Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.101-109.111.118.127-128.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
866.3 Кб
Скачать

21. Характеристика та функції режиму розділення часу в операційних системах.

системи розподілення часу (UNIX, VMS) покликані виправити основний недолік систем пакетної обробки - ізоляцію користувача-програміста від процесу виконання його завдань. Кожному користувачу системи поділу часу надається термінал, з якого він може вести діалог зі своєю програмою. Так як в системах розділення часу кожній задачі виділяється тільки Квант процесорного часу, ні одна задача не займає процесор надовго, і час відповіді виявляється прийнятним. Якщо Квант обраний досить невеликим, то у всіх користувачів, які одночасно працюють на одній і тій же машині, складається враження, що кожен з них одноосібно використовує машину. Ясно, що системи поділу часу володіють меншою пропускною здатністю, ніж системи пакетної обробки, так як на виконання приймається кожна запущена користувачем завдання, а не та, яка "вигідна" системі, і, крім того, є накладні витрати обчислювальної потужності на більш часте перемикання процесора з задачі на задачу. Критерієм ефективності систем розділення часу є не максимальна пропускна здатність, а зручність і ефективність роботи користувача;

22. Характеристика та функції мережевого режиму в операційних системах.

Специфіка ОС виявляється і в тому, яким чином вона реалізує мережеві функції: розпізнавання і перенаправлення в мережу запитів до віддалених ресурсів, передача повідомлень по мережі, виконання віддалених запитів. При реалізації мережевих функцій виникає комплекс задач, пов'язаних з розподіленим характером зберігання та обробки даних у мережі: ведення довідкової інформації про всіх доступних в мережі ресурсах і серверах, адресація взаємодіючих процесів, забезпечення прозорості доступу, тиражування даних, узгодження копій, підтримка безпеки даних. Структура мережної операційної системи. Мережева операційна система складає основу будь-якої обчислювальної мережі. Кожен комп'ютер в мережі в значній мірі автономний, тому під мережевої операційною системою в широкому сенсі розуміється сукупність операційних систем окремих комп'ютерів, які взаємодіють з метою обміну повідомленнями та розподілу ресурсів за єдиними правилами - протоколами. У вузькому розумінні мережева ОС - це операційна система окремого комп'ютера, що забезпечує йому можливість працювати в мережі. У мережній операційній системі окремої машини можна виділити кілька частин.

23. Характеристика та функції універсальних операційних систем.

ОС діляться на універсальні і спеціалізовані. Универ¬сальные ОС мають програмовану (що настроюється) структуру і в них можна реалізувати будь-який цифровий автомат. У простій универсаль¬ной ОС кожен елемент з'єднується з чотирма сусідніми елементами і з шинами настройки елементу. Подаючи по соответствую¬щим горизонтальним і вертикальним шинам сигнали настройки, можна вибрати будь-який елемент структури і задати йому логічну функцію або функцію з'єднання. Тим самим в структурі одні елементи настраи¬ваются на виконання логічних функцій, інші — функцій соедине¬ния (замість сполучного дроту), тобто будуються необхідні кон¬фигурации каналів зв'язку, що сполучають логічні елементи друг з дру¬гом, і організовується схема, необхідна для вирішення даного конкретного завдання. У універсальних ОС здійснюється перехід від алгоритмічної моделі обчислення до структурної, в якій послідовність вычисле¬ния визначена структурною схемою завдяки апаратурній реалізації алгоритму рішення задачі. Універсальна ОС дозволяє проводити непо¬средственное моделювання паралельних алгоритмів управління за рахунок відповідної настройки структури, коли природно відображається топологія процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]