Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAGAL'NI.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

22. Світовий фрахтовий ринок. Умови фрахтування. Чартерні угоди.

Фрахтовий ринок (англ. freight market), сфера міжнародної торгівлі послугами морського транспорту по переміщенню вантажів і пасажирів. Ці послуги виступають в різних формах організації перевезень: трампові (перевезення вантажів судновими партіями без заздалегідь фіксованих розкладів роботи судів), лінійні (перевезення вантажів дрібними партіями при роботі судів за розкладом) пасажирські перевезення (див. Морські лінії ).

Кожному виду перевезень відповідає свій Ф. р. Залежно від вигляду судів, що надають послуги з переміщення вантажів, Ф. р. трампового тоннажу розділяється на Ф. р. суховантажного, нафтоналивного, рефрижераторного тоннажу, газовозів і ін. Крім того, Ф. р. трампового тоннажу підрозділяється на окремі географічні секції — райони відвантаження основних масових вантажів: північноатлантичну, південноамериканську, тихоокеанську і ін. Окремі частини і секції Ф. р. відрізняються специфічними умовами торгівлі проте вони тісно взаємозв'язані, утворюючи в цілому єдиний світовий Ф. р.

На світовому Ф. р. велика частина операцій здійснюється на фрахтових біржах . Довгий час для океанського тоннажу центральним Ф. р. був Лондон; це відповідало домінуючій ролі англійського торгівельного флоту в світовому судноплавстві. Котирування Лондонської біржі були вирішальними для останніх місцевих Ф. р. з кінця 20-х — початки 30-х рр. 20 ст зростання комерційних флотів США, Норвегії, Греції, Японії Німеччини, Італії і ін. країн привів до посилення ролі національного Ф. р. цих країн і до звільнення їх від монополії Лондона. В середині 70-х рр. посилилася роль національного Ф. р., особливо в Осло (Норвегія) де полягає багато операцій на наливні судна, в Пірєє і Генуї для Ф. р. Середземного моря, в Нью-Йорку — для фрахтування судів по перевезенню вугілля і зерна і т.п. Проте значення Лондонської фрахтової біржі як і раніше велике.

Фрахтувальник може в межах прав, що надаються йому за договором фрахтуваннясудна на певний час, укласти від свого імені самостійний договір фрахтування судна з третьою особою. Укладання такого договору не звільняє фрахтувальника від виконання договору, укладеного ним з судновласником. Судновласник зобов'язаний передати судно фрахтувальнику в стані, придатному для використання його з метою, передбаченою договором фрахтування судна на певний час.

Фрахтувальник зобов'язаний здійснювати експлуатацію судна відповідно до умов фрахтування, визначених договором фрахтування судна на певний час.

Якщо судно зафрахтоване для перевезення вантажів, фрахтувальник має право від свого імені укладати договори перевезення вантажів, видавати коносаменти та інші перевізні документи. Він несе відповідальність за зобов'язаннями, що випливають з цих документів, зокрема з коносаментів або інших перевізних документів.

Фрахтувальник відповідає за збитки, викликані рятуванням, пошкодженням або загибеллю судна, якщо збитки сталися з його вини. У разі загибелі судна фрахт підлягає сплаті по день загибелі судна, а якщо цей день встановити неможливо – по день отримання останньої звістки про нього[1].

Чартер - договір між судновласником іфрахтувальником на оренду судна або йогочастини на певний рейс або термін. Поняттяфрахтування судна ділиться на фрахтуванняна рейс, рейсовий чартер (договірперевезення вантажу), або фрахтування начас (тайм чартер) - який в свою чергу єдоговором майнового найму судна.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]