Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika_gosy_shpory.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
241.64 Кб
Скачать

6 Державний бюджет. Податки, їх типи і еволюція.

У кожній країні основу державних фінансів становить бюджет, а точніше - бюджетна система, яка включає державний бюджет і бюджет відповідних адміністративних одиниць. Бюджетна система має дворівневу структуру для унітарних держав та трирівневу для федеральних держав. Бюджетна система Укр склад з: Держ бюджету Укр та місцевих бюджетів. Розрізняють фактичний, структурний, циклічний бюджет. Державний бюджет - система грошових відносин, яка виникає між державою, з одного боку, і підприємствами, фірмами, організаціями та населенням, з іншого, з метою формування та використання централізованого фонду грошових ресурсів для задоволення суспільних потреб. Джерелами доходів держ бюджету є податок на прибуток підприємств, об'єднань і організацій; податок на додану вартість; акцизні збори; доходи від зовнекон діяльності; прибутковий податок з громадян та ін. Доходи місцевих бюджетів формуються за рахунок різних місцевих податків та стягнень. Державні видатки - це сукупність грошових відносин, які склад в процесі розподілу і викор централізованих і децентралізованих грошових ресурсів для фінансування основних витрат суспільства. Бюджетна система – це сукупність всіх бюджетів країни у їх взаємодії. За станом держ бюджет буває: збалансований (надходження і витрати рівні), дефіцитний (витрати перевищують доходи), профіцит ний (доходи перевищують витрати)Бюджетний дефіцит - це та сума, на яку в даному році витрати бюджету перевищують його доходи.

Податкова система - це сукупність податків, зборів, інших обов'язкових платежів і внесків до бюджету держави. Податкова політика включає в себе обов'язкові платежі, які стягуються державою з юридичних та фізичних осіб, на яких, згідно з законодавчими актами, покладено обов'язок платити податки та здійснювати інші обов'язкові платежі. Виникла податкова політика у період розпаду суспільства на класи і появою держави. Використовуються податки для фінансування витрат держави. Сутність податків, їх структура та роль визначаються економічним та політичним устроєм суспільства, природою та функціями держави.

Податки- обов’язкові платежі фіз та юр осіб до центрального і місцевого бюджетів, здійснювані у порядку і на умовах, що визначаються законодавчими актами тієї чи іншої країни. Найповніше сутність податків хар-ть виконувані ними функції - фіскальна і регулююча. Класифікація: 1.За формою оподаткування -прямі та непрямі 2.За об’єктом оподаткування - на доходи на споживання і на майно 3.Залежно від рівня державних структур, які встановлюють податки,- загальнодержавні та місцеві 4.За способом стягнення - розкладні та окладні. Основними видами непрямих податків є: акцизи, фіскальні монополії, мита.

В Укр справляються загальнодержавні і місцеві податки. До загальнодержавних належать:Податок на добавлену вартість; Акцизний збір; Податок на доходи (прибуток) підприємств і організацій; Прибутковий податок з громадян;Мито;Податок на майно підприємств; Податок на нерухоме майно громадян; Плата за землю;Внески до Пенсійного фонду Укр та ін. До місцевих податків і зборів належать: Готельний збір ;Збір за парковку автомобілів; Ринковий збір; Курортний збір; Податок з реклами; Комунальний податок та ін.

Величина за якої сплачується податок назив податковою базою: Т=Пб*t (t-под ставка; П- податкова база)

В макроек податки: автономні(не залежать від рівня доходу) і прибуткові (залежать). Розрізняють середню (відношення податкової суми до величини доходу) і граничну (величина приросту податкової суми на кожну додаткову 1 зб доходу) ставку податку.

Мультплікатор податків – коеф який показує в с-ки разів зб або змен сукупний дохід при скороч або збільш податків на 1. ∆Y= - (mpc/(1-mpc) )*∆T. Мульт збалансованого бюджету =1 Це коли держ закупівлі і податки зб на однакову величину. Мультиплікатор трансфертів = мульт податків. Мт=mpc/mps

Етапи становлення податкової системи Укр. Укр пройшла досить довгий шлях, поки податки ввійшли в економіку і стали дзеркалом формування бюджету і регулятором підпри-кої діяльності. У період громадянської війни податки знаходилися в натуральній формі, натуральний податок. І були прийняті революційні податки. Промисловий податок був введений наступний . У 1924 році вводиться прибутково-майновий податок. Він поклав початок розвитку прибуткового оподаткування громадян. В роки Непа були введені “комунальні податки і збори” : податок з будівель у містах, квартирний збір, збір із власників транспортних засобів, прописочний збір. Їх можна класифікувати як місцеві податки і збори.

Протягом 1930-1931 років проводилася податкова реформа. Була встановлена двуканальная система платежів до бюджету: податок з обороту і відрахування від прибутку.

Пізніше додатково до плати за виробничі фонди і рентні платежі була встановлена плата за трудові ресурси; платежі вільного залишку прибутку були замінені на норматив відрахування від прибутку. Нормативи носили індивідуальний характер, установлювалися вищими органами і досить часто носили суб’єктивний характер.

В 1991 році був прийнятий перший Закон СРСР “Про податки з підприємств, об’єднань і організацій”. Україна почала формування власної податкової системи з 1992 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]