Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAGAL'NI.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

53. Основні принципи Ямайської валютної системи.

Криза Бреттон-Вудської системи дав поштовх до розробки нових проектів реформування валютно-фінансовій сфери. Реформа системи розроблялася довго, і в підсумку в 1976 р. країни - учасники Міжнародного валютного фонду в Кінгстоні (Ямайка) прийняли нову угоду, ратифіковану в 1974 р. Його основні принципи:

1) замість золото-девизнійного встановлюється стандарт СДР (спеціальні права запозичення);

2) скасовується офіційна ціна на золото, припиняється обмін доларів на золото. Золото більше не служить мірою, що визначає вартість валютних курсів;

3) держави можуть вибирати режим валютного курсу;

4) міжнародний валютний фонд посилює валютне регулювання між країнами;

5) центральні банки держави здійснюють втручання для стабілізації курсів валют;

6) валютний курс формується вільно під дією попиту і пропозиції;

7) нова система ґрунтується не на який-небудь одній валюті, а на кількох.

За постановою Міжнародного валютного фонду будь-яка країна може вибрати один з трьох режимів валютних курсів: плаваючий, фіксований або змішаний. При цьому існують різні види фіксованих курсів:

1) курс національної валюти є фіксованим по відношенню до однієї вибраної валюті;

2) курс національної валюти є фіксованим по відношенню до СДР;

3) курс національної валюти фіксується по відношенню до штучно створеним комбінаціям валют;

4) курс національної валюти визначається на основі ковзного паритету. Дуже важливу роль відіграють свого роду спеціальні права запозичення - СДР.

В ямайської системі вони є офіційно визнаними резервними активами. У 1978 р. золото було замінено СДР в якості масштабу вартості.

Для проведення цих операцій спеціально був створений Департамент СДР, і на сьогоднішній день всі країни, що входять в МВФ, беруть участь в його діяльності.

МВФ може створювати безумовну ліквідність за допомогою випуску засобів, виражених в СДР. Випуск СДР здійснюється і тоді, коли Виконавча рада МВФ приходить до висновку, що існує брак наявних ліквідних резервів і необхідно їх поповнити.

Ямайська система має ряд переваг перед попередніми, але все ж вона теж суперечлива. Намічені результати виявилися лише частково. Одна з причин - існуюча свобода різноманітного вибору варіантів дій в рамках даної системи.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

54. Основні причини низької ефективності зовнішньоекономічної діяльності України

До основних причин низької ефективності зовнішньоекономічної діяльності України відносять вагомі негативні риси, що виявляються у переважанні експорту сировинної групи товарів (майже 70%), у домінантно-монопольній залежності від практично одного імпортера таких енергоносіїв, як нафта й газ, у завезенні невиправдано великої кількості товарів споживчого призначення, незважаючи на скрутний економічний стан країни. Чималі суми капіталу осідають за рубежем у результаті бартерних операцій, які ще становлять в експорті та імпорті близько 10%, а у внутрішньому обороті - сягають 40%.

А також є: стабільно низький рівень рентабельності, низька продуктивність праці, висока собівартість послуг, порівняно низька частка ринку, нераціональна організаційна структура, рекламно-інформаційна обмеженість тощо.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]