Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст пронумерован.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
571.9 Кб
Скачать

3.2. Основні напрями роботи з соціально-психологічної та педагогічної профілактики і адаптації безпритульних і бездоглядних дітей та підлітків

Насамперед, слід зауважити, що для того, щоб адаптація пройшла успішно, потрібне проведення спеціальної роботи серед дітей та підлітків з психологічної підготовки до життя в нових умовах. Значення психологічної підготовки істотно зросло. Психологічна підготовка виступає початковою і завершальною ланкою в процесі виправлення і перевиховання «важких» дітей та підлітків [66; 74]. Психологічна підготовка таких осіб полягає в активізації їх психіки, настрої їх почуттів, звичок, психічних станів і формуванні установки на належну поведінку в нових умовах. В результаті цілеспрямованих психічних дій у людини формується психологічна готовність жити в нових умовах, яка забезпечує швидке включення його в нове соціальне середовище і діяльність в ній без додаткової витрати енергії на подолання внутрішнього опору і напруги. Необхідність психологічної підготовки викликана тим, що людина, потрапляючи в нові умови життя і соціальне середовище, зустрічається із специфічними труднощами, до подолання яких він не завжди психологічно готовий. Така зустріч часто буває несподіваною і викликає реакції, неадекватні умовам ситуації і вимогам норм моралі. Нерідко це посилюється неправильним відношенням оточення до них, що веде до нервових зривів. Дитина починає невірно оцінювати свою поведінку і вчинки інших людей і, як наслідок, неправильно діяти. Психологічна підготовка допомагає здолати інертність людської психіки, прискорює її перебудову у зв'язку зі зміною обставин.

Для успішнішої адаптації таких дітей та підлітків у суспільстві доцільно реалізовувати наступні основні напрями :

1) Створення конструктивних взаємовідносин.

Конструктивні взаємовідносини відіграють важливу роль в процесі адаптації. Проте багато осіб цієї категорії втратили такі взаємовідносини в результаті ув'язнення або спричинення шкоди своїм рідним і близьким. Таким чином, зростає вірогідність того, що вони повернуться в круг згубних і антигромадських контактів. Щоб уникнути цього, пропонується:

  • знайти наставників, тобто визначити, хто з волонтерів або родичів здатний виконувати функцію наставника в процесі адаптації. Цих людей можна навчити тому, як допомагати, консультувати, дружити, а також робити практичне сприяння колишнім ув'язненим і особам без певного місця проживання і зайняття.

  • возз'єднувати сім'ї - відновити і виправити стосунки між дітьми та підлітками, що опинились на вулиці, або за гратами, та їх сім'ями (чи друзями, якщо питання про сім'ю не стоїть). Можна розпочати зі встановлення спілкування за допомогою листів, телефонних дзвінків і зустрічей.

  • створити громадську групу. Громадські групи здатні надавати підтримку в період адаптації. Добре підходять для цієї ролі приходські громади. Допомогти цим людям завоювати довіру у членів громад можуть також родичі і волонтери.

2) Заходи з задоволення насущних потреб.

Перед бездомними дітьми та підлітками гостро встає проблема виживання. Їм необхідно знайти їжу, житло і тому подібне. Чітко складений план дає їм деякий час, щоб пристосуватися до життя на волі.

У зв'язку з цим пропонується:

  • заздалегідь скласти план. Допомогти скласти реалістичний план дій на першу добу. План повинен включати місця нічлігу, проїзд до них, їжа, одяг, інші витрати на первинні потреби, використання вільного часу і так далі. Потім допомогти скласти план дій на перший місяць.

  • уникати кримінальних контактів. Необхідно допомогти визначити, які друзі, родичі, місця знаходження або обставини можуть сприяти їх поверненню до минулого способу життя або до кримінального життя, і розробити стратегії, щоб уникнути подібних явищ.

  • знайти тих, хто здатний допомогти. Для вирішення деяких проблем потрібна допомога з боку фахівців. Окремим дітям та підліткам треба допомогти знайти установи, де вони можуть пройти курс лікування, якщо вони страждають психічними розладами, хімічною залежністю, хронічними захворюваннями і так далі

3) Сприяння привнесенню корисного вкладу до суспільства.

Щоб стати корисним членом суспільства, потрібні бажання, час і зусилля. Особливо це стосується дітей та підлітків, які були доправлені до закладів примусового утримання. Ним слід належним чином вирішити придбані з минулого проблеми і почати будувати конструктивне майбутнє. Цьому сприяє:

  • відшкодування збитку. Успішна адаптація таких підлітків (діти ще не завжди розуміють важливість цієї проблеми), навряд чи можлива, коли залишається невирішеною проблема раніше заподіяного збитку іншим.

  • служіння іншим. Волонтерська робота в цивільних або благодійних організаціях допоможе встановити позитивні стосунки з людьми, виробити розпорядок дня і освоїти затребувані ринком трудові навички.

4) Оцінка сильних і слабких сторін особи.

Дієва підготовка до повернення в суспільство вимагає неупередженої оцінки сильних і слабких сторін кожної конкретної дитини або підлітка. Більше того, подібна оцінка створює контекст, в якому застосування практичних заходів може бути найбільш ефективним.

Здійснення оцінки особи. Пропонується визначити сильні сторони особи,

розглянути позитивні чинники, присутні в його житті: сімейні стосунки, коло спілкування, духовну зрілість, нереалізовані здібності. Обговорити потреби, наприклад, в лікуванні від хімічної залежності, хвороб та ін.

Методи соціально-психологічної роботи з безпритульними та бездоглядними дітьми та підлітками, застосовують, передусім, за планом послідовного усунення усіх об'єктивних негативних явищ соціально-психологічного характеру, викорінювання негативних обставин в організації життя, діяльності, побуту і дозвілля конкретних осіб.

У роботі з ними найвищий коефіцієнт корисної дії показують наступні соціально-психологічні технології та методи: соціально-психологічна діагностика, соціально-психологічне консультування, соціально-психологічна корекція, соціальна терапія, соціально-психологічна профілактика, арт-терапія тощо.

Використовуючи літературні джерела, а також власний досвід роботи, охарактеризуємо деякі з них.

Соціально-психологічна діагностика включає сукупність різних прийомів і припускає здатність фахівця розпізнавати і мобілізувати особові ресурси клієнта в процесі його соціальної адаптації, можливості найближчого соціального оточення (сім'ї, родичів, друзів, батьків) брати участь у виправленні клієнта, самоорганізації в різних сферах життєдіяльності (навчальної, дозвіллєвої та ін.). Таким чином, соціально-психологічна діагностика вивчає життєдіяльність клієнта в повсякденному житті.

Фахівець виявляє причини виникнення важкої життєвої ситуації клієнта, якому потрібна допомога. В ході проведення діагностики виявляються об'єктивні і суб'єктивні чинники виникнення важкої життєвої ситуації - втратою особою можливості реалізації своїх потреб.

До об'єктивних чинників належать: несприятливі умови проживання; смерть близьких родичів або їх повна відсутність; низький рівень матеріальної забезпеченості сім'ї; відсутність постійного місця проживання та ін.

Суб'єктивні чинники: опірність клієнта до подолання проблеми за

допомогою особових ресурсів; утриманська позиція; безвідповідальність; асоціальні норми і цінності, якими керується клієнт; конфліктні стосунки з соціальним оточенням і родичами; небажання встати на шлях виправлення.

В ході спеціальної діагностики зіставляється співвідношення об'єктивних і суб'єктивних чинників. Якщо друге переважає, що найчастіше зустрічається, то процес вирішення важкої життєвої ситуації буде дуже тривалим і складним.

Необхідно враховувати, що, проводячи соціальну діагностику, фахівець соціальної служби є не експертом, який «завжди правий», а партнером, що вивчає разом з клієнтом причини важкої життєвої ситуації. Інформація, отримана в ході діагностики, служить зміні первинного стану клієнта, сприяє процесу його соціальної реабілітації.

У роботі з неповнолітніми, що звільнилися з місць позбавлення волі, або без певного місця проживання використовуються наступні форми діагностики: збір первинної інформації, ознайомлення з документами; діагностична бесіда; спостереження; інтерв'ю; анкетування; тестування та ін.

Поширеною і такою, що добре зарекомендувала себе на практиці формою діагностики з цією категорією громадян є діагностична бесіда. Вона дозволяє отримати достовірну інформацію, при необхідності - відкоригувати її, уточнити окремі припущення. Необхідною умовою для успішної реалізації даної форми діагностики є наявність у фахівця соціальної служби уміння викликати прихильність до себе дітей або підлітківа, уміння викликати їх довіру і домагатися щирості у відповідях.

Особливими формами проведення діагностики є такі форми, як інтерв'ю, анкетування, тестування. Інтерв'ю буває двох типів: вільне і формалізоване. У першому випадку співробітник соціальної служби не робить великого впливу на спрямованість бесіди, а лише іноді ставить респонденту навідні питання. У другому випадку респондент не виходить за рамки «строгої» відповіді на питання інтерв'юера.

Анкетування призначене для виявлення думок і конкретних фактів у

великого кола осіб. Потрібне дотримання наступних вимог : питання анкети

мають бути короткими і зрозумілими, розташованими в логічному порядку і ін. Зрозуміло, що анкетування застосовне тільки з підлітками, тоді як діагностичні тести доцільніше проводити з дітьми, яки часто сприймають їх як гру.

Діагностичний тест націлений на отримання поглибленої інформації за допомогою питань, проектних малюнків, геометричних фігур і інших матеріалів. Фахівцями соціальних служб у взаємодії з психологами використовуються тести, що визначають рівень тривожності колишніх засуджених, схильності до суїциду, стресостійкости.

Кореляція як форма діагностики виявляє взаємний зв'язок, взаємовплив проявів, чинників, індивідуальних особливостей, встановлених під час проведення діагностики. Вона дозволяє з'ясувати характер і міру взаємовпливу між подіями в житті людини, особливостями її поведінки. Як показує практика, без кореляційного аналізу буває скрутно визначити, яка причина і наслідок того або іншого негативного явища, поведінки або конфліктної ситуації.

Діагностичні заходи для вивчення дітей та підлітків здійснюються відповідно до типового переліку психологічних методик, рекомендованих для використання в діяльності психологів.

На підставі цих загальних вимог та технологій слід формувати комплекс

технологій психосоціальної роботи з «дітьми вулиці», який буде розглянуто нижче.