Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAGAL'NI.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

42. Еволюція світової валютної системи.

ПАРИЗЬКА ВС:1867-1922рр (С-ма золотого стандарту.):-основа ВС золотомонетний стандарт; -вал курси були твердими; -випуск паперових гр.. було обмежено золотим запасом країни; -діяли золоті паритети. Позит сторони: -повна конверт нац.. вал; -стабільн купів здатності гр.; -стаб вал. Курсів; Стаб світових цін. Негат сторони: -залежність від рівня видобутку золота; -недостатня гнучкість ВС; -стихійне регулювання ВС; -виключення державного втручання в сферу валютних відносин. ГЕНУЕЗЬКА ВС:1922-1944рр.Друга світова валютна система - механізм золотодевізного стандарту, який прийшов на зміну золотомонетному стандарту після 1світової війни, що було юридично оформлено рішенням Генуезької конференції (1922 р.).

БРЕТТОН_ВУДСЬКА ВС:1944-1976рр.основні принципи валютно-фінансового устрою, що були узгоджені на міжнародній валютно-фінансовій конференції країн антигітлерівської коаліції у липні 1944 р. у м. Бреттон-Вудсі (США). ЯМАЙСЬКА ВС:з 1976. С-ма багато валютного ринкового стандарту.С-ма, що набула чинності 1 квітня 1978р. З її ратифікацією було внесено зміни у статут МВФ. Основою її створення стала угода, що була досягнута на нараді країн—учасниць МВФ у м. Кінгстоні на Ямайці в січні 1976р. ЄВРОПЕЙСЬКА ВС: 1979р. Базувалась на ЕКЮ потім на ЄВРО. Використовувала золото в якості реальних резервних активів; режим вал курсів заснований на спільному плаванні валют.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

43. Валютна система єс.

Європейська валютна система - це міжнародна валютyа система країн ЄС, створена для стабілізації-валютних курсів, координування валютної політики цих держав.

Відмінні риси ЄВС:

1) оскільки ЄВС базується на ЕКЮ - європейської валютної одиниці, її називають також валютною системою стандарту ЕКЮ;

2) на відміну від Ямайської валютної системи в ЄВС золото використовується як реального резервного активу;

3) країни ЄВС створили спільний золотий фонд. Він складає 20% від їх офіційних золотих ресурсів (2660 т); знаходиться в Європейському фонді валютного співробітництва;

4) основний режим валютних курсів - плаваючий, але в пре ¬ справах певного валютного коридору. Країни ЄС встановлюють такі валютні коридори, які отримали назву "валютна змія":

а) для всіх країн ЄС встановлений курс національних валют до ЕКЮ в розмірі ± 2,25%;

б) для Італії - ± 6%;

в) для Іспанії та Португалії з 1993 р. - ± 15%;

5) регулювання ЄВС здійснюється на міждержавному рівні шляхом укладання відповідних угод між національними банками країн ЄС.

Негативні сторони ЄВС:

1) не включає в себе всі європейські валюти Європи;

2) в ЄВС часто відбувається зміна курсу національних валют по відношенню до ЕКЮ;

3) поширюється тільки на держави різного рівня економічного розвитку;

4) не всі країни ЄС погоджуються на координацію валютної політики наднаціональними органами Європи (Європейський інвестиційний банк, ЄФ розвитку, ЄБРР, ЄФ валютного со ¬ співробітництва (з 1993 р. - Європейський валютний інститут));

5) національні банки країн ЄС не повністю використовують ЕКЮ у взаємних розрахунках і кредитах

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]