Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
81-90.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
44.14 Кб
Скачать

81.Особливості фізико-географічного положення харківської області

Харківська область — мальовничий і благодатний край, де живуть обдаровані і працьовиті люди, які люблять рідну землю, пам’ятають історію своїх предків і зберігають їхню спадщину. На сьогоднішній день Харківська область є одним з провідних промислових, сільськогосподарських, наукових і культурних регіонів України. Вона співробітничає з багатьма країнами світу, ці ві дносини динамічно розвиваються.

Сприятливі кліматичні умови, багаті природні ресурси, а також зручне географічне розташування на перехресті доріг Східної Європи дають області переваги для міжнародної торгівлі. Тут зосередилася величезна частина економічного потенціалу країни. У регіоні працюють пі дприємства майже всіх галузей промисловості, включаючи і провідні в Україні машинобудівну, приладобудівну, паливно-енергетичну й електротехнічну, а також сільськогосподарську та переробну. Добре розвинута і різноманітна інфраструктура підсилює економічний потенціал регіону

Харківська область розташована на північному сході України. За площею (31,4 тис.км2) її можна порівняти з такими європейськими країнами, як Бельгія та Албанія

Обласний центр — місто Харків, де живе близько 1,5 млн.чоловік. В області нараховується 27 адміністративних районів, 17 міст (найбільші з них — Лозова, Куп’янськ, Ізюм, Чугуїв), 61 селище міського типу, 1683 сільських населених пункти.

Харківщина має зручне транспортно-географічне положення на перехресті міжнародних шляхів, між Чорним морем — на півдні і європейською частиною Росії — на сході.

 Харківська область — основна частина історико-культурного й географічного регіону, який називають Слобідською Україною.

Харківська область розташована на межі степової і лісостепової природних зон. Клімат помірноконтинентальний, переважають чорноземні ґрунти. Ліси в регіоні — переважно дубові і соснові.

Фауну представляють близько 340 видів тварин.

Природно-заповідний фонд області налічує 215 охоронюваних територій та об’єктів загальною площею 47 237 га, в тому числі 10 об’єктів загальнодержавного значення площею 1294,6 га, що становить 1,5% від загальної площі області, але розміщення заповідних територій в області та відсоток заповідності є нерівномірним — від 23,14% у Печенізькому районі до 0,03% у Шевченківському районі.

По території області протікає одна з найбільших та мальовничих річок України — Сіверський Донець, побудовано канали «Дніпро — Донбас» і «Сіверський Донець — Донбас».

Мінеральні ресурси області: природний газ (балансовий запас — 311 млрд.м3 ), нафта (оцінний балансовий запас у родовищах — 8 млн.т), поклади бурого вугілля та антрациту, родовища солі, глини, крейди, вапняку і надчистого піску.

Харківська область — регіон із екологічно чистим довкіллям.

Для шанувальників культури відкриті театри, обласна філармонія, будинок органної й камерної музики, цирк, музеї, діють більше 1300 бібліотек (Харківська державна наукова бібліотека ім.В.Г.Короленка має світове значення і містить у своїх фондах близько 7 млн. примірників). Харківщина — місце заснування й проведення багатьох національних і міжнародних конкурсів та фестивалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]