Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Харчування забезпечує організм енергією.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
148.02 Кб
Скачать

6. Лікування

Закону про обов'язкове лікування токсикоманій в даний час не існує. Більшість зловживають ингалянтами - діти і підлітки до 16 років, тому для їх лікування потрібна згода батьків або замінюють осіб, яке не завжди легко отримати. Труднощі виникають при відсутності єдиної думки між батьком і матір'ю.

Після 16 років потрібно згода самого підлітка. Дається воно ще більш неохоче, зазвичай під тиском інспекції у справах неповнолітніх, яка настійно рекомендує підлітку самостійно звернутися до нарколога. В іншому випадку у зв'язку з тим, що зловживання ингалянтами зазвичай поєднується з делінквентною поведінкою, підлітку загрожує спеціальної виховної установи.

При зловживанні ингалянтами без ознак залежності зазвичай виявляється достатнім ізолювати підлітка від його асоціальної компанії. У цих випадках зловживання припиняється.

Лікування необхідно при сформованих токсикоманіях. Його слід проводити в стаціонарних умовах - перш за все з тією ж метою ізоляції від асоціальної компанії і можливості суворого контролю за поведінкою.

Лікування складається з дезінтоксикації, використання засобів для придушення залежності і терапії психоорганічного синдрому.

Дезінтоксикація здійснюється за допомогою звичайних засобів (глюкоза, натрію тіосульфат, сечогінні засоби і т. п.), які краще вводити парентерально (особливо крапельно внутрішньовенно). У цих випадках, крім дезінтоксикаційної дії, додається психотерапевтичний фактор, особливо для підлітків молодшого віку, на яких подібна процедура справляє враження як свідчить про тяжкість їх отруєння.

Як дезінтоксикаційний засіб іноді раніше використовувалися також ін'єкції сульфозіна, що викликає виражену гипертермической реакцію. Але підлітки, особливо з ознаками токсичної енцефалопатії і психоорганічного синдрому, переносять цю процедуру дуже важко, звичайно трактують як покарання, і це ще більше налаштовує їх проти будь-якого лікування. З 1989 р. сульфозін вилучено з числа ліків, що застосовуються в нашій країні.

Купірування стертою абстиненції, в картині якої депресія зазвичай займає провідне місце, зводиться до того, що до дезінтоксикаційний засобів можна додати антидепресанти з протівотревожним дією (амітриптилін, піразидол).

Психотропні засоби призначаються для нормалізації поведінки і придушення потягу до токсичного агенту. Ефективність лікування ними невисока. Малі дози нерідко недієві, а великі викликають побічні явища, які обумовлюють вкрай негативне ставлення до лікування у підлітків. Використання циклодола в якості коректора Парксінсоноподібні порушень недоцільно, тому що цей препарат сам по собі служить для підлітків одним з привабливих засобів, щоб викликати у себе галюцинації.

Деякі транквілізатори також є засобами, якими підлітки зловживають і не стільки з метою заспокоєння і релаксації, скільки для того, щоб посилити алкогольне сп'яніння при наявності малих кількостей спиртного, а також як речовинами, які у великих дозах самі по собі можуть викликати своєрідне отупіння з ейфоричним відтінком настрої ("балдеж" на сленгу підлітків).

Найбільш прийнятними психотропними засобами, з урахуванням згаданих застережень, є періціазін (неулептил) і тіоридазин (сонапакс, меллерил). Неулептил дають у краплях (1 крапля 4% розчину містить 1 мг) по 5-10 мг 2-3 рази на день. Після виписки зі стаціонару його рекомендується призначати 2 рази на день після навчання і на ніч. Сонапакс застосовують у таблетках у дозі 10-25 мг двічі або тричі на день. Млявість і сонливість зазвичай спостерігаються лише в перші дні прийому. До згаданих засобів можна приєднувати невеликі дози антидепресантів (амітриптилін або піразидол по 25 мг вранці та вдень), а при схильності до дісфоріямкарбамазепін (фінлепсін, тегретол) по 0,2 на ніч.

Аверсионной терапія застосовувалася як спроб для придушення потягу до якого-небудь інгалянти пропонувалося поєднувати дія його запаху із застосуванням засобів, що викликають блювоту. Однак неподкрепляемие постійно умовні рефлекси відрізняються нестійкістю. Крім того, коли вироблений умовний блювотний рефлекс на запах одного інгалянти, яким зловживав підліток, для нього залишається можливість перейти до інших ингалянтами із зовсім іншим запахом.

У США пробували до клею, інгаляціями якого зловживали школярі, домішувати добавки з відразливим неприємним запахом - помітного ефекту це не дало.

Лікування психоорганічного синдрому, крім загальнозміцнюючих засобів і вітамінів, здійснюється за допомогою прийому пірацетаму (ноотропила) - по 0,4 3 рази на день. Ефект позначається після тривалого (тижні, місяці) лікування. Тим не менш, за даними психологічних

обстежень, поступово поліпшуються короткочасна пам'ять, здатність концентрувати увагу.

При млявості, астенії, апатії, малорухомості і малоконтактні показані ноотропи (пірацетам, ноотропіл) і неспецифічні стимулятори: екстракт левзеї (по 20 крапель 3 рази на день), настоянка аралії (по 30 крапель 3 рази на день), екстракт елеутерококу (по 20 крапель 3 рази на день), а також сіндокарб (по 5-10 мг вранці і вдень; на ніч не давати) або сиднофен (у тій же дозі).

У разі переважання в картині таких психоорганічних розладів, як дисфорія, афективна вибуховість, агресивність, крім неулептил, може бути рекомендований карбамазепін (фінлепсін) по 0,2 2-3 рази на день.

Психотерапія у зловживають ингалянтами підлітків має дуже обмежену ефективність. Безумовно, підліток безпосередньо від лікаря має почути про всі можливі шкідливі наслідки для здоров'я. Деякі підлітки не віддавали собі в цьому звіту. Проте слід враховувати, що в середовищі багатьох асоціальних підліткових компаній суб'єктивна ціна власного соматичного здоров'я буває, невисока і значно поступається суб'єктивної ціною розваг і задоволень. Загроза психічному здоров'ю, перспектива стати недоумкуватим, втратити здатність мислити, стати безпам'ятним справляє більше враження, але нерідко сприймається з недовірою. У цих випадках корисні бувають наочні приклади, особливо з демонстрацією результатів психологічних досліджень, що виявляють порушення пам'яті та уваги у даного підлітка в зіставленні з сприятливими результатами, отриманими в інших його однолітків.

Найбільш ефективними стосовно придушення потягу і психічної залежності виявляються конкурентні інтереси та інтереси, якщо такі вдається знайти і збудити