Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Особлива частина Сівальов.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
233.47 Кб
Скачать

Тема 5. Злочини проти громадської безпеки

семінарське заняття - 2 години

  1. Поняття та види злочинів проти громадської безпеки.

  2. Бандитизм.

  3. Терористичний акт.

  4. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

  5. Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем.

Література: [17, 19, 20, 32, 52, 65, 68, 102, 106, 124, 142, 143, 149, 151, 152, 154, 155, 199, 210].

Тема 6. Злочини проти громадського порядку та моральності.

практичне заняття - 2 години

  1. Поняття та види злочинів проти громадського порядку та моральності.

  2. Хуліганство. Відмінність від масових заворушень.

  3. Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого.

  4. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

  5. Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією.

Вирішити задачі:

Задача 1. Попов, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, з хуліганських спонукань у нічний час стріляв з обрізу у вуличні ліхтарі й у колгоспному дворі у бичка. В цей же вечір Попов безпричинно причепився до своєї дружини, ображав її нецензурною лайкою, кілька разів ударив, чим спричинив легкі тілесні ушкодження, вигнав її з хати. Коли сусіди Розенко і Корнєв зробили йому зауваження, Попов обізвав їх брудною лайкою і кинув вила, які випадково попали йому під руки. Вила не влучили у зазначених осіб, а встряли в деревину.

Після цього Попов заснув, а коли його затримували працівники міліції, які прибули за викликом на місце події, він вчинив опір, заподіявши одному з них тяжкі тілесні ушкодження.

Кваліфікуйте дії Попова.

Задача 2. Майстер виробничого навчання ПТУ Рощина запропонував неповнолітнім Лукову і Рогову "обмити" першу стипендію. Неповнолітні купили пляшку вина, яку з майстром розпили в майстерні училища, після чого Рощина було доставлено в медвитверезник, де його передали батькам.

Дайте кримінально-правову оцінку цим діям.

Задача 3. Під час нічного рейду було затримано 3 повії. Серед них 2 раніше притягувалися до адміністративної відповідальності за проституцію. Одна з них – Олена (неповнолітня) пояснила, що вимушена цим займатися внаслідок погрози свого знайомого Ігоря.

Кваліфікуйте дії зазначених осіб.

Задача 4. Раніше судимий за хуліганство Ярмиш пізно ввечері напав на дружинника і побив його. Потім він розбив вітрину і викрав дві пляшки горілки. Розпивши їх він почав голосно співати і нецензурно виражатися на всю вулицю. Сержант міліції Степура затримав Ярмиша. При затриманні Ярмиш відбивався і ображав Степуру. Кваліфікуйте дії винної особи.

Задача 5. На Бориспільській митниці під час проведення огляду особистих речей гр. Куликова було виявлено відеокасети з порнографічними фільмами. Під час попереднього слідства було встановлено, що Куликов, Романцев та Голін відкрили підпільну відеостудію та виготовляли порнографічні фільми з участю неповнолітніх.

Зробіть правовий аналіз даної ситуації.

Задача 6. У січні 2007 р. в м. Києві була порушена кримінальна справа проти директора приватної будівельної фірми А., який наказав будувати своїм підлеглим приватний багатоповерховий будинок на території національного заповідника, що призвело до знищення пам’ятника архітектури. Під час досудового слідства було встановлено, що А. розпочав роботи без оформлення відповідної документації.

Кваліфікуйте дії А.

Задача 7. 10 січня 2007 р. близько 23.30 год громадяни С., П., О., увірвалися на подвір'я вісімдесятирічної бабусі, і закривши стареньку в хаті, повиносили зі стайні алюмінієвий посуд. Особи сподівалися заробити 400 гривень, здавши його на брухт. Проте на заваді злочинцям стали дворові собаки. Злочинці розтрощили дворнягам голови. Слідчий порушив кримінальну справу за ч. 2 ст. 186 та ч.1 ст. 299 КК України.

Чи обґрунтоване рішення слідчого? Кваліфікуйте дії вказаних осіб.

Задача 8. 10 грудня 2006 р. працівниками відділення кримінальної міліції у справах неповнолітніх Оболонського райуправління внутрішніх справ міста Києва було затримано чотирьох громадян, які на книжковому ринку біля станції метро “Петрівка” збували та зберігали з метою збуту 47 примірників відеокасет, СD та DVD дисків з записами порнографічних фільмів.

Дайте юридичну оцінку діям вказаних осіб.

Задача 9. 6 серпня 2006 року в м. Києві був затриманий громадянин О., який у спеціально найманій для цієї мети квартирі запрошував неповнолітніх, демонструючи їм порнофільми, а також фотографував оголених дівчаток.

Кваліфікуйте дії О.

Задача 10. В Одеській області, працівниками міліції було виявлено двох громадянок І. та Л., які систематично займалися перевезенням неповнолітніх дівчаток з міста Бендери до міста Одеси, де на підпільних кіно- фотостудіях, за участю громадян Ш. та С., приймали участь у відео-фотозйомках оголених дівчаток для порножурналів та фільмів. Всього було встановлено, що до Одеси приїздило понад 30 дівчаток для участі у цих зйомках.

Кваліфікуйте дії вказаних осіб.