Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
432.13 Кб
Скачать

52.Диференційна рента і,диференційна рента іі.

С/г виробництво – специфічне вир-во, яке має суттєві відмінності від пром. виробництва. Це зумовлено, по-перше, тим, що с/г в-цтво пов’язане з природними умовами, землею. Бо земля є головним засобом вир-ва с/г-ва. Земля – дуже обмежений ресурс. Підприємці, що вкладають свої капітали в обробіток таких ділянок,хоч і не є їх власниками, але володіють монополією на цю землю, як об’єкт господарства. Монополія обумовлює особливості формування і визначення рівня суспільно необх.затрат на вир-во с/г-го продукту.

Всі земельні ділянки за родючістю ґрунтів та місцезнаходженням (ближче до ринку збуту,менші транспорті витрати,і навпаки) можна умовно поділити на кращі, середні та гірші. Припустимо, в три різні ділянки три орендаря вклали однаковий за розміром капітал. Треба врахувати інд. в-ть продукції. Сума ціноутворення в с/г відрізн. від суми ціноутворень в пром-ті. Якщо в пром-ті ринк. вар-ть і ціна фіксуються на основі середніх умов виробництва, то в с/г – на основі гірших умов Якби в с/г ринк. вар-ть формувалась на основі середніх витрат, гірші ділянки землі ніхто б не брав в оренду, бо вони не приносили прибутку. Продукції з кращих і середніх ділянок людям недостатньо, і тому обробляють всі ділянки і ціна встановлюється по гіршим. Орендар повинен отримати прибуток не нижче середнього і відшкодувати витрати. Все, що вище ціни виробництва, отримує власник землі у вигляді диференційної ренти першого роду. Диф. ренту її власникам приносять кращі і середні ділянки, гірші – не приносять.

Диф. рента 1 роду виникає внаслідок природної різниці в родючості і місцезнаходженні. Причиною існування диф. ренти є монополія на землю як об’єкт господарювання. За те, що орендар має виключне монопольне право користуватися даною ділянкою, вкладати в неї капітал і отримувати прибуток, він платить диф. ренту. Умовою існування диф. ренти є різниця родючості ґрунтів і їх місцезнаходження. Тому диф.ренту 1 одержують власники тільки кращих та середніх ділянок. Джерелом ренти є додатк. праця с/г робітиків. Диф.рента дорівнює різниці між індивід.і суспільною ціною вир-ва.

Диф. рента 2 роду пов’язана з різницею в родючості, яка викликана додатк. капіталовкладеннями, тобто її отримують в умовах інтенсивного господарювання. Припустимо, орендар вклав додатково 100 одиниць капіталу в землю і отримав додатк. 5 одиниць продукту. Індив. вартість одиниці його товару нижче ринкової і він отримує надприбуток до закінчення терміну оренди. При підписанні нової угоди власник землі врахує цей надприбуток і буде вилучати його у вигляді диф. ренти 2 роду.Виникає протиріччя між орендарем і власником стосовно терміну оренди. Орендар зацікавлений у тривалому терміні і тільки за цих умов він буде дбати про родючість землі. Землевласник прагне скоротити термін оренди або переглянути умови, щоб вилучати надприбуток у вигляді ренти 2 роду. Різниця між диф.рентою 1 и диф.рентою 2 полягає в тому,що диф.ренту 1 віддають повністю,а диф.ренту 2 частково і на певний термін присвоює собі власник.