Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.101-109.111.118.127-128.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
866.3 Кб
Скачать

45. Характеристика операцій над файлами

Файлова система ОС повинна надавати користувачам набір операцій роботи з файлами, оформлений у вигляді системних викликів Цей розділ в основному складається з таких системних викликів, як creat (створити файл), read (читати з файлу), write (записати у файл) та деяких інших.

Частіше за все з одним і тим же файлом користувач виконує не одну операцію, а послідовність операцій. Наприклад, при роботі текстового редактора з файлом, в якому міститься деякий документ, користувач зазвичай зчитує кілька сторінок тексту, редагує ці дані і записує їх на місце лічених, а потім зчитує сторінки з іншої області файлу, і т. п. Після великої кількості операцій читання і запису користувач завершує роботу з даним файлом і переходить до іншого.

Які б операції не виконувалися над файлом, ОС необхідно виконати ряд універсальних для всіх операцій дій:

• • За символьне імені файлу знайти його характеристики, які зберігаються у файловій системі на диску.

• • Копіювати характеристики файлу в оперативну пам'ять, тому що тільки таким чином програмний код може їх використовувати.

• • На підставі характеристик файлу перевірити права користувача на виконання запитаної операції (читання, запис, видалення, перегляд атрибутів файлу).

• • Очистити область пам'яті, відведену під тимчасове зберігання характеристик файлу.

Крім того, кожна операція включає ряд унікальних для неї дій, наприклад читання певного набору кластерів диска, видалення файлу і т. п.

Операційна система може виконувати послідовність дій над файлом двома способами (рис. 7.26):

• • Для кожної операції виконуються як універсальні, так і унікальні дії. Така схема іноді називається схемою без запам'ятовування стану операцій (stateless).

• • Всі універсальні дії виконуються на початку і наприкінці послідовності операцій, а для кожної проміжної операції виконуються тільки унікальні дії.

Перший спосіб володіє однією перевагою - він більш стійкий до збоїв в роботі системи, так як кожна операція є самодостатньою і не залежить від результату попередньої.

При другому способі у файловій системі вводяться два спеціальних системних виклику: open - відкриття файлу, і close - закриття файлу. Основним завданням виклику open є перетворення символьного імені файлу в його унікальне числове ім'я, копіювання характеристик файлу з дискової області в буфер оперативної пам'яті і перевірка прав користувача на виконання запитаної операції. Виклик close звільняє буфер з характеристиками файлу і робить неможливим продовження операцій з файлом без його повторного відкриття.

46. Папки (каталоги, директорії) та їх характеристика. Операції над папками.

Термін тека був введений для спрощення файлової системи в очах користувача шляхом аналогії з офісними теками. Він був вперше використаний в Mac OS, а в системах сімейства Microsoft Windows він з'явився з виходом Windows 95 [1]. Ця метафора на сьогодні використовується у великому числі операційних систем: Windows NT, Mac OS, Mac OS X, а також у великій кількості середовищ робочого столу для систем сімейства UNIX (наприклад, в KDE або GNOME).

У цій термінології, тека, що знаходиться в іншій теці, називається підпапка або вкладена тека. Всі разом, теки на комп'ютері представляють ієрархічну структуру, що є деревом каталогів. Подібна деревоподібна структура можлива в операційних системах, що не допускають існування «фізичних лінков» (DOS і старі версії Windows допускали тільки аналог символічних лінков — Shortcut (Ярлик)). У загальному випадку файлова система є орієнтований граф.

Опер. Над папками

проглянути вміст тек;

створити нову теку;

перейменувати теку;

видалити теку;

перемістити теку;

змінити тип що зберігаються в теці даних;

копіювати або перемістити вміст теки;

очистити теку;

відновити дані.

ОПЕРАЦІЇ НАД ТИМИ, ЩО ЗБЕРІГАЮТЬСЯ В ТЕКАХ ДАНИМИ

Що зберігаються в теці дані відображаються по команді Показати вміст в пункті меню Перегляд.

Проглядаючи записи в теці, Ви можете:

проглянути повну інформацію по запису, що цікавить;

проглянути дані про підприємство, що розмістило інформацію;

ознайомитися з переліком товарів для проведення товарообмінної операції;

роздрукувати інформацію по записах, що цікавлять;

підготувати і відправити поштові повідомлення користувачам, що розмістили інформацію в базі даних;

видалити непотрібні записи з теки;

скопіювати виділені позиції в іншу теку;

відновити інформацію по виділених товарних позиціях;

сформувати замовлення на відмічені позиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]