Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_profor_ntats_ya_ta_profv_db_r.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

7. Етапи профорієнтаційної роботи у школі

Перший етап (1-4 класи) - знайомство зі світом професій, основне завдання якого - сформувати правильне емоційне ставлення до праці, сфор­мувати бажання займатися корисною справою, відповідально ставитися до справи, якісно виконувати доручену роботу. Завдання школи на цьому етапі полягає в тому, щоб ознайомити школярів не лише з найбільш попу­лярними професіями, але й тими, що є соціально не привабливими або не престижними, проте важливими і необхідними, сформувати почуття по­ваги до людини праці, незалежно від виду діяльності. Результатом діяльності психолога з профорієнтаційної роботи в цей період є сформованість професійної позиції, яка проявляється у позитивному ставленні до будь-якого виду праці, у обізнаності хоча б з основними масовими професіями (13-16 професій), в умінні виокремлювати основні вимоги професії до людини,

Другий етап (5-7 класи). Основним завданням на цьому етапі є формування інтересу до проблеми професійного самовизначення та ак­тивної профорієнтаційної позиції школяра, спрямування його активності на реальні перспективи майбутньої професійної діяльності. Важливою ланкою профорієнтаційної роботи є, також, знайомство з ринком праці свого регіону, врахування специфічних для даного економічного регіону потреб у кадрах та можливостей задоволення цих потреб суспільством. Діти повинні знати, де і які знання вони зможуть застосувати саме у своєму регіоні, щоб не лише задовольнити потреби регіону у фахівцях., але й спри­яти розвитку тих галузей промисловості та сільського господарського виробництва, які мало розвинені в даному регіоні.

Третій етап (7-9) - підготовка до профільного навчання, надання допомоги у виборі профілю навчання. Підготовка до профілю навчання -це перший серйозний етап вибору професії, тому саме на даному етапі важливо активізувати профорієнтаційні заходи, які передбачають форму­вання у школярів стійких професійних інтересів, надання допомоги у вив­ченні власних здібностей та компетентних порад щодо подальшого про­фесійного вибору, які передбачають або продовження навчання в профте­хучилищі чи в будь-якому іншому середньому спеціальному навчальному -закладі, або ж вибір профілю навчання у старших класах середньої загально технічної школи.

Особливе значення на цьому етапі має курс ,.Основи вибору професії", під час якого учні знайомляться з класифікаціями професій ( Є.О.Клімова, Холланда, К'юдера та ін.) та за допомогою діагностичних методик вияви­ти, до якої сфери професійної діяльності вони мають схильність і яким видом діяльності хотіли б займатися у майбутньому.

Четвертий етап - вибір профілю навчання та вивчення предметів за вибором допоможуть з'ясувати, наскільки правильним був вибір учнів, чи їх професійно важливі якості та стан здоров'я відповідають вимогам тієї професійної діяльності, яку вони планують обрати. Основне завдання надання допомоги учням в самооцінці своїх психофізіологічних та психо­логічних особливостей, здібностей І інтересів з метою остаточного самовизначення.

Навчання за профілем у спеціалізованій загальноосвітній школі пе­редбачає перехід від загальноосвітнього до більш конкретного профілю діяльності, зокрема спеціалізацію та концентрацію навчальної діяльності навколо визначеної професії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]