Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.101-109.111.118.127-128.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
866.3 Кб
Скачать

24. Характеристика та функції операційних систем спеціального призначення.

(смотри вопрос 23) У спеціалізованих ОС на відміну від універсальних последователь¬ность виконання логічних і обчислювальних операцій задається про¬граммой, яка зберігається в пам'яті системи.

25. Класифікація інтерфейсів операційних систем

Класифікація інтерфейсів. Інтерфейс - це, перш за все, набір правил. Будь-які правила, їх можна узагальнити, зібрати в "кодекс", згрупувати за спільною ознакою. "Вид інтерфейсу" - це об'єднання по подібності способів взаємодії людини і комп'ютерів. Можна запропонувати наступну схематичну класифікацію різних інтерфейсів спілкування людини і комп'ютера. Сучасними видами інтерфейсів є: - Командний інтерфейс;. - WIMP - інтерфейс (Window - вікно, Image - образ, Menu - меню, Pointer - покажчик); - SILK - інтерфейс (Speech - мова, Image - образ, Language - мова, Knowlege - знання).См.27 вопрос.

26. Характеристика та функції командного, віконного та мовного інтерфейсів операційних систем.

Командний інтерфейс - вигляд інтерфейсу, коли людина подає "команди" комп'ютера, а комп'ютер їх виконує і видає результат людині. Командний інтерфейс реалізований у вигляді пакетної технології та технології командного рядка. 1). Пакетна технологія. Цей вид технології з'явився першим. Вона існувала вже на релейних машинах Зюса і Цюзе (Німеччина, 1937 рік). Ідея її проста: на вхід комп'ютера подається послідовність символів, в яких за певними правилами вказується послідовність запущених на виконання програм. Після виконання чергової програми запускається наступна і т.д. В якості цієї послідовності може виступати, наприклад, bat-файл, послідовність натискання клавіш на маелектріческой друкарської машинки (типу CONSUL). Машина також видає свої повідомлення на перфоратор, алфавітно-цифрове друкуючий пристрій (АЦПУ), стрічку друкарської машинки. Така машина являє собою "чорний ящик" (точніше "білий шафа"), до якого постійно подається інформація і яка також постійно "інформує" світ про свій стан (див. малюнок A.2?.) Людина тут має мале вплив на роботу машини - він може лише призупинити роботу машини, змінити програму і знову запустити ЕОМ. Згодом, коли машини стали ПОМОЩНАЯ і могли обслуговувати відразу декількох користувачів, вічне очікування користувачів типу: "Я послав дані машині. Жду, що вона відповість. И ответит ли вообще?" - Стало, м'яко кажучи, набридати. До того ж обчислювальні центри, слідом за газетами, стали другим великим "виробником" макулатури. Тому з появою алфавітно-цифрових дисплеїв почалася ера по-справжньому користувацької технології - командного рядка. 2). Технологія командного рядка. При цій технології як єдиного способу введення інформації від людини до комп'ютера служить клавіатура, а комп'ютер виводить інформацію людини за допомогою алфавітно-цифрового дисплея (монітора). Цю комбінацію (монітор + клавіатура) стали називати терміналом, або консоллю. Команди набираються в командному рядку. Командний рядок являє собою символ запрошення і миготливий прямокутник - курсор. Обидві ці технології реалізуються у вигляді командного інтерфейсу - машині подаються на вхід команди, а вона як би "відповідає" на них.

28. Процес. Діаграма станів процесу. Часові характеристики. Класифікація процесів.

Процес. Найважливішою частиною операційної системи, що безпосередньо впливає на функціонування обчислювальної машини, є підсистема управління процесами. Процес (або по-іншому, завдання) - абстракція, що описує виконується програма. Для операційної системи процес являє собою одиницю роботи, заявку на споживання системних ресурсів. Або в загальному випадку процес-це певна діяльність, пов'язана з виконанням програми на процесорі. Діаграма станів процесу. У ході життєвого циклу кожен процес переходить з одного стану в інше у відповідності з алгоритмом планування процесів, які реалізуються в цій операційній системі. Склад допустимих станів, а також допустимі переходи зі стану в стан зазвичай ставлять у формі графа існування процесу, приклад якого зображено на малюнку 5.1. Для ОС процес у такому трактуванні розглядається як об'єкт, у відношенні якого потрібно забезпечити реалізацію кожного з допустимих станів а також допустимі переходи зі стану в стан у відповідь на події, які можуть стати причиною таких переходів. Такі події можуть ініціювати і самими процесами, які здатні вимагати процесор або який-небудь інший ресурс, необхідний для виконання программи.

Часові характеристики. У стан виконання в однопроцессорной системі може знаходитися тільки один процес, а в кожному з станів очікування і готовність - декілька процесів, ці процеси утворять черги відповідно очікують і готових процесів. Життєвий цикл процесу починається зі стану готовність, коли процес готовий до виконання і чекає своєї черги. при активізації процес переходить в стан виконання і знаходиться в ньому до тих пір, поки або він сам звільнить процесор, перейшовши в стан очікування якого-небудь події, або буде насильно "витіснений" з процесора, наприклад, внаслідок вичерпання відведеного даному процесу кванта процесорного часу . В останньому випадку процес повертається в стан готовності. В цей же стан процес переходить зі стану очікування, після того, як очікуване подія відбудеться. Класифікація процесів. У відповідності з алгоритмами, заснованими на квантування, зміна активного процесу відбувається, в наступних випадках: - Процес завершився і залишив систему; - Відбулася помилка; - Процес перейшов у стан очікування; - Вичерпано Квант процесорного часу, відведений даному процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]