Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_profor_ntats_ya_ta_profv_db_r.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

14. Профконсультація як один з напрямків профорієнтаційної роботи. Мета та види профконсультації.

Профконсультація - метод надання психологічної допомоги людям різного віку під час професійного самовизначення або в процесі плану­вання професійної кар'єри, чи під час подолання труднощів у професійно­му становленні.

Консультація надається з обов'язковим урахування фізичних і психо­логічних індивідуальних особливостей клієнта, його загальних і профе­сійних інтересів, нахилів та здібностей, рівня загальної і спеціальної освіти та підготовки.

Під час надання консультації необхідним є врахування потреб ринку праці, можливостей трудовлаштування, професійного росту та умов праці.

Мета профконсультувания - виявлення придатності людини до кон­кретного виду діяльності, тобто встановлення відповідності між індиві­дуальними психологічними та особистісними особливостями людини як суб'єкта діяльності та вимогами, які висуває до неї професія.

Професійна придатність визначається сукупністю індивідуальних особ­ливостей людини, які впливають на успішність діяльності.

Психологічна консультація базується на активній пізнавальній діяль­ності оптанта, тому психологічний сенс консультації полягає в тому, щоб допомогти людині самостійно вирішити проблему, що виникла.

Залежно від характеру допомоги виокремлюють такі види консуль­тацій:

• довідкова - під час якої зацікавлені особи з'ясовують можливості освоєнняя різних професій та шляхи їх здобування, можливості трудовлаш-тування, вимоги щодо прийняті на роботу, терміни підготовки, систему оплати праці, перспективи професійного росту тощо;

• діагностична - спрямована на вивчення особистості, її інтересів, на­хилів, здібностей з метою виявлення відповідності між особистістю та обраною професією;

• медична - ставлять за мету виявлення стану здоров'я того, хто здійснює свій професійних вибір або працевлаштується, його психофізіо­логічних властивостей;

• формуюча - під час якої здійснюється корекція вибору професії відпо­відно до індивідуальних особливостей оптанта.

29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]