Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAGAL'NI.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

25. Міжнародний ринок спеціалістів високої кваліфікації. Проблеми відпливу умів

«Золоті комірці» — це висококваліфіковані учені і фахівці, що володіють підприємницьким підходом до використання своїх професійних знань. Абсолютна їх більшість працює по найму в корпораціях, університетах, консультаційних фірмах. Частина фахівців суміщає роботу по найму з підприємницькою діяльністю. Це виявляється в організації або внутрішньофірмових ризикових підприємств, роботі за контрактом відразу в декількох фірмах.

Проблема міграції висококваліфікованих фахівців до цих пір мало вивчена,незважаючи на її важливість. Так, ще більше десяти років тому в доповідіОЕСР Д. Солта «Міжнародний рух фахівців» зазначалося, що «незважаючина велике значення міграції висококваліфікованого персоналу для розвитку іуправління міжнародною економікою, ми дуже мало знаємо про схеми і процеси міграції» .2

Приймаючі країни, як правило, не зацікавлені в цьому дослідженні проблемиміждержавної міграції висококваліфікованих кадрів, зокрема і проблеми «витоку умів», тому що вони до цих пір виступали в ролі приймаючих країн, які отримують значні переваги в результаті припливу вже готових кваліфікованихфахівців. Тільки недавно ситуація трохи змінилася, і багато розвинених країнстали вивчати ці питання, але, як уже зазначалося до цього, найчастіше вконтексті «циркуляції умів». Тому так бідна в цій галузі статистика і теоретичні розробки.

Висококваліфіковані фахівці є найважливішим компонентом сучасноїекономіки. За минулу декаду, з 1996 по 2006 роки, зайнятість в сфері науки і техніки росла швидше, ніж загальна зайнятість населення в країнах-членахОЕСР. Якщо брати за 100% загальну зайнятість на 2006 рік, дипломованіфахівці в області як гуманітарних, так і технічних дисциплін, були представленібільш ніж 30% від загального числа працюючого населення США і ЕС.8Країни Північної Європи мають найбільшу частку висококваліфікованихфахівців від загальної кількості працюючих громадян, хоча в інших країнах із спочатку низьким відсотком дипломованих фахівців в галузі гуманітарних і технічних дисциплін, наприклад, в Іспанії, Угорщини та Греції, спостерігаєтьсяпомітне зростання показників у даній сфері, так що і вони поступовоназдоганяють інші країни-члени ОЕСР.

Витік умів (витік мізків, від англ. Brain drain) - процес масової еміграції, при якій з країни аборегіону виїжджають фахівці, вчені такваліфіковані робітники з політичних, економічних, релігійних чи інших причин. Приоцінці цього процесу з нейтральної точки зору можна припустити, що країнам, з якихвідбувається витік фахівців, наноситьсядосить значний економічний, культурний, а інодіі політичний збиток, і навпаки, країни, що приймають та забезпечуютьфахівців-емігрантів, набувають величезний ідешевий інтелектуальний капітал. Аналогічнийпроцес вивезення за кордон фінансовогокапіталу називають витік капіталу.

Термін витік мізків був введений британськимКоролівським товариством для описуміграційних процесів в середовищі вчених іінженерів під час і після другої світової війни[1]. В даний час це явище найбільш характернодля країн, що розвиваються, зокрема колишніхєвропейських колоній в Африці [2], на Карибських островах [3], а також колишніхсоціалістичних країн Східної Європи.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]