Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Із.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

"ВИКОРИСТАННЯ ГІС-ТЕХНОЛОГІЙ В ПІДРОЗДІЛАХ МНС"

ПЛАН

1. Основні поняття про ГІС-технології.

2. Європейський досвід впровадження ГІС-технологій для ліквідації НС.

3. Впровадження ГІС-технологій в підрозділах МНС.

4. Моніторинг НС на території України засобами ГІС.

Література

  1. Закон України вiд 24.06.2004  № 1859-IV „Про правові засади цивільного захисту”.

  2. Закон України від 3.02.93 № 2974-XII "Про Цивільну оборону України".

  3. Закон України від 8.06.00 № 1809-III "Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного характеру ".

ВСТУП

Економічна ефективність - один з головних стимулів впровадження нових технологій. Це повною мірою відноситься і до геоінформаційних технологій. Але є такі прикладні області, де на перший план виходять критерії, що переважують сухі стовпчики бухгалтерських звітів. До них, у першу чергу, відноситься робота оперативних служб - пожежні, швидка допомога, аварійні й оперативно-рятувальні служби, міліція й ін. Вони майже завжди мають справу з безцінним ресурсом - людським життям, що часто прямо залежить від ефективності роботи цих служб, їхньої технічної оснащеності, оперативності.

Комп'ютер не гасить вогонь, не займається розбиранням завалів, не робить штучне дихання. Але швидкість одержання інформації нерідко настільки ж важлива в проведенні цих робіт і, у кінцевому рахунку, у порятунку життя людей.

З іншого боку, діяльність оперативних служб не приносить прибутку і, як правило, прямо залежить від державного фінансування, яке, особливо в останні роки, не можна назвати щедрим. Тому, матеріальні можливості використання сучасних комп'ютерних технологій, у тому числі і ГІС, у рятувальних службах зараз невеликі. Але й у цих умовах правильний вибір пріоритетів, наявність і дотримання наміченої стратегії розвитку дозволяє, нехай і не так швидко, як хотілося б, впроваджувати сучасні засоби обробки інформації. І не заради моди, а для більш ефективної роботи - забезпечення оперативності, зниження витрат, вдосконалювання технології робіт, створення обстановки повної інформованості, як основи зниження ризику.

1. Основні поняття про гіс-технології

Геоінформаційні технології отримують на сьогодні широке розповсюдження, а геоінформаційні системи (ГІС) займають достойне місце поряд з інформаційними системами різного призначення.

Геоінформаційні системи - сучасні комп'ютерні технології, що дають можливість поєднати модельне зображення території (електронне відображення карт, схем, космо-, аерозображень земної поверхні) з інформацією табличного типу (різноманітні статистичні дані, списки, економічні показники тощо).

Геоінформаційні технології - технологічна основа створення географічних інформаційних систем, яка дозволяє реалізувати їх функціональні можливості.

Геоінформаційні системи – це системи управління базами даних для роботи з територіально-орієнтованою інформацією.

Однією з особливостей ГІС є здатність зв’язувати картографічні об’єкти (що мають форму та місцезнаходження) з описовою та атрибутивною інформацією щодо цих об’єктів. В стандартній ситуації кожному картографічному об’єкту відповідає запис в базі даних з атрибутивною інформацією.

Найважливіші якості ГІС:

візуалізація інформації у вигляді електронних карт;

автоматична зміна зображеного образу об’єкту в залежності від зміни його характеристик;

зміна масштабу та деталізація або генералізація картографічної інформації.

Необхідно зробити акцент, що основна системоутворююча ідея ГІС – створення для користувача механізму аналізу та синтезу різноманітних типів територіально-орієнтованої інформації.

Застосування ГІС є ефективним в різноманітних предметних областях, де важливі знання про взаємне розташування та форму об’єктів у просторі (екологія, сільське господарство, управління природними ресурсами, земельні та майнові кадастри, комунікації, містобудування та ландшафтне проектування).

Необхідність таких технологій визначається, насамперед, специфічними властивостями, що характерні тільки для ГІС (рис. 1).

Стратегічний рівень

Прийняття рішень

Отримання та опрацювання

Аналіз та опрацювання даних

Реальний світ

Рис. 1

Висока степінь ілюстрованості та наглядності матеріалу, визначається наявністю графічних засобів відображення інформації, які мають властивості масштабування, багатошаровості, багатоваріантності подання (рис. 2,3,4).

Багатошаровість

Водні ресурси

Топографія

Інфраструктура

Грунт

Використання землі

Система координат

Реальний світ

Рис. 2

Масштабування

Дорога

Вузол

Дільниця

Станція

Рис. 3

Багатоваріантність

Рис. 4

Інтеграція текстових та графічних даних, яка дозволяє виконувати традиційні операції над текстовими даними в сукупності з операціями над зв’язаними графічними (и навпаки), отримуючи більший ефект при формуванні запитів на пошук та вибірку інформації, групуванню даних, визначенні зон пошуку і так далі (рис. 5).

Рис. 5

Накопичення геоінформаційних ресурсів з використанням єдиного координатного простору, генералізації карт, зміни проекцій відображення просторової інформації, процедур геокодування (рис. 6).

Рис. 6

Можливість, по аналогії з традиційними базами даних та СУБД, використовувати, разом з локальними, розпреділені геоінформаційні системи, забезпечуючи віддалений доступ до необхідних геоінформаційних ресурсів, у тому числі і через Internet (рис 7).

Рис. 7

Отримання трьохвимірних зображень ділянок територій, що дозволяє наглядно представити необхідні об’єкти, проводити моделювання, наприклад, наслідків надзвичайних та аварійних ситуацій (рис.8).

Рис. 8

Висновок: ГІС-технології є ефективним засобом щодо прийняття управлінських рішень та моніторингу обстановки у різних галузях діяльності людини.