Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.101-109.111.118.127-128.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
866.3 Кб
Скачать

90. Режими переносу та редагування файлів в ос Windows 98

Перенесення файлів

При необхідності перенесення файла з одного місця в інше, оберіть файл, натисніть праву кнопку миші, і у меню, що з’явилося, оберіть пункт Копировать (або Отправить, якщо ви хочете переписати його на дискету. Потім оберіть папку призначення, відкрийте її, натисніть праву кнопку миші, і меню, що з’явилось, оберіть пункт Вставить. В результаті у папці призначення з’явиться зображення файлу, що був скопійований. Інший спосіб копіювання – натисніть ліву кнопку миші на необхідному файлі, натисніть клавішу і, не відпускаючи кнопок, перетягніть файл у папку призначення (якщо можна здійснити копіювання, біля курсору миші з’явиться значок “+”). На місці призначення відпустіть кнопку. Щоб перенести файл, необхідно виконати послідовність дій з попереднього випадку, але не натискаючи клавіши .

Редагування файлів

Для того, щоб відредагувати файл потрібно натиснути клавішу F4. так запускається редактор, який користувач вибирає у діалоговому вікні конфігурації файлового менеджера, і туди завантажується виділений файл, призначений для редагування. За замовчуванням таким редактором є блокнот Windows. Але він відкриває текстові файли обмеженого розміру, тому часто використовують інші текстові редактори для таких цілей, наприклад, Wordpad.

103.Характеристика файлової системи Windows xp Pro.

При установці Windows XP вам буде запропоновано відформатувати існуючий розділ, на який встановлюється ОС, у файлову систему NTFS. Так що ж це таке?

Файлова система NTFS забезпечує таке поєднання продуктивності, надійності і ефективності, яке неможливо отримати за допомогою FAT. Основними цілями розробки NTFS були забезпечення швидкісного виконання стандартних операцій над файлами, таких як читання, запис, пошук, і надання додаткових можливостей, включаявосстановление пошкодженої файлової системи на надзвичайно великих дисках.

Файлова система NTFS є "своєю" файловою системою для Windows NT, а як відоме WINXP, є своєрідним продовженням цієї лінійки ОС. Але якщо ви збираєтеся використовувати на одному комп'ютері декілька операційних систем таких, як Windows 9x і Windows XP, то завантажувальний том не можна форматувати в NTFS, оскільки лінійки Windows 95(98) "розуміють" лише FAT, і дисків, що відформатували в NTFS для цих ОС просто не існує. Файли знаходяться на дисках NTFS можна побачити лише використовуючи програми сторонніх виробників. Якщо ж під час установки ви не відформатували розділ в NTFS, то це можна зробити і після неї.У командному рядку WINDOWSXP необхідно набрати "Convert (ім'я диска) /FS:NTFS" без лапок.

Нижче наводиться порівняльна таблиця фаловых систем FAT і NTFS

NTFS володіє характеристиками захищеності, підтримуючи контроль доступу до даних і привілеї власника, що грають виключно важливу роль в забезпеченні цілісності важливих даних. Теки і файли NTFS можуть мати призначені їм права доступу незалежно від того, чи являютя вони що розділяються чи ні.

NTFS - єдина файлова система в Windows, яка дозволяє призначати права доступу до різних файлів. Встановлюючи користувачам певні дозволи для файлів і каталогів, користувач може захищати конфіденційну інформацію від несанкціонованого доступу. Дозволи користувача на доступ до об'єктів файлової системи працюють за принципом доповнення. Це означає, що дозволи, що діють, тобто ті дозволи, які користувач реально має відносно конкретного каталога або файлу, утворюються зі всіх прямих або непрямих дозволів, призначених ползователю для даного об'єкту за допомогою логічної функції "Або". Наприклад, якщо користувач має правоназначенное дозвіл для каталога на читання, а побічно через членство в групах йому дано право на запис, то в результаті користувач зможе читати інформацію у файлах каталога і записувати в них дані.

Для призначення користувачеві або групі дозволу на доступ до определенномук файлу необхідно:

1. Вказати файл мишею і натискувати праву кнопку. Вибрати пункт Properties (Властивості) контексного меню. У вікні властивостей файлу перейти на вкладку Security, що з'явилося (Безпека). За умовчанням даної вкладки там немає, аби вона з'явилася необхідно у властивостях теки прибрати галочку Simple File Sharing (використовувати простій загальний доступ до файлів).

2. У групі Name (Ім'я) показаний список користувачів і груп, яким вже надані дозволи для цього файлу. Для того, щоб додати або видалити користувачів або нові групи, натискувати кнопку Add/Remove (Добавіть/Удаліть) З'явиться вікно діалогу Select Users, Groups (Вибрати користувачів, групи) .В поле Enter the object names to select (Ввеліте імена вибираних об'єктів) написати ім'я користувача, кнопка Check Names (Перевірити імена) дозволяє перевірити правильність написання імені.

3. У групі Permissions (Дозволи) встановлюються дозволи. Присутні покажчики Deny (заборонити) і Allow (Вирішити). Встановлюються прапорці для наступних параметрів: Full Control (повний контроль) - користувач дістає неограниченныей доступ до файлу, Modify (Зміна) - користувач може змінювати файл, Read & execute (Читання і виконання), Read (Читання) - користувач може лише читати файл, Write (Запис) - користувач може записувати у файл.

Для тоншого налаштування дозволів необхідно натискувати кнопку Advanced. З'являється діалогове вікно Advanced Security Settings for (Додаткові параметри безпеки). Тут можна додатково вказати додаткові дозволи, набудувати політику аудиту, змінити (проглянути) інформацію про власника файлу і додати / видалити користувачів, що можуть дістати доступ до файлу.

Наступне, дуже корисна властивість файлової системи NTFS - це можливість введення квот. Це властивість, як правило необхідно системним адміністраторам, великих компаній, де працює велика кількість користувачів, в яких немає звички стежити за актуальністю інформації, і які зберігають непотрібні файли, тим самим займаючи дисковий простір. Оскільки адміністратор не може простежити за всім цим, він може ввести квоту на використання диска певному користувачеві.

Після установки квот користувач може зберігати на томі обмежений об'єм даних, тоді як на цьому диску може залишатися вільний простір. Якщо користувач перевищить видану йому квоту, до журналу подій буде внесений відповідний запис. Аби включити квоти на диску потрібно перш за все, аби він був у форматі NTFS, потім у властивостях теки Tools-Folder Options-View прибрати прапорець Simple File Sharing. Це потрібно для того, щоб у властивостях диска з'явилася вкладка Quota. Вней необхідно встановити прапорець на Enable quota managment (Активізувати управління квотами). Це буде встановлене м'яке квотування, яке видасть попередження, що користувач, якщо так станеться, перевищив квоту, але право на запис у нього буде. Аби в разі перевищення квоти користувачеві було відмовлено в доступі до цього тому необхідно встановити прапорець на Deny disk space to users exceeding quota limit (Заборонити запис на диск користувачам, що перевищили розмір дискового простору).

На цій же вкладці можна встановити розмір квоти (Limit disk space to), що виділяється, і поріг, перевищення якого викликає запис попередження в журналі подій (Set Warning level to) - Встановити поріг видачі повідомлення. Ці параметри встановлюються за умовчанням для всіх користувачів. У вікні ж Quota Entries можна змінити параметри квоти, що задається для конкретного користувача. Для цього слід виділити обліковий запис, що конфігурується, за допомогою контексного меню вибрати властивості і конфігурувати квоту.

І ще одне новвоведение NTFS 5 - точки монтування. Користувач може визначити різні, не пов'язані з собою теки і навіть диски в системі як один диск або тека. Це має велику важливість для визначення в одному місці різнорідної інформації, що знаходиться в системі. Файли і теки таким чином створені мають унікальний ідентифікаційний номер, що гарантує їх правильне знаходження в системі, навіть якщо тека або файл був перенесений.

Це, звичайно далеко не вся інформація про файлову систему NTFS, надалі цей розділ обов'язково буде доповняться.

106. Якщо розглянути реєстр уважно, то можна побачити, що він містить повний опис взаємодії системи Windows і апаратних засобів комп'ютера. Реєстр Windows містить не тільки налаштування апаратного та програмного забезпечення, він також зберігає будь-яку інформацію про комп'ютер, яку тільки можна собі уявити.

У розділі HKEY_LOCAL_MACHINE містяться основні відомості про апаратні засоби комп'ютера, включаючи драйвери пристроїв і конфігураційні інформацію. Якщо інформації про будь-якому пристрої тут немає, то Windows XP не зможе використовувати його.

Розділ HKEY_LOCAL_MACHINE - для дуже докладної інформації про апаратне забезпечення. Наприклад, він містить всю інформацію, необхідну для Plug and Play, а також надає повний список драйверів пристроїв і їх рівні ревізії (revision level) і навіть може містити інформацію про ревізію самого апаратного забезпечення.

"Пуск" - "Мій комп'ютер" - Правий клік миші - "Властивості" - Вкладка "Обладнання" - "Диспетчер пристроїв" показує список всього апаратного забезпечення, підключення до комп'ютера. Якщо будь-яке з пристроїв не встановлено або встановлено некоректно, то поряд з його назвою буде присутній знак питання або знак оклику. У такому випадку необхідно видалити старий драйвер і встановити відповідний робочий драйвер.

108. Look #62

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]