний процесор - якщо програма містить машинний код (звичайно отримують шляхом компідяції вихідного текста програми, написаного однією з компільованих мов);

інтерпретатор - інша програма, яка забезпечує розпізнавання і виконання інструкцій (в окремих випадках інтерпретатор також називають віртуальною машиною).

Задача - програма в процесі виконання (в термінології операційних систем UNIX використовують термін "процес").

Команда - ім'я, яке використовує користувач ОС або інша програма для виконання вказаної програми (може співпадати з іменем файла з програмою) або поіменованої дії (вбудованої команди).

Командний інтерпретатор - середовище, яке забезпечує інтерфейс з користувачем і виконання команд.

Відповідно до свого призначення, операційні системи бувають:

універсальні (для широкого використання), спеціальні (для розв'язання спеціальних задач) та спеціалізовані (виконуються на спеціальному обладнанні);

одно-задачні (в окремий момент часу можуть виконувати лише одну задачу) та багато-задачні (в окремий момент часу здатні виконувати більше однієї задачі);

одно-користувацькі (в системі відсутні механізми обмеження доступу до файлів та на використання ресурсів системи) та багато-користувацькі (система впроваджує поняття "власник файлу" та забезпечує механізми обмеження на використання ресурсів системи (квоти)), всі багато-користувацькі операційні системи також є багато-задачними;

реального часу (система підтримує механізми виконання задач реального часу, тобто такі, для яких будь які операції завжди виконуються за наперед передбачуваний і незмінний при наступних виконаннях час).

Відповідно до способу встановлення (інсталяції) операційної системи, операційні системи бувають:

вбудовані (такі, що зберігаються в енергонезалежній пам'яті обчислювальної машини або пристрою без можливості заміни в процесі експлуатації обладнання);

невбудовані (?) (такі, що інсталюються на один з пристроїв зберігання інформації обчислювальної машини з можливістю подальшої заміни в процесі експлуатації).

Відповідно до відповідності стандартам операційні системи бувають:

стандартні (відповідають одному з загальноприйнятих відкритих стандартів, найчастіше POSIX);

нестандартні (в тому числі такі, що розробляються відповідно до корпоративних стандартів).

Відповідно до можливостей розширення операційні системи бувають:

закриті (не дозволяють розширення функціональності ОС);

відкриті (будуються за технологіями, що забезпечують можливості розширення функціональності ОС).

Відповідно до можливостей доступу до вихідного коду операційні системи бувають:

вільні (з відкритим програмним кодом);

пропрієтарні (комерційні з закритим кодом).

Немає таких систем, підсистем, програмних пакетів, комплексів програм для автоматизації задач організації (задач всієї організації), які могли б задовольнити всім вимогам на сто відсотків і могли б бути упроваджені в розумні терміни і за прийнятні гроші. Непросто вибрати операційну систему (ОС), яка б задовольняла сьогоднішнім і, що ще важливіше, завтрашнім потребам вашої організації для вирішення потрібних організації задач. Помилка при виборі невибачно дорога і неминуче приводить до грошових втрат, до зниження продуктивності праці і може привести організацію до краху. Головною умовою правильного вибору ОС є чітке розуміння того, ЩО ви хочете отримати від ОС при рішенні задачі (завдань), які можливості її вам життєво необхідні і яка інформація по завданню (завданням) є критичній для роботи організації.

Перший крок - визначите свої потреби

1. Сформулюйте цілі і завдання по підсистемі (комплексу програм) для автоматизації завдання (АЗ) організації, обов'язку персоналу і потреби клієнтів:

- які результати і звіти і як часто потрібно отримувати|одержувати|;

- які параметри фінансові, облікові, управлінські особливо критичні для вашої організації;

- які операції організації повинні підтримуватися.

2. Опишіть основні бізнес-процеси по підсистемі (комплексу програм) для автоматизації завдання організації з погляду облікового програмного забезпечення, опишіть взаємодію учасників різних бізнес-процесів.

3. Визначите список обов'язкових і бажаних можливостей системи, повний список операцій, які мають бути автоматизовані, повний список вхідних і вихідних форм звітності.

4. Задайте нижню межу продуктивності і масштабованості системи.

5. Визначите бажану гнучкість системи (можливість зміни видаваних звітів, перебудови на інший план рахунків).

6.Список своїх вимог до ОС для АЗ системі

7. Бюджет на покупку ОС, навчання співробітників, підтримку і впровадження ОС по підсистемі (комплексу програм) .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]