Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAGAL'NI.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

7. Особливості розвитку мт. Вплив нтр на структуру міжнародної торгівлі.

Міжнародна торгівля-с-ма відносин обмінного х-ру, що виникають та існують між суб’єктами МЕВ та базуються на МПП.

Особливості розвитку міжнародної торгівлі: 1.зростання обсягів торгівлі послугами; 2. Підвищені темпи зростання міжнародної торгівлі порівняно з темпами зростання в-ва; 3.зміни у товарній структурі міжн торгівлі на користь готової продукції, зменшення частки сировини і палива; 4. Посилення ролі зовнішньоторгівельної політики країн; 5.Регулювання міжнародної торгівлі; 6.Посилення ролі НТП у розвитку між н торгівлі; 7.зміни у регіональній структурі міжн торгівлі. Зростання ролі країн що розвиваються, зменшення частки США, підсилення ролі ЄС та Японії. Структура міжнародної торгівлі:1.Товарна структура МТ-частка тих чи ін. товарів у світовому товарообігу.2.Регіональна-поділ за регіонами або між інтеграційними обєднаннями.3.Соц-ек структура-поділ за ек розвитком.4.Інституційна структура-всі торгові інститути , що забезпечують здійснення міжнародної торгівлі: -міжн торг ор-ції; -міжн установи; -товарні біржі; -міжн аукціони; -міжн виставки, ярмарки; -міжн тендери. Особливості динаміки світового товарного ринку:-структура і напрямки зовн торгівлі окремих країн розвиваються під впливом зміни конкурентоспроможності їхніх товарів на світовому ринку; -нерівномірність розвитку зовн торгівлі окремих країн і всього світового товарообігу; - помітною в світі є д-ть ТНК, котрі конкурують між собою, спираючись на допомогу своїх держав;- створення та розбудова міжн ор-цій з питань регулювання міжн торгівельних процесів.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8.Міжнародні товарні номенклатури. Штрихові коди.

Міжнародна товарна номенклатура, класифікації і кодування товарів. У сфері міжнародної торгівлі рухається величезна кількість товарів, які невпинно зростає. Незважаючи на їх різноманітність, їм відведене місце під відповідним цифровим кодом у товарній номенклатурі за певною системою класифікації товарів.

З 01.01.1991 року в Україні був запроваджений класифікатор «Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності». В основу класифікатора покладено номенклатуру гармонізованої системи опису і кодування товарів (НГС) і Комбіновану тарифно-статистичну номенклатуру Європейського економічного співтовариства (КАGEC).

Історія створення Гармонізованої системи починається ще з середини ХІХ століття в період бурхливого розвитку у світі промислового виробництва ТН міжнародної торгівлі, що зумовило необхідність зіставлення ТН порівняння характеристик товарів, визначень, уніфікації митних номенклатур різних країн.

В 1853 році Міжнародний статичний конгрес у Брюсселі затвердив система описування товарів.

В 1950 році Рада митного співробітництва в Брюсселі вдосконалила

принципи формування товарної номенклатури.

В 1981 році Рада митного співробітництва у Брюсселі затвердила нову

розробку номенклатури гармонізованої системи.

В 1988 році Рада митного співробітництва підписала Міжнародну конвенцію про номенклатуру гармонізованої системи.

Загальна характеристика систем товарної номенклатури. Коди товарів значно полегшують оформлення документації в сфері торговельних операцій, міжнародних економічних відносин ТН інших випадках, дозволяючи замінювати в текстах, документів назви товарів їх цифровим кодом.

Штриховий код — це послідовність чорних і білих смуг, яка представляє собою деяку інформацію у вигляді, зручному для прочитування технічними засобами. Інформація, яка міститься в коді, може бути надрукованою в читаному вигляді під кодом (розшифровка). Штрихові коди використовуються в торгівлі, складському обліку, бібліотечній справі, охоронних системах, поштовій справі, складальному виробництві, під час обробки документів. У світовій практиці торгівлі прийнято використання штрих-кодів символіки EAN для маркування товарів.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]