Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_profor_ntats_ya_ta_profv_db_r.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

1. Предмет об'єкт, категоріальний апарат профорієнтації.

Профорієнтація є самостійною галуззю наукового знання, яка сформу­валась на межі між психологією, педагогікою, соціологією, економікою, філософією, медициною та правом і розглядається як один із видів соці­альної допомоги, яка надається людині в процесі її самовизначення у будь-якому віці та гарантується Конституцією.

Об'єктом профорієнтації є процес професійного самовизначення особистості, а предметом - суб'єкт, що визначається у виборі професії.

Згідно з сучасною концепцією профорієнтації, розробленою українсь­кими психологами в роки незалежної України, профорієнтація визначаєть­ся як система науково обґрунтованих психолого-педагогічних і медичних заходів, що спрямовані на підготовку молодої людини до професійного самовизначення.

Профорієнтаційна робота є складовою частиною цілісної системи шкільної навчально-виховної роботи, метою якої є підготовка учня до са­мостійного життя після закінчення школи.

Згідно з даними дослідників, правильний вибір професії в 2-2,5 рази зменшує плинність кадрів, на 10-15% збільшує продуктивність праці, і її 1,5-2 рази знижує вартість навчання фахівців.

Для правильною вибору професії недостатньо лише бути обізнаним у світі професій або знати особливості свого характеру та здібностей.

Як навчальна дисципліна, профорієнтація має свій категоріальний апарат. Серед найбільш вживаних понять виділяють такі: професія, про­фесійне самовизначення, професіограма, психограма, оптант, професійна діагностика, професійна консультація, професійна придатність, професійні здібності та схильності, професійна мотивація, професійні установки, професійна адаптація, професійна сам о актуалізація, професійна

мобільность тощо. Розглянемо деякі з них.

Професія - вид трудової діяльності, який є джерелом існування люди­ни і який вимагає від неї певної кваліфікації. Це - необхідна для суспіль­ства і обмежена внаслідок розподілу праці галузь застосування фізичних і духовних сил людини, яка в обмін на працю людини забезпечує її існуван­ня і розвиток.

Професійне самовизначення - процес пошуку молодою людиною «своєї професії», тобто такої сфери діяльності, яка б відповідала її Інтере­сам, покликанню, схильностям, здібностям тощо.

Професійна самоактуалізація - це пошук «себе в професії», власної професійної ролі, образу «Я» в професії, індивідуального стилю профес­ійної діяльності, визначення для себе професійних перспектив, їх досяг­нення, встановлення нових професійних цілей, прагнення гармонійного розкриття і утвердження свого природного творчого потенціалу.

Професійна самореалізація - реалізація внутрішнього потенціалу у професійній діяльності.

Професійні здібності - індивідуально-психологічні властивості осо­бистості людини, що вирізняють її серед інших, які відповідають вимогам певної професійної діяльності і, одночасно, є умовою її успішного вико­нання.

Професійні установки - прагнення оволодіти певною професією, одер­жати спеціальну підготовку, досягнути професійного успіху, певного со­ціального статусу тощо.

Професійна придатність - це сукупність психічних і психофізіоло­гічних особливостей людини, необхідних і достатніх для досягнення успіхів в певній професійній діяльності.

Професійна придатність не є даною людині від народження, вона фор­мується в процесі навчання і вдосконалюється в процесі подальшої про­фесійної діяльності Індивіда при наявності позитивної мотивації.

Профвідбір і профвідбір - це система засобів, що забезпечують най­простіше оцінювання взаємовідповідності людини і професії.

Профвідбір - система заходів, яка дає можливість виявити людей, що за своїми індивідуальними особливостями найбільш придатні до вивчен­ня і подальшої професійної діяльності за певною спеціальністю.

У даному випадку здійснюється пошук особистості, яка б найбільше відповідала вимогам професії. Під час профвідбору ми керуємося інтере­сами роботодавця.

Профвідбір - система заходів, що спрямовані на пошук професії для конкретної особистості, яка б відповідала індивідуальним психічним та психофізіологічним особливостям оптанта.

Оптант - людина, що визначається у світі професій.

Психограма (психофіїіограма) - перелік вимог, який певна профе­сійна діяльність пред'являє до Індивідуальних психологічних якостей та психофізіологічних особливостей людини.

Професіограма - комплексний систематизований різносторонній опис конкретного виду роботи, який проводиться з метою психологічного вив­чення праці та використання його в подальшій практичній діяльності. Професіорами використовуються для ознайомлення учнів і випускників ( різними професіями в процесі професійного інформування та просвіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]