Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.3 Стратегія підприємстваРоссамахина.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Аналіз конкурентоспроможності підприємства з використанням матриці McKinsey. Переваги і вади матриці.

Матриця GeneralElectric & McKinsey (GE / MCKINSEY): привабливість галузі - стійкість бізнесуУ центрі уваги моделі GE / McKinsey знаходиться майбутній прибуток або майбутня віддача капіталовкладень, які можуть бути отримані організаціям. Іншими словами, основний упор зроблений на те, щоб проаналізувати, який вплив на прибуток можуть надати додаткові інвестиції в конкретний вид бізнесу в короткостроковій перспективі.

Структура матриці GE / McKinsey

Матриця являє собою квадрат, сформований з двох осях: Сила бізнесу і Привабливість галузі. Кожна вісь умовно розділена на три частини: низька, середня й висока. Відповідно, матриця складається з 9 квадрантів (3х3): вертикальна вісь Y - Сила бізнесу (Business Sterngth), горизонтальна вісь X - Привабливість галузі (Industry Attractiveness)

Модель базується на розумінні, що довгострокова прибутковість стратегічної бізнес-одиниці залежить від конкурентної сили цієї одиниці, а також від здатності і вмотивованості посилювати свої позиції на ринку, які визначаються привабливістю галузі. Привабливий ринок передбачає великі справжні або потенційні грошові потоки. Аналогічно і висока конкурентна сила також означає здатність отримувати великі грошові потоки.

Розмір кола, що позначає стратегічну бізнес-одиницю, відповідає розміру її ринку, а виділений на ньому сектор дорівнює частці даної стратегічної бізнес-одиниці на своєму ринку.

Рекомендації матриці McKinsey такі:

інвестувати, щоб утримувати зайняту позицію і слідувати за розвитком ринку;

інвестувати з метою поліпшення займаної позиції, зміщуючись по матриці вправо, в бік підвищення конкурентоспроможності;

інвестувати, щоб відновити загублену позицію. Така стратегія важко реалізувати, якщо привабливість ринку слабка або середня;

знизити рівень інвестицій з наміром "зібрати врожай", наприклад шляхом продажу бізнесу;

деінвестувати і піти з ринку (або ринкового сегменту) з низькою привабливістю, де підприємство не може досягти істотної конкурентної переваги.

Недоліки матриці GE / McKinsey

Хоча висновки, які робляться на основі цієї матриці і виглядають занадто широкими, але вони не дають відповіді на питання про те, як здійснювати такі стратегії. Модель GE / McKinsey передбачає ряд методичних припущень щодо осей матриці позиціонування і складових їх змінних. Відносні переваги організації в певній галузі (вісь X) визначаються на підставі порівняння рівня прибутковості відповідного бізнесу організації в порівнянні з його становищем у конкурентів. Оцінка ринкової привабливості (вісь У) грунтується на припущенні, що вона обов'язково відображається у середньому потенціал отримання прибутку в довгостроковій перспективі для всіх учасників цієї галузі.

Модель GE / McKinsey рекомендує скористатися такими стратегіями, які, м'яко кажучи, виглядають наївними і дуже поверхневими. Їх скоріше можна взяти на озброєння як орієнтир для подальшого поглибленого аналізу, але ніяк не можна розглядати як управлінське рішення.