Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZAGAL'NI.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

1. Головні функції, принципи і методи діяльності мео, механізм управління, фінансові кошти.

Функції МЕО:

1. сприяння міжнародній співпраці в грошовій політиці

2. розширення світової торгівлі

3. кредитування

4. стабілізація грошових обмінних курсів

5. консультування країн дебіторів

6. розробка стандартів міжнародної фінансової статистики

7. збір і публікація міжнародної фінансової статистики

Цілі МЕО:

1. «сприяти міжнародній співпраці в валютно-фінансовій сфері»;

2. «сприяти розширенню і збалансованому росту міжнародної торгівлі» в інтересах розвитку виробничих ресурсів, досягнення високого рівня зайнятості і реальних доходів держав-членів;

3. «забезпечити стабільність валют, підтримувати упорядковані співвідношення валютної системи серед держав-членів» і не допускати «знецінення валют з метою отримання конкурентних переваг»;

4. надавати допомогу в створенні багатосторонньої системи розрахунків між державами-членами, а також в ліквідації валютних обмежень;

5. тимчасово надавати державам-членам засоби в іноземній валюті, з метою «виправлення порушення рівноваги їх платіжного балансу».

Принципи:

1. принцип недискримінації.

2. найбільшого сприяння передбачає надання однакових переваг всім країнам в разі надання певної переваги одній країні.

3. Національний режим забороняє дискримінацію іноземних товарів та послуг, наприклад, якщо держава субсидіює вітчизняного оферента послуг, тоді право на субсидії повинен також отримати іноземний оферент.

4. Принцип взаємності – (переваги і зобовязання).

5. Принцип запобіжних заходів — у певних випадках уряд має право ввести обмежувальні заходи щодо торгівлі.

Джерелами формування фінансових коштів здебільшого є уставний капітал, що складається підпискою країн-членів; позикові кошти; платежі в рахунок погашення боргу.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.Участь країн у мео як одна з форм реалізації їх суверенітету. Сучасна система мев

Участь країн у МЕО є важливою формою реалізації суверенітету цієї країни, адже зявляються нові можливості і переваги :

1. збільшення іноземних інвестицій в економіку.

2. зменшення тарифних i нетарифних обмежень доступ товарів практично на всі найважливіші товарні ринки розвинутих країн світу i, відповідно, збільшення валютних надходжень від експорту вітчизняної продукції;

3. можливість захисту інтересів виробників згідно з процедурою розгляду торгових спорів

4. Зменшення рівня ввізних мит практично на всі види продукції, яка імпортується до країни, позитивно вплине на конкурентоспроможність підприємств, що використовують імпортні комплектуючі.Підприємства громадського харчування отримають кращі можливості вибору продуктів та напоїв. Зменшення рівня ввізних мит дасть змогу збільшити асортимент продукції на ринку країни, від чого найбільше виграють споживачі.

5. Лібералізація ринку фінансових i банківських послуг сприятиме здешевленню кредитних ресурсів для підприємств. Нині це одна з головних проблем підприємств у багатьох державах. Багато з них відчувають необхідність певних, іноді значних змін у своїй діяльності, але не мають можливості залучити кошти на вигідних для себе умовах.

У цілому кожне підприємство є одночасно виробником товарів або послуг i споживачем певних товарів та/або послуг. Як споживач підприємство виграє від збільшення асортименту товарів i послуг на ринку, підвищення конкуренції сприятиме зниженню цін та підвищенню рівня сервісу. Така ситуація створить рівні можливості для всіх суб’єктів підприємницької діяльності, що сприятиме розвитку найефективніших підприємств. Це, у свою чергу, позитивно вплине на оздоровлення та підвищення конкурентоспроможності економіки, створить сприятливий інвестиційний кліматі.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]