Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

9.Двоїстий характер втіленоі в товарах праці.Конкретна і абстрактна праця.

Праця товаровиробників одночасно і конкретний і абстрактний.

Конкретна праця – це труд що здійснюється в певній корисній формі і створює споживчу вартість товару. Різні види конкретного труда розрізняються по засобам і предметам праці по характеру тркдових опкрацій по цілям і результатам.

Суспільний труд незалежно від його конкретної форми називається абстрактним трудом, він є джерелом вартості.

Абстрактну працю характеризують 2 моменти:1)це матеріальні явища, витрата робочої сили у фізіологічному сенсі; 2)це суспільне і історичне явища. Двоїста природа труда товаровиробників – конкретний і абстрактний труд – є наслідком основного протиріччя простого товарного виробництва – протиріччя між приватним і суспільним характером труда товаровиробників.

Приватна праця – праця економічно відокремлених, розєднаних приватною власністю виробників, які заздалегідь, до обміну не знають чи будуть комусь потрібні продукти їх праці( що виробляти , скільки, це – їх приватна власність).

Суспільна праця – означає що його суспільний характер в процесі виробництва не проявляється, він виявляється лише в процесі обміну товарів. Товаровиробник намагається задовольнити суспільну потребу а задоволення його потреб залежить від праці інших товаровиробників. В умовах товарного господарства прояв суспільного характеру праці окремого виробника відбувається в акті обміну одного товару на інший на ринку. Обмін передбачає прирівнювання товарів а отже вияв затрат робочої сили в фізіологічному сенсі, абстрактного труда, що був втіленний утоварі. Абстрактний труд і вартість є засобом встановлення звязку між відокремленими виробниками.

10.Величина вартості товару.

Індивідуальний та суспільний необхідний час.

Кожна людина, яка купує або продає будь-який товар, стикається з певними величинами його вартості. Якщо людина не знайома з економічною теорією, то, як правило, вона вважає, що мінові пропорції залежить від попиту і пропозиції. Саме ці два поверхових явища, на перший погляд, і визначають ціну. І справді, якщо на ринку одночасно з'являється багато однорідного товару, тобто росте пропозиція - ціна знижується, а якщо певного товару замало, тобто пропозиція знижується, ціна зростає. Відомо, що мінова вартість визначається вартістю, яка створюється абстрактною працею. Звідси величина вартості товару залежить від кількості праці, тобто робочого часу, необхідного для його виробництва. Чим вищі затрати праці, чим більше часу потрібно для виготовлення товару, тим більша його вартість. Однак різні товаровиробники, які виробляють однорідні товари, працюють при неоднаковій технічній оснащеності виробництва і мають неоднакову кваліфікацію і природний хист. Тому затрати праці на виготовлення однакових товарів у них будуть різні (індивідуальні затрати).

Величина вартості товару визначається суспільно необхідними затратами праці. Суспільно необхідні затрати праці - це робочий час, необхідний для виготовлення товару при наявності суспільно середніх умов виробництва - умов з середнім для даного суспільства рівнем техніки, організації виробництва, умілості та інтенсивності праці.Суспільно необхідні затрати значною мірою визначаються підприємцями, які виробляють більшу частину даного продукту. Суспільно необхідні затрати праці є постійною величиною. Вони змінюються залежно від продуктивності праці, яка вимірюється кількістю продукції виготовленої за одиницю часу. Суспільно необхідний робочий час відображає нормальну середню напруженість праці, яка виражається через інтенсивність. Якщо інтенсивність праці зростає, зростають і затрати праці в одиницю часу. Інтенсивніша праця створює за одиницю часу більше вартостей, ніж менш інтенсивна.Отже, величина вартості товару знаходиться в прямо пропорційній залежності від інтенсивності праці і в обернено пропорційній - від її продуктивності.