Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.101-109.111.118.127-128.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
866.3 Кб
Скачать

87. Забезпечення захисту ос Windows 98

Концепція безпеки комп'ютера на увазі захист всіх його компонентів - апаратні засоби і додатки - від несанкціонованого доступу з локальної мережі або Internet. У Windows 98 будь-який користувач вашого комп'ютера може зареєструватися в системі. При цьому ім'я користувача і пароль можуть бути такими ж, як і при вході в мережу. Концепція безпеки в Windows 98 досить примітивно. У цій системі ви, як адміністратор, не можете створити групу користувачів, завести обліковий запис користувача, змінити права користувача. Замість вельми просунутого Диспетчера користувачів ця система пропонує досить простенько діалогове вікно властивостей Паролі.

Все це, звичайно ж, означає, що Windows 98 взагалі не забезпечує ніякого рівня безпеки. Ви, як власник власного комп'ютера, не

можете управляти власними ресурсами, заводити журнал подій, обмежувати доступ до того чи іншого ресурсу. Ви нічого не можете!

Ідентифікатор пользовотеля ID? Ні! Ці речі можна робити тільки в Windows NT. SID! SID! SID! SID! SID! SID! SID! Забути і все тут! Ніяких кодів безпеки! Доступ тільки в NT! Не ви, а сама система може створити щось, що нагадує унікальну запис, що ідентифікує того чи іншого користувача вашого комп'ютера. Ніякого контролю, обліку і відстеження. Ви, звичайно, адміністратор! Але концепція безпеки Windows 98 НЕ на увазі той факт, що ви маєте законне право розпоряджатися ресурсами власного комп'ютера. Мова йде про те, що механізм безапосності в Windows 98 реалізований тільки на рівні реєстрації користувача. Вам пропонується так звана уніфікована реєстрація. Це означає, що одного разу введений еккаунт (пароль та ім'я користувача) у вікні

реєстрації при завантаженні системи використовується для доступу до всіх служб, додатків і апаратних ресурсів вашого комп'ютера.

Добре підібраний пароль, в принципі, здатний захистити вашу систему від проникнення в неї неждано гостей. Тому: n ніколи не записуйте свій пароль на папері n не користуйтеся очевидними паролями (імена, назви міст) n ніколи не надсилайте свій пароль по електронній пошті n використовуйте розумну кількість символів при складанні паролю, інакше ви забудете його в один прекрасний момент і не зможете змінити ніколи За допомогою вкладки Зміна паролів діалогового вікна властивостей Паролі, до якого ви можете звернутися з Панелі управління за допомогою подвійного клацання кнопкою миші на значку Паролі змінюються параметри уніфікованої реєстрації всіх ресурсів вашого комп'ютера за допомогою завдання нового пароля користувача.

88.Характеристика багатозадачності ос Windows 98.

Операційна система Windows 98 є багатозадачному (multitasking -- мультізадачной) т. е. вона здатна «одночасно» виконувати декілька програм. На самом деле один мікропроцесор може виконувати інструкцію тільки однієї програми. Однак операційна система настільки оперативно реагує на потреби тієї чи іншої програми, що створюється враження одночасності їх роботи. Наприклад, у процесі підготовки тексту можна паралельно друкувати вміст будь-якого файлу та перевіряти на вірус жорсткий диск. Багатозадачність може кооперативною і витісняє. При кооперативною багатозадачність (cooperative multitasking) операційна система не займається вирішенням проблеми розподілу процесорного часу. Розподіляють його самі програми. Причому активна програма самостійно вирішує, чи віддавати процесор іншій програмі. Момент передачі управління тут залежить від ходу виконання завдання. Таким моментом повинен бути системний виклик, тобто звернення до системи за будь-який послугою (введення або вивід на зовнішнє пристрій). Фоновий завданням виділяється процесорні час при простої пріоритетною завдання (очікування натискання клавіші та ін.) Кооперативна багатозадачність була реалізована в середовищі Windows 3.1. В Windows 98 кооперативна багатозадачність забезпечується для 16-ти розрядних додатків, тому що ці програми, створені для Windows 3.1 вміють самостійно розподіляти процесорні час. При витісняє багатозадачність (preemptive multitasking) розподілом процесорного часу між програмами займається операційна система. Вона виділяє кожній задачі фіксований Квант часу процесора. По закінчення цього кванта часу система знову отримує управління, щоб вибрати інше завдання для її активізації. Якщо завдання звертається до операційній системі до закінчення її кванта часу, то це також є причиною переключення задач. Такий режим багатозадачність Windows 98 реалізує для 32-х розрядних додатків, а також для програм написаних для MS DOS.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]