Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.101-109.111.118.127-128.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
866.3 Кб
Скачать

77. Захист інформації

Засоби захисту інформації вбудовані в NetWare на базових рівнях операційної системи, а не є надбудовою у вигляді якого-небудь додатку. Оскільки NetWare використовує на файл-сервері особливу структуру файлів, то користувачі не можуть отримати доступ до мережних файлів, навіть якщо вони отримають фізичний доступ до файла-сервера.

Операційні системи NetWare містять механізми захисту наступних рівнів:

  • захист інформації про користувача;

  • захист паролем;

  • захист каталогів;

  • захист файлів;

  • міжмережний захист.

У 1983 році фірма Novell ввела в систему концепцій локальної мережі поняття імені користувача, пароля і характеристики користувача (user profile). Характеристика користувача містить перелік ресурсів, до яких користувач має доступ, і правий, якими він володіє при роботі з цими ресурсами. Адміністратор мережі може обмежити права користувача по входу в мережу датою, часом і конкретними робочими станціями. Засоби виявлення порушень захисту і блокування дій порушника сповіщають адміністратора мережі про спроби несанкціонованого доступу.

У версії NetWare 3.12 паролі зберігаються на сервері в зашифрованому вигляді. Пароль, що задається користувачем, передається по кабелю також в зашифрованому вигляді, що забезпечує захист від спроб дізнатися пароль шляхом "прослуховування" мережі.

У версії NetWare 4.x використана більш надійна схема ідентифікації користувача при логічному вході в мережу, заснована на використанні технології захисту RSA public key/private key. При використанні цієї технології пароль і особистий ключ користувача ніколи не передаються по кабелях, що повністю виключає можливість дізнатися чужий пароль. У службу каталогів NDS також введений новий рівень управління доступом, який може бути введений в дію адміністратором в будь-якій частині мережі.

З точки зору захисту ОС NetWare не робить відмінності між операційними системами робочих станцій. Станції, працюючі під управлінням DOS, Windows, OS/2, Macintosh і UnixWare, обслуговуються абсолютно однаково, і всі функції захисту застосовуються до всіх операційних систем, які можуть використовуватися в мережі NetWare.

79. Огляд операційних систем

Microsoft Windows — узагальнююча назва операційних систем для ЕОМ, розроблених корпорацією Microsoft. Перші версії були не повноцінними операційними системами, а лише оболонками до ОС MS DOS. Наразі, Microsoft Windows встановлена більш як на 90 % персональних комп'ютерів світу.[Джерело?]

Версії Windows можна умовно поділити на кілька груп.

Графічні інтерфейси і розширення для dos

Ці версії Windows були не повноцінними операційними системами, а лише надавали графічними оболонками. З одного боку, при роботі з цими версіями Windows користувачі мали змогу використовувати віконний інтерфейс, керування за допомогою миші та інші візуальні способи взаємодії з комп'ютером. В той самий час ці версії Windows самі не мали змоги взаємодіяти з компонентами комп'ютера безпосередньо і використовували для цього можливості ОС MS-DOS.

  • 1985 листопад — Windows 1.0 фактично не використовувалась

  • 1987 9 грудня — Windows 2.0

  • 1990 22 травня — Windows 3.0, з'явилась підтримка процесорів 80286 і 80386

  • 1992 серпень — Windows 3.1

  • 1992 жовтень — Windows for Workgroups 3.1, з'явилась підтримка локальної мережі

  • 1993 листопад — Windows for Workgroups 3.11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]