Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika_gosy_shpory.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
241.64 Кб
Скачать

12 Пропозиція грошей. Рівновага пропозицій і попиту грошей.

Грош.пропозиція – один з осн.параметрів грош.ринку. Вона являє собою реальну грош.масу і обчислюється на основі ділення номін.грош.маси на ціну: MS =M/P. Грош.пропозиція скл.з різних форм грош.активів. залежно від рівня ліквідності вони об’єднуються в окремі грош.агрегати:

МО=готівкові гроші

М1=МО+кошти на поточних та розрахунк.рахунках

М2=М1+строкові депозити

М3=М2+кошти клієнтів за трастовими операц банків.

Грошова пропозиція не залежить від відсоткової ставки, а може змін. Нацбанком згідно з цілями монетарної політики. Тому в графічній моделі пропозиція набуває слідую чого вигляду

Рівновага на грошовому ринку. Однією з функцій ринку є встановлення рівноваги між попитом та пропозицією на певний товар !!!

Зрілість будь-якого ринку визначається здатністю автоматично встановлювати економічну рівновагу між попитом та пропозицією. Це взмозі зробити лише конкурентний, бо це автоматично підрозуміває працю ринку без втручання державних регуляторів.

Рівновага на грошовому ринку – рівність кількості грошей, що господарські субєкти хочуть зберігати у своїх портфелях у вигляді трансакційних та спекулятивних залишків, до кількості грошей, що пропонується банківською системою у данний момент

Попит грошей формується на: макрорівні M=PY/V=ВВП/V

Пропозиція грошей, формула рівноваги грошей Md(Mdt+Mds)=Ms(Ms1+Ms2) , де Ms – загальна пропозиція грошей; Ms1 – первинна еміссія; Ms2 – вторинна еміссія.

В умовах конкурентного грошового ринку діє два механізму встановлення рівноваги: 1)Механізм автоматичного саморегулювання грошового обігу; 2)Механізм державного регулювання грошового ринку або інституціонального встановлення рівноваги за допомогою тих інструментів, які є у Центрального Банку.

Рівновага на грошовому ринку встановлюється двояко: 1)Через дію внутрішніх регуляторів (саморегулювання); 2)З допомогою державних регуляторів.

1)Класична школа: ринок сам взмозі встановлювати рівновагу, бо на грошовому ринку діють захісні механізми (дивись нижче), які автоматично скировують грошовий ринок на встановлення рівноваги між попитом та пропозицією, але абсолютної рівності бути не може !

*Цінові стабілізатори: MV = PY (Ms = Md)

  1. Ms > Md Грошей більше, ніж потребує економіка, тоді зростатимуть ціни доти, доки ситуація не стабілізується;

  2. Ms < Md Грошей менше ніж потрібно – ситуація протилежна (ціни падатимуть). Кредитний мультиплікатор

Ms = (Ms1 + Ms2) = (Mdt + Mds) = Ms

M = Bm – грошова база, помножити на кредитний мультиплікатор.

m = 1/Mr – Mr - норма резерву.

Я кщо зростае попит на грошей, то в певних межах зростає кредитний мультиплікатор, тому зростає пропозиція грошей (через Ms2).

2. Механізми державного регулювання грошового обігу: Субєкт регулювання – ЦБ(НБУ). Мета - – встановлення рівноваги між попитом та пропозицією Принцип – принцип оптимальної достатності Засоби: 1) Регулювання норми резерва; 2) Через зміну облікової ставки; 3) Через здійснення операцій на відкритому ринку з цінними паперами держави

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]