Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika_gosy_shpory.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
241.64 Кб
Скачать

18 Екон зростання: сутність, способи виміру і джерела.

Екон зростання - це критерій економічного розвитку. Свій вираз він знаходить у збільшенні реального ВВП як в абсолютному обсязі, так й на душу населення. Екон зрост може вимірюватися як у фізичному виразі (фізичне зрост), так і у вартості (вартісне зрост). На макроекон рівні провідними показниками динаміки екон зростання є: зростання обсягу ВВП; темпи зростання ВВП у розрахунку на душу населення; темпи росту промислового виробництва у цілому, за основними галузями й на душу населення.

Екстенсивне екон зростання — це найб легкий шлях господ розвитку. З його допомогою відбувається швидке освоєння природних ресурсів, а також вдається порівняно швидко скоротити або ліквідувати безробіття, забезпечити велику зайнятість робочої сили. Цей тип дозволяє швидко освоїти природні ресурси. Але внаслідок того, що використання цих ресурсів при екстенсивному типі йде нераціонально, відбувається швидке виснаження рудників, орного шару землі, корисних копалин.

Більш складний тип екон зростання інтенсивний. Його головна відмінна ознака —підвищення ефективності виробничих факторів на базі технічного прогресу.

Всебічна інтенсифікація — це такий вид екон зростання, при якому викор всі зазначені форми ресурсозбереження. Тоді заощаджуються і трудові, і речовинні умови виробництва

Для виміру екон зростання, особливо при зіставленні на міжнародному рівні, широко використовується такий показник, як «величина ВНП на душу населення» (і темпи його зростання). Цей показник звичайно використовується для характеристики рівня життя і динаміки добробуту населення тієї або іншої країни. Для виміру викор такі показники: 1)темп екон зростання Тзр=Y1/Y0 * 100%,де Тзр – річний темп зростання обсягу нац виробництва; 2) темп річного приросту виробництва ТΔ=ΔY1/ΔY(t-1), де ТΔ -річний темп приросту обсягу нац виробництва; ΔY1 –приріст обсягу нац виробн за період t; ΔY(t-1) – приріст обсягу нац. виробн. за період що передує t.

Макроекон теорія називає 2 основні джерела економ зростання: пропозиція факторів виробн., зростання продуктивн факторів на основі технологічного прогресу.

Д о джерел екон зростання відносять, економічні ресурси, які має країна для нарощування обсягів вироблених товарів і послуг. Крива виробничих можливостей (рис. 1) графічно демонструє, що при повному викор еконо ресурсів одночасне зб вир-ва товарів і послуг у наступні періоди можливо тільки при зб ресурсних можливостей сусп.

Рис. 1. Крива виробничих можливостей. Збільшення обсягу ресурсів і підвищення їхньої якості під впливом НТП графічно зображується зсувом кривої виробничих можливостей вправо з положення АВ у положення А'В'.

19 Нтп як важливий фактор екон зростання. Модель Солоу.

НТП – це поступальний рух науки і техніки, еволюційний розвиток усіх елементів продуктивних сил суспільного виробництва на основі широкого пізнання та освоєння зовнішніх сил природи. Вирішальний вплив НТП на екон і соц розвиток пояснюється тим, що: по-перше, викор у виробництві нової техніки, технології та інформаційних систем стає провідним фактором зростання продуктивності екон ресурсів; по-друге, НТП позитивно впливає на вдосконалення структури економіки, зменшуючи у складі витрат на виробництво питому вагу живої праці з одночасним збільшенням питомої ваги засобів і предметів праці; по-третє, застосування новітньої техніки і технології виробництва забезпечує підвищення якості продукції.

Узагальнення історичного досвіду різних країн переконливо доводить, що НТП є внутрішнім фактором розвитку економіки і хара-ться органічним впливом науки і техніки на розвиток виробництва. Отже, НТП є ендогенним фактором економічного розвитку. Розвиток НТП переміщує назовні межу виробничих можливостей і справляє позитивний вплив на рівноважне економічне зростання.Вплив НТП на рівноважне економічне зростання. Розглянути вплив НТП на економічне зростання можна за допомогою макроекономічного аналізу рівноважного стану економіки. Як відомо, графічно стан економічної рівноваги зображується за допомогою кривих сукупного попиту (СП0) і сукупної пропозиції (СПр), які перетинаються у т очці Т. Розглянемо графік економічної рівноваги за кейнсіанською теорією. Коли економіка перебуває в стані неповного використання ресурсів (відтинок АБ кривої СПр), технологічні зміни збіль¬шують ВВП, не порушу¬ючи при цьому економіч¬ної рівноваги. На проміжному відтинку (БВ), коли починається інфляційний «перегрів» економіки, технологічні зміни зумовлюють як збіль¬шення ВВП, так і зменшення ціни (за сталої СП0). Це відображається на графіку переміщенням кривої сукупної пропозиції з положення СПр1 у положення СПр2 і відповідним переміщенням стану рівноваги з точки Т1 в точку Т2. При цьому ВВП збільшується (ВВП2 > ВВП1), а ціна зменшується (Ц2 ВВП2).

Отже, НТП справляє позитивний вплив на рівноважне економічне зростання на будь-якому етапі розвитку. У стані рецесії екон політика має бути спрямована на відродження завдяки технологічним змінам екон потенціалу більш швидкими темпами. У стані інфляційного розвитку технологічні зміни особливо бажані, бо саме вони можуть збільшити реальний ВВП і в такий спосіб зменшити інфляцію. Відтак науково-технічний прогрес може стати потужним антиінфляційним засобом.

М одель Солоу враховує вплив трьох факторів: капіталоозброєнності (k=K/L); зростання населення (∆L); технологічного прогресу (Т.П.).

За моделлю Р.Солоу існує стійкий рівень капіталоозброєнності (k*), який визначає економічну динаміку s/σ=k*/f (k*) ,s — норма заощаджень, σ — норма амортизації, k* — стійкий рівень капіталоозброєності, f(k*) — продуктивність праці за стійкого рівня капіталоозброєнності

Модель економічного зростання Р. Солоу зображена на рис.2.

k — капіталоозброєність одиниці праці з постійною ефективністю; k* — стійкий стан капіталоозбросності, за якого σk = І, тобто величина капіталу, що вибуває (σk), дорівнює капіталу, що інвестується (І = s f(k)); σ — норма амортизації; tL — темп зростання населення;g — темп зростання ефективності виробництва під впливом технологічного прогресу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]